Šioje nuotraukoje nėra geltonos spalvos. Kaip apgaunamos akys?

Galbūt jums atrodo, kad žiūrėdami į straipsnį iliustruojančią citrinos nuotrauką matote geltoną spalvą, tačiau taip nėra. Iš tiesų geltonos spalvos nei viename šios nuotraukos taške nėra. Apskritai, tokios spalvos pikselių nėra visame jūsų monitoriuje.

Nors jums atrodo, kad matote geltoną citriną, iš tiesų ekrane aktyvuoti žali ir raudoni pikseliai.<br>123rf nuotr.
Nors jums atrodo, kad matote geltoną citriną, iš tiesų ekrane aktyvuoti žali ir raudoni pikseliai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 7, 2015, 9:35 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 12:05 PM

Nors jums gali atrodyti, kad kompiuterio ar telefono ekranas rodo geltoną spalvą, iš tiesų tai – tik iliuzija; visame ekrane nėra nei vieno geltono taškelio.

Šiuolaikinius ekranus sudaro trijų spalvų – raudonos, žalios ir mėlynos – pikseliai. Jie yra tokie mažyčiai, kad plika akimi praktiškai neįmanoma įžiūrėti. Manipuliuodami minėtų trijų spalvų šviesumu, ekranai gali atkurti milijonus skirtingų atspalvių.

Jei ekrane nėra geltonos spalvos pikselių, kodėl mums atrodo, kad matome tokią spalvą? Ogi todėl, kad apgauti mūsų smegenis yra ganėtinai paprasta.

Mūsų akių tinklainių kūgeliai (fotosensorinės ląstelės) yra trijų tipų: vieni jautrūs žaliai, kiti – raudonai, treti – mėlynai šviesai. Dėl jų skiriame daiktų spalvas.

Būtent geltonai spalvai (ar daugybei kitokių atspalvių) skirtų kūgelių akyse nėra, o šią spalvą akis skiria esant tam tikram raudonos ir žalios spalvos „mišiniui“. Akiai nėra didelio skirtumo, ar pats daiktas išties yra geltonas, ar tai – tik žalios ir raudonos šviesos mišinys.

Būtent tuo naudojasi monitoriai: nors jums atrodo, kad matote geltoną citriną, iš tiesų ekrane aktyvuoti žali ir raudoni pikseliai. Šie signalai siunčiami į smegenis, o jos be ilgesnių dvejonių nusprendžia, kad matomas vaizdas atitinka geltoną spalvą.

Parengta pagal „Vsauce“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.