Geriausios technologinės Kalėdų dovanos šiuolaikiniams vaikams

Deja, pasikapsčius po Lietuvos žaislų parduotuves internete tenka pripažinti, kad mes kol kas gyvename praėjusiame dešimtmetyje – išsivysčiusių šalių vaikai po eglute randa programavimo ar inžinerijos pagrindų mokančius žaislus, o mums vis dar dažniau siūlomi tėvų vaikystės lygio konstruktoriai. Tačiau kas ieško, tas randa, o mūsų užduotis parodyti, ko galima ieškoti. Jei ne Kalėdoms, tai bent kitam gimtadieniui.

Sako, išmanieji žaislai gali būti nesaugūs. Tačiau ar tikrai žinome nors vieną užtikrintai saugų žaidimą?
Sako, išmanieji žaislai gali būti nesaugūs. Tačiau ar tikrai žinome nors vieną užtikrintai saugų žaidimą?
„i-Que Intelligent“ moka gerokai daugiau, negu atrodo tik į jį pažvelgus.
„i-Que Intelligent“ moka gerokai daugiau, negu atrodo tik į jį pažvelgus.
Jau metus Cayla yra gera ne vieno vaiko draugė. Tik reikėtų ją saugoti nuo programišių.
Jau metus Cayla yra gera ne vieno vaiko draugė. Tik reikėtų ją saugoti nuo programišių.
„Meccano“ konstruktoriai išaugino ne vieną inžinierių, o dabar ėmėsi ir robotų kūrėjų.
„Meccano“ konstruktoriai išaugino ne vieną inžinierių, o dabar ėmėsi ir robotų kūrėjų.
Pradėjusi nuo kaladėlių „Lego“ pažengė labai toli.
Pradėjusi nuo kaladėlių „Lego“ pažengė labai toli.
Nuotoliniu būdu valdomos, filmuojančios skraidyklės yra ne tik žaislas, bet ir itin platų pritaikymą turintis įrankis.
Nuotoliniu būdu valdomos, filmuojančios skraidyklės yra ne tik žaislas, bet ir itin platų pritaikymą turintis įrankis.
Virtuali realybė tampa geidžiamiausiu žaisliuku ne tik vaikams. Ir ne tik vaikiškiems žaidimams.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Virtuali realybė tampa geidžiamiausiu žaisliuku ne tik vaikams. Ir ne tik vaikiškiems žaidimams.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Robotukas „Sphero BB-8“ nėra labiausiai lavinantis žaislas. Užtat jis toks mielas...<br>A.Lukošiaus nuotr.
Robotukas „Sphero BB-8“ nėra labiausiai lavinantis žaislas. Užtat jis toks mielas...<br>A.Lukošiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2015-12-16 14:14, atnaujinta 2017-09-29 01:12

1. „i-Que Intelligent“ – robotas-inteligentas su humoro jausmu

„Genesis Toys“ sukurtas robotas ne veltui buvo įvertintas „Best New Toy Awards 2015“ geriausių žaislų apdovanojimuose, o „Hamleys“ žaislų parduotuvė jį įtraukė į geriausių žaislų 2015 m. Kalėdoms sąrašą.

6–12 metų vaikams skirtas „i-Que“ valdomas įdiegus specialią programėlę į išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį. Tuomet jis prisijungia prie interneto ir „atgyja“. Jis moka daugybę istorijų, anekdotų, gali surengti viktoriną ir atsakyti į tūkstančius vaikams kylančių klausimų.

Dirbtiniu intelektu apdovanotas robotukas gali judėti, vaikščioti ir net šokti skambant muzikai. Be to, aiškiai parodo, kad tavęs klausosi įžiebdamas raudoną lemputę.

Privalumas – 99 eurų kaina tiek funkcijų turinčiam įrenginiui nėra kosminė, o nusipirkti jį įmanoma ir Lietuvoje robotai-zaislai/i-que-intelligent-robot-robotas-zaislas/"="">robotai-zaislai/i-que-intelligent-robot-robotas-zaislas/"" target="_blank">(čia), tad laukti ilgai nereikės.

Didžiausia bėda – robotas moka daugybę kalbų, bet ne lietuvių. Kaip ir kiti tokie kalbą atpažįstantys žaislai jis naudoja internete esančius kalbos modulius, o Lietuva kol kas tokiems niekams užbaigti neranda nei laiko, nei lėšų. Gerai, kad mūsų vaikai jau angliškai geriau moka negu lietuviškai.

2. „My friend Cayla“ – plepioji draugė

Beje, jei jau minime „i-Que“, negalime užmiršti ir jo „mamytės“ – gana panašias funkcijas turinčios praėjusių metų „žvaigždės“, lėlytės „My friend Cayla“. Taip pat prisijungianti prie išmaniojo įrenginio ir interneto lėlytė irgi moka pasakoti istorijas, žaisti žaidimus, bendrauti su vaiku daugybe temų.

Gerai yra tai, kad „Cayla“ atrodo kaip įprasta lėlė, tad bus patrauklesnė mergaitėms. Kadangi pati nevaikšto, jos ir kaina gerokai mažesnė už „i-Que“ – Lietuvoje pavyko aptikti čia už 17,22 euro, čia už 20 eurų.

Tiesa,  lėlytė kalba tokiu klaikoku sintezuotu vaikišku balsu ir kartais atsakinėja į klausimus gerokai pernelyg intelektualiai, tad skamba šiek tiek nejaukiai. Be to, tikrai originali lėlytė Europos parduotuvėse kainuoja apie 60 eurų, kai kurių modelių kainos siekia ir 400 eurų… Na,  spręskite patys.

3. „Meccano Meccanoid“ – gerokai daugiau negu konstruktorius

Taip ir norisi pasakyti, kad šis vyresniem kaip 10 metų vaikams skirtas konstruktorius nėra žaisliukas. Tačiau juk yra!

Konstruktoriai „Meccano“ žinomi seniai ir jau ne vieną kartą vaikų įkvėpė tapti inžinieriais. Logiška, kad dabar jo kūrėjai ėmėsi vaikus mokyti robotikos. Abu siūlomi „Meccanoid“ modeliai – G15 ir G15 KS – derina klasikinio konstruktoriaus elementus ir roboto dalis.

Negana to, kad surinkti tokį robotą yra labai įdomu, paskui jį galima paprastai programuoti ir valdyti išmaniojo telefono programėle. Robotai įsidėmi judesius, moka 1000 frazių, gali sakyti anekdotus, mojuoti rankomis, apsikabinti savo kūrėjus, žaisti su jais žaidimus ir t.t.

Ir tai nėra kažkokie mieli mažyčiai delne telpantys padarėliai. Iš daugiau kaip 600 detalių surenkamas „Meccanoid G15“ yra 60 cm aukščio, o 120 cm aukščio „Meccanoid G15 KS“ sudaro per 1100 detalių.

Robotai programuojami tiesiog jiems kalbant arba judinant savo rankas, tad netampa bejėgiais ir be išmaniojo įrenginio.

Deja, nė vieno Lietuvoje kol kas pirkti neradome. Vokietijos interneto parduotuvėje „Amazon.de“ pigesnis G15 kainuoja 160 eurų, o G15 KS – 258 eurus. Brangu. Bet kur kas brangiau pusę gyvenimo remti nesusidomėjusią perspektyvia specialybe atžalą.

4. „Lego“ kitaip – „Mindstorms EV3“

Jei jau prabilome apie brangius robotus-konstruktorius, tai neberibokime savęs vienu modeliu. Konstruktorius „Lego Mindstorms EV3“ leidžia surinkti tris skirtingus robotų modelis, kuriuos galima valdyti nuotoliniu būdu (pulteliu arba per programėlę).

Komplekte ne tik visos reikalingos mechaninės dalys, bet ir specialus valdymo blokas EV3, aprūpintas gana galingu ARM9 procesoriumi, trys varikliai, spalvų, infraraudonosios šviesos ir lietimo jutikliai.

Tai – konstruktorius gigantas. Už gigantišką 399 eurų kainą. Lietuvoje juo prekiauja čia.

5. Skraidyklė „dronas“

Šį sykį specialiai nekonkretizuojame, nes tų nuotoliniu būdu valdomų skraidyklių (dronų) šiais laikais yra gana daug ir bet kuris jų nudžiugins vaiką.

Aišku, koks „DJI Phantom 3“ ar „Walkera Scout“ gali tapti ir ne vieno tėvo svajone, tačiau dovanoti lengvai sudaužomą daiktą už 1500 eurų vaikui drįs ne kiekvienas.

Bet žengti pirmus skraidančių robotų piloto karjeros žingsnius padės ir kur kas mažiau kainuojantys modeliai. Lietuvoje juos siūlo daugybė parduotuvių, tad pasirinkimą lemia tik vaizduotė, poreikiai ir finansai.

Jei nedrįstate mokėti 50–100 eurų už bevardį gaminį, galite pasirinkti, pavyzdžiui, „Parront Airborne Night Drone“ modelį. Jis skrisdamas gražiai švyti įvairiomis spalvomis, yra valdomas išmaniuoju telefonu ir po valandos krovimo gali ore išbūti 9 minutes. Lietuvoje pigiausiai radome už 125,69 eurus čia.

Arba už 85 eurus įsigyti delne telpantį ir, nors silpna, bet šiokia tokia kamera aprūpintą „Micro Drone 2.0“ (čia).

Kad ir kokią pasirinktumėte, skraidyklė teiks daug džiaugsmo ir ašarų („kietų“ nutūpimų išvengti pavyksta retai kam).

6. Virtuali realybė

Visi technologijų specialistai vienu balsu tvirtina – 2016-ieji bus virtualios realybės metai. Dėvimi įrenginiai, visokie išmanieji laikrodžiai – jau senos naujienos. Planšetiniai kompiuteriai ir išmanieji telefonai – jau net nebe naujienos, o gyvybiškai būtinas daiktas. Taigi kiti metai priklauso virtualiai realybei.

O pigiausias ir saugiausias būdas ją išbandyti – įsigyti VR šalmą (arba akinius), į kurį dedamas jau turimas išmanusis telefonas, kuriame įdiegiamos VR programėlės.

Pasaulyje tokių akinių nors vežimu vežk, o štai Lietuvos parduotuvės siūlo porą tų pačių modelių, kurie nėra nei geriausi, nei pigiausi.

Jei naudojimasis virtualia realybe domina mažiau, tačiau labai norisi, kad vaikas su ja susipažintų, o dar ir kai ko pasimokytų, galima išsisukti net labai pigiai. Iš kartono išlankstomus VR akinius „Google Cardboard“ parduoda daug kas ir Lietuvoje, kainuoja jie nuo 3 iki 12 eurų, o džiaugsmo suteikti gali daug.

Be to,  galiausiai jais naudotis vis tiek nepatogu, tad galite nesibaiminti, kad tokius gavęs vaikas visai paskęs virtualioje realybėje.

Norintieji tobulesnių akinių Lietuvoje ras 22,5 euro kainuojantį „Modecom FreeHands MC-G3DP“ arba dar ir nuotoliniu valdymu aprūpintą 46,5 euro kainuojantį „Modecom Volcano“.

Šiuo metu tobuliausiu pasaulyje vadinamą „Samsung Gear VR“ šalmą, kuris, deja, veikia tik su naujausiais „Samsung“ flagmanais, galime už 99 dolerius nusipirkti JAV. Lietuvos oficialiai jis nepasiekė.

Na, o dažniausiai vaikams rekomenduojami „Mattel ViewMaster VR“ virtualios realybės akiniai, kuriems sukurtos ir specialios programėlės. Deja, jų neaptikome net Europoje.

7. „Sphero BB-8“ – robotas iš „Žvaigždžių karų“

Lavinamuoju šį žaisliuką galime vadinti labai atsargiai – jis greičiau žavi savo judėjimo gracija, stebina unikaliais sprendimais ir yra labai mielas. Tačiau nepaneigsi dviejų dalykų: pažiūrėję naujos „Žvaigždžių karų“ dalies premjerą, vaikai jo tikrai trokš, o turintį nuosavą robotą vaiką kur kas lengviau sudominti ir reikalingais mokslais.

Šis robotukas su mistiškai besilaikančia nepritvirtinta galva gali būti valdomas išmaniuoju įrenginiu, bet ir nevaldomas „budės“, užmirštas riedės ieškoti šeimininko, o jo judėjimo mechanika sudaro įspūdį, kad robotukas rimtai apmąsto savo poelgius.

Daugiau apie šį žaislą jau rašėme. Beje, dar vienas jo privalumas – jį galima nusipirkti Lietuvoje ir spėti Kalėdoms. Tiesa, radome jį tik vienoje „Roboshop“ parduotuvėje (čia). 199 eurų kaina ne kiekvieno kišenei, tačiau sąžininga – nei „Amazon“, nei „Ebay“ pigiau neradome.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.