Neišsigąskite: tai – tik siuntų pristatymo robotas

Jei ramiai vaikštinėdami miesto gatvėmis ar parke išvysite tokį robotą, nebijokite – jums jis nieko blogo nepadarys. Na, į kojas gali netyčia bakstelėti, bet tikrai nesuvažinės. Lietuvių sukurtas robotas „Sidewalk“ jau pristatinėja siuntas, o ateityje jų atsiras gerokai daugiau.

„Sidewalk“ jau atliko bandomuosius pristatymus „DHL Lietuva“, „Coffee Inn“, „Mano Guru“ bei kitiems klientams.<br>G.Gasiulio nuotr.
„Sidewalk“ jau atliko bandomuosius pristatymus „DHL Lietuva“, „Coffee Inn“, „Mano Guru“ bei kitiems klientams.<br>G.Gasiulio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 24, 2015, 3:21 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 2:33 AM

Robotą sukūrė startuolis „Superum“. Jis skirtas dirbti atskiruose miestų kvartaluose, kur pagal pateiktus adresus išvežiotų laiškus ir smulkias siuntas.

„Sidewalk“ gali pagal GPS signalą judėti šaligatviais, laviruoti tarp praeivių, o nuo piktavalių robotą ir gabenamas siuntas saugos nuotoliniu būdu budinti saugos tarnyba.

Šiuo metu sukurta „Sidewalk“ versija valdoma nuotoliniu būdu ir jį visą laiką reikia prižiūrėti, bet ateityje robotą numatoma automatizuoti. Taigi operatorius vienu metu galės stebėti ir valdyti kelis ar net keliolika tokių robotų.

„Ateityje daug procesų ir funkcijų bus patikėta robotams. Tai išlaisvins žmones nuo mechaninio, rutininio darbo ir atvers naujas galimybes žmonėms dirbti kūrybinį ir protinį darbą“, – sakė „Superum“ vadovas Romanas Drokovas.

„Superum“ ir „DHL Lietuva“ pasirašė sutartį dėl „Sidewalk“ roboto naudojimo rinkodaros tikslais kaip inovatyvią reklamos platformą. Taigi šis robotas atliks siuntų pristatymo funkciją bei bus naudojamas kaip reklamos platforma.

„Tikiu, kad netolimoje ateityje jį galėsime išvysti mūsų miestų gatvėse, jis taps visų mūsų pagalbininku. Vilniaus miestą turėtų aptarnauti apie 100 tokių robotų – maždaug po 5–7 kiekviename mikrorajone“, – svarstė R.Drokovas.

Robotas varomas dviem 250 w galingumo elektros varikliais, pilnai pakrautomis 240 Ah baterijomis galės įveikti maždaug 10 kilometrų atstumą ir veikti pusdienį.

Anot roboto kūrėjų, europietiški 13 cm aukščio šaligatvio borteliai jokių problemų nesukelia, tačiau Lietuvoje ir kai kuriose kitose šalyse esantys 17 cm (ir dėl asfalto nelygumų didesni) apvadai kartais pastoja kelią, tad tenka ieškoti apvažiavimo.

„Sidewalk“ jau atliko bandomuosius pristatymus „DHL Lietuva“, „Coffee Inn“, „Mano Guru“ bei kitiems klientams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda