Kokia geriausia veiksmo kamera tavo žygdarbiams?

Jokių abejonių – kiekvienas turi teisę įrašyti į istoriją savo žygdarbį, o ir ir „Youtube“ vis dar turi pakankamai vietos naujiems neįtikėtiniems žmonių nuotykiams. Būtent todėl ir yra sukurta „veiksmo kamera“ (actioncam). Nuo įprastos ji skiriasi tuo, kad prisitvirtina prie žmogaus ir yra atsparesnė aplinkos poveikiams už tą žmogų. Dabar tokių kamerų gaminama daugiau negu yra ekstremalių užsiėmimų kuriems jos skirtos, tad pamėginkime apžvelgti kelias realiai vertas dėmesio.

Viena geriausių kamerų – „GoPro Hero4 Black“.
Viena geriausių kamerų – „GoPro Hero4 Black“.
Liūdniausia būtų, jei sutaupęs kamerai taip ir nesugebėsi užfiksuoti savo rekordo.
Liūdniausia būtų, jei sutaupęs kamerai taip ir nesugebėsi užfiksuoti savo rekordo.
Pirmieji filmai iš lenktyninio automobilio kabinos buvo filmuojami štai tokiu kaklą laužančiu įrenginiu.
Pirmieji filmai iš lenktyninio automobilio kabinos buvo filmuojami štai tokiu kaklą laužančiu įrenginiu.
„Sony“ agresyciai veržiasi į kameų ekstremalams rinką, tik kol kas vis kažko pritrūksta.
„Sony“ agresyciai veržiasi į kameų ekstremalams rinką, tik kol kas vis kažko pritrūksta.
„GoPro“ korpuso dizainas tapo klasika, kurią kartoja daug kas.
„GoPro“ korpuso dizainas tapo klasika, kurią kartoja daug kas.
Daugiau nuotraukų (5)

Arnoldas Lukošius („Lietuvos rytas“)

2015-05-18 19:10, atnaujinta 2017-11-28 03:31

„Pamenu, šokdavome nuo medžio viršūnės. Trigubas salto ore – kaip šlaito neužkabindavome, nė nesuprantu – ir į ežerėlį pliūkšt. O dabar tai jau niekas taip negali...“ – kartais neatsakingą vaikystę prisimena senelis.

„Pikta – viršijau pasaulio dviračių greičio ir skrydžio oru rekordus. Ir niekas nematė!“, – skundžiasi po gipsu paslėptas palatos kaimynas.

Įsivaizduojate, kiek tokių vaizdingų istorijų kiekvieną dieną nepamato pasaulis? Būtent todėl, kad vieną kartą pamatyti geriau negu tūkstantį kartų išgirsti ir buvo sukurta „veiksmo kamera“ (actioncam). 

Istorijos pamokėlė, arba pasidaryk pats

Bene vieną pirmųjų ekstremalams skirtos šiuolaikinės veiksmo kameros prototipų panaudojo legendinio filmo „Didysis prizas“ („Grand Prix“, 1966 m.) kūrėjai.

Norint nufilmuoti vaizdą, kokį iš savo automobilio mato lenktynininkas, vairuotojui prie galvos buvo tvirtinama sunki 16 mm kino kamera. Ji kabėjo vienoje galvos pusėje, o kitoje, kad subalansuotų svori, buvo tvirtinama baterija ir dar maišelis smėlio. Taip garsus lenktynininkas Jackie Stewartas sugebėjo su ja važiuoti bent jau per treniruotes.

1987 m. Markas Schulze’as prie motociklininko šalmo pritvirtinta vaizdo kamera susuko vaizdo filmą apie kalnų dviračius. Tiesa, patį įrašantįjį vaizdo magnetofoną teko vežiotis kuprinėje, nes jo svoris būtų nulaužęs galvą.

Taigi jei tikrai norite sutaupyti nepirkdami veiksmo kameros, galite lipniąja juosta prisiklijuoti prie kaktos fotoaparatą, prie rankos pririšti kino kamerą ar prie šalmo pritvirtinti savo mobilųjį telefoną, ir pirmyn. Tiesa, tikra kamera atspari smūgiams ir vandeniui, o išmanusis telefonas kainuoja daugiau.

GoPro“ – legenda ir lyderis

Šiuo metu bene geriausia veiksmo kamera ir sportininkams ekstremalams, ir keistų rakursų ieškantiems televizijos prodiuseriams, ir tiesiog itin aukštą vaizdo kokybę mėgstantiems, bet sunkių kamerų nekenčiantiems entuziastams – „GoPro Hero4 Black“.

Apie 530 eurų kainuojanti atspari smūgiams, tinkanti narams, prie įvairaus paviršiaus tvirtinama kamera gali filmuoti aukščiausia 4K raiška 30 kadrų per sekundę greičiu arba puikia 1080p HD raiška net 120 kadrų per sekundę greičiu. Žodžiu, sulėtintas vaizdas bus tiesiog neįtikėtinos kokybės.

Be to, kameroje tiek nustatymų, kad reikliausias profesionalas pasiklys. Ne ką mažiau svarbu, kad čia gerokai pagerinta mikrofono kokybė – anksčiau „GoPro“ garsą įrašinėjo prastokai.

Tiesa, „GoPro Hero4 Black“ irgi ne be trūkumų. Didžiausias jų persekioja visas šios kompanijos kameras – baterija veikia nepakankamai ilgai, o pakeisti ją nėra taip paprasta. Ypač jei išsikrauna filmuojant ryklį po vandeniu.

Be to, už tokią kainą gamintojas galėjo įmontuoti ir GPS imtuvą, o jį turi beveik visų konkurentų gaminiai. Tik tai jų kol kas negelbėja.

Jei žvalgotės pigesnės kameros be 4K filmavimo, ir vėl priekyje „GoPro Hero4 Silver“ (430 eurų). Viskas tas pat, tik nefilmuoja 4K. O jei ir tai per brangu, ekspertai vis tiek siūlo „GoPro Hero HD“. Sulėtinto filmavimo stebuklų nebebus, bet ir kaina nesiekia 150 eurų.

Štai kokią universalią kompaniją lyderę 2002 m. įkūrė nardymo entuziastas Nickas Woodmanas. Neįtikėtina, kad pirmasis „GoPro“ 2004 m. buvo primityvus prie riešo tvirtinamas fotoaparatas narams su 35 mm juostele.

Sony“ – arti, labai arti

Vienintelis dalykas, kuo „Sony“ nusileidžia „GoPro“, tai... vaizdo kokybė. Oi, ne, ji neprasta. Brangiausia „Sony“ veiksmo kamera „FDR-X1000“ fiksuoja 4K raišką, turi skaitmeninį vaizdo stabilizavimą, platesnį apžvalgos lauką nei „Hero4 Black“, bet gaunamas rezultatas šiek tiek prastesnis, nei norėtųsi už kamerą sumokėjus 500 eurų.

O štai „Sony Action Cam AS100V“ – išties rimtas konkurentas „Hero4 Silver“. Pirmiausia kainuoja gerokai pigiau. Antra, ir tai kai kam išties bus svarbu, – kur kas kokybiškiau įrašo garsą. Tiesa, po vandeniu įdėta į specialų dėklą gali panerti tik į 4 metrų gylį, o tai daug mažiau negu „Hero4“ siūlomi 30 metrų, bet ne visiems to reikia. Užtat nė 320 eurų nekainuojanti kamera turi ir GPS imtuvą.

„Panasonic“ keistuolis

Galbūt vienintelė šiuolaikinė veiksmo kamera, kurią sudaro dvi laidu sujungtos dalys, – prie ausies ar galvos šono tvirtinama „Panasonic“ kamerytė ir ją valdantis įrenginukas su ekranėliu. Kai kam gali pasirodyti nelabai patogu, bet tie, kurie nori be trukdžių matyti, ką išties filmuoja ir sugalvoja, kaip viską pritvirtinti, visai džiaugsis.

Be to, šios kameros fiksuojamo 4K raiškos vaizdo kokybė faktiškai nepralenkiama. Tik 420 eurų kaina kiek gąsdina.

Šis tas taupantiems

Aišku, reikia pripažinti, kad taupyti kamerai, kai rengiesi nufilmuoti pavojingiausią savo gyvenimo triuką, yra tiesiog kvaila – žūti gali realiai, o vaizdo kokybė gera turėtų būti tik teoriškai.

Pavyzdžiui, „Drift Ghost-S“ skirta tiems, kurie gali kristi. Ši per 400 eurų kainuojanti kamera atlaiko tiesiog siaubingus smūgius ir jos baterija veikia itin ilgai. Tik ji yra sunki, labai prastai įrašo garsą ir filmuoja tik vidutiniškai.

„Veho MOVI“ serijos gaminiai, kurių kaina svyruoja nuo 200 iki 300 eurų, gana universaliai atlieka viską, ką reikia. Tiesa, kiekviena funkcija – tiek atsparumas smūgiams, tiek vandeniui, tiek fiksuojamo vaizdo galimybės – nusileidžia brangesniems modeliams, tačiau patogi forma, daugybė fiksavimo galimybių šias kameras leidžia mėgėjams taikyti labai plačiai.

Apie 200 eurų kainuojanti kamera „Ricoh WG-M1“ gali atlikti visas svarbiausias funkcijas ir netgi turi mažytį ekranėlį bei belaidžio interneto jungtį. Nieko ypatinga ir jokio sulėtinto filmavimo, bet po vandeniu iki 8 metrų paners.

Netingintys ieškoti internete gali rasti veiksmo kamerų ir už 60 dolerių. Tačiau ką nors patarti šiame kainų segmente labai nelengva – reikia atidžiai skaityti kitų vartotojų atsiliepimus ir įsitikinti, kad tie atsiliepimai tikri, o ne sukurti pardavėjo.

Galiausiai jei išties turite sugalvoję žygdarbį, nufilmuoti jį galite ir telefonu. Juk sudėtingiausia dalis yra jį atlikti, ar ne?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.