„Microsoft“ – kompiuterių žudikas ir skysčiu aušinamas telefonas

„Lumia 950“ ir „Lumia 952 XL“ – nauji aukščiausios klasės „Windows 10“ telefonai.
„Lumia 950“ ir „Lumia 952 XL“ – nauji aukščiausios klasės „Windows 10“ telefonai.
„Microsoft“ antradienį pristatė daugybę naujovių.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
„Microsoft“ antradienį pristatė daugybę naujovių.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Giliau – „Surface Pro 4“. Kai kas geriau negu kompiuteris. Priekyje – „Surface Book“. Kai kas geriau negu „Pro 4“.<br>„Microsoft“ nuotr.
Giliau – „Surface Pro 4“. Kai kas geriau negu kompiuteris. Priekyje – „Surface Book“. Kai kas geriau negu „Pro 4“.<br>„Microsoft“ nuotr.
„Lumia 950“ ir „Lumia 952 XL“ – nauji aukščiausios klasės „Windows 10“ telefonai.
„Lumia 950“ ir „Lumia 952 XL“ – nauji aukščiausios klasės „Windows 10“ telefonai.
„Lumia 950“ ir „Lumia 952 XL“ – nauji aukščiausios klasės „Windows 10“ telefonai.
„Lumia 950“ ir „Lumia 952 XL“ – nauji aukščiausios klasės „Windows 10“ telefonai.
Daugiau nuotraukų (5)

Arnoldas Lukošius

2015-10-06 20:32, atnaujinta 2017-10-11 16:41

Antradienio pavakarę „Microsoft“ nutarė priblokšti pasaulį milžiniško masto pristatymu. Pasigyrusi, kad „Windows 10“ jau įdiegti 110 mln. įrenginių, kompanija pristatė ilgai lauktą neįtikėtiną naują aukščiausios klasės savo telefoną „Lumia 950 XL“, paskelbė apie artėjančią papildytos realybės ateitį ir lyg stebukladarys iš rankovės ištraukė net du „kompiuterių žudikus“. Vienas jų pavers kompiuteriu telefoną, o kitas – jūsų nešiojamąjį kompiuterį nereikalinga ir nepatogia seniena.

Papildyta realybė – jau 2016 m. pradžioje

„Windows 10“ pristatymo metu „Microsoft“ sukėlė tam tikrą furorą, pristačiusi papildytos realybės akinius „HoloLens“. Tiesa, po to viskas kiek aprimo, visi nutarė, kad tai tolima ateitis, o kol kas technologija pernelyg neištobulinta.

Antradienį „Microsoft“ parodė, kad tai netiesa. Paskelbta, kad holografiniai kompiuterio akiniai, leidžiantys regėti papildytą realybę, programinės įrangos kūrėjams bus prieinami jau pirmąjį 2016 m. ketvirtį. Sumokėję 3000 dolerių jie galės įsigyti „HoloLens“.

Akivaizdu, kad tokia kaina nesugundys paprastų vartotojų, tačiau kuriančios programinę įrangą kompanijos jau galės turėti įrankį  papildytos realybės programoms kurti.

Žodžiu, „Oculus Rift“ savininkė „Facebook“ gali po truputi pradėti jaudintis. Virtuali realybė jau nėra naujovė, bet kol kas netapo visiems prieinama pramoga, o jau atsiranda papildyta realybė. O ji gali tapti kur kas svarbesniu reiškiniu, nes neatkerta mūsų nuo pasaulio, o jį papildo. Tiek darbui, tiek mokslui, tiek, pvz., „Minecraft“ žaidimui geresnį prietaisą sunku įsivaizduoti.

Tik gal ne už tokią sumą.

Kam reikia skysčiu aušinamo telefono?

Antradienį „Microsoft“ pristatė ne vieną telefoną. Tačiau pats įspūdingiausias yra naujas aukščiausios klasės „Lumia 950 XL“.

Aprūpintas 5,7 colio įstrižainės 518 ppi taškų tankio OLED ekranu, 32 GB vidine atmintimi, su microSD kortele, išplečiama iki 2 TB (!), ir aštuonių branduolių „Snapdragon 810“ procesoriumi – tai kol kas pats galingiausias kada nors pristatytas „Windows“ telefonas.

Be to, telefone įdiegta USB „Type-C“ jungtis, leidžianti duomenis perduoti 5 Gbps sparta, telefono baterija per pusvalandį įsikrauna 50 proc., o „glance Screen“ technologija suteikia galimybę ekrane parodyti svarbiausius dalykus (praleistus skambučius, žinutes, laiškus, laiką ir t.t.), kai tik užmetame į jį žvilgsnį.

Aišku, visuose naujuose telefonuose įmontuotos puikios iš „Nokia“ paveldėtos kameros. „Lumia 952 XL“ – ne išimtis. 20 MP raiškos „Zeiss“ kamera turi ne tik vaizdo stabilizavimo technologiją. Telefone įrengta trijų spalvų RGB blykstė užtikrina, kad žmonės nuotraukose atrodys natūraliai.

Ir visiškai neįtikėtina, kad šiame telefone įdiegta aušinimo skysčiu sistema (kurią „Microsoft“ pradėjo diegti savo planšetiniame kompiuteryje „Surface Pro3“), kuri leidžia procesoriui neperkaistant vykdyti daugiau galios reikalaujančias užduotis.

Ir, beje, to gali prireikti. Su „Windows 10“ šis telefonas gali veikti beveik taip, kaip tikras kompiuteris. Čia įdiegtas „Continuum“ palaikymas leidžia panaudojus specialų priedėlį prie telefono prijungti pelę, klaviatūrą ir monitorių. Tiesa, reikia, kad kūrėjai prikurtų šiai sistemai programėlių, bet. „Microsoft Office“ jau veikia, kaip tikrame kompiuteryje.

Numatyta telefono kaina JAV – 649 doleriai. Europoje galime tikėtis šiek tiek daugiau eurų.

Kompiuterių žudikas Nr.1

Kas nori savo „Windows 10“ telefoną paversti kompiuteriu, bet nenori pirkti „Lumia 950“, irgi sulaukė malonios staigmenos. Specialus prie monitoriaus jungiamas priedėlis „Display Dock“ turi HDMI ir „Display Port“ bei tris USB jungtis. Prijungi prie jo bet kokį „Windows 10“ telefoną, prijungi reikiamus priedus – pelę, klaviatūrą, monitorių – ir gauni mažytį kompiuterį.

Kiek kainuos šis daiktas, neskelbiama, tačiau vis tiek pigiau negu naujausias telefonas. Tiesa, čia irgi veiks tik „Continuum“ funkcijos reikalavimus atitinkančios universalios programėlės, bet jų vis daugėja.

„Surface Pro 4“ – išmesk savo nešiojamąjį kompiuterį?

Na ir kas čia tokio, pasakytumėte. Taip, tai tik ketvirtos kartos „Microsoft“ planšetinis kompiuteris, aprūpintas specialiu pieštuku ir pritvirtinama klaviatūra. Hmm. Ei, o juk tai tėra daugiau funkcijų už nešiojamąjį kompiuterį atliekantis ir gerokai lengvesnis... nešiojamasis kompiuteris.

12,3 colių įstrižainės ekranas padengtas ploniausiu – 400 mikronų storio – „Gorilla Glass“ 4 stiklu. Tik 8,4 mm storio įrenginys yra ploniausias kada nors pagamintas kompiuteris. Jame sukasi šeštos kartos „Intel Skylake“ procesorius – galingesnis ir ekonomiškesnis už „Broadwell“. Žodžiu, dvigubai spartesnis negu esantis „Macbook Air“.

Klaviatūra dar labiau primena gero kompiuterio – turi lietimu valdomą paviršių ir net pirštų atspaudų jutiklį. O ir 8 MP kamera duoda į kaulus bet kuriam nešiojamajam kompiuteriui.

Ir, beje, nutarusieji rinktis brangiausią „Surface Pro4“ versiją jame ras 16 GB operatyvinės ir net 1 TB vidinės atminties! Tiesa, pigiausia versija kainuos 899 dolerius, tad kiek teks mokėti už brangiausią?..

Negalima užmiršti ir pieštuko. Gal „Apple“ ir moka pasigirti daiktais, kuriuos seniai siūlo kiti, tačiau „Microsoft“ turi sukaupusi tikros ekrano pieštukų gamybos patirties, tad „Surface“ pieštukas išties įspūdingas.

1024 jautrumo spaudimui lygiai, apvertus kita puse veikia kaip trintukas, viduje įrengta baterija be įkrovimo veiks metus, o prie įrenginio pieštukas tvirtinamas magnetu.

Žodžiu, šiais metais, kai planšetinių kompiuterių rinka pradėjo smarkiai trauktis, „Microsoft“ gaminys atrodo išties patrauklus. Pirmiausia todėl, kad tai net ne planšetė, o tiesiog kompiuteris.

Ei, o kam tuomet tas nešiojamasis kompiuteris?

Ir galiausiai pristačiusi visus nešiojamuosius kompiuterius žudantį planšetinį „Surface Pro 4“, pabaigai „Microsoft“ ištraukė „dar vieną smulkmenėlę“ – nešiojamąjį kompiuterį.

„O kas, jei jūs norite „Surface“, bet su didesniu ekranu, patogesne spausdinti klaviatūra? Kas, jei norite „Surface“ nešiojamojo kompiuterio? Mes jums turime tobulą nešiojamąjį kompiuterį – „Surface Book“, – įsijautęs į Steve'o Jobso vaidmenį pasakė „Microsoft“ atstovas Panos Panay.

Ir parodė būtent jį – nešiojamąjį kompiuterį. Tai, beje, pirmasis kompanijos, tiek metų kūrusios operacinę sistemą kompiuteriams, pristatytas kompiuteris.

6 kartos „Intel Core“ procesorius, 16 GB DDR5 RAM atmintinė, 13,5 colio įstrižainės ekranas ir 12 val. laikanti baterija.

Juokingiausia, kad tai vis tiek ne visai nešiojamasis kompiuteris, nes jo klaviatūrą galima atjungti. Žodžiu, tai tas pats „Surface Pro 4“, bet dar labiau „pro“. Žodžiu, „Microsoft“ sako, kad šis žvėriukas dvigubai spartesnis už „MacBook Pro“, ir mums lieka kupini susižavėjimo šūksniai.

Tiesa, pigiausia versija kainuos 1499 dolerius, o norintieji 512 GB atmintinės, 16 GB RAM ir NVIDIA vaizdo kortos turės suploti 2699 dolerius.

Oi, brangina „Microsoft“ pirmąjį savo kūdikėlį. Kad tik neišpaikintų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.