Kaip telefoną pavertėme kompiuteriu – išbandymai su „Lumia 950“

Jokios klaidos antraštėje nėra – savaitė su naujausiu „Microsoft“ telefonu virto išbandymu ir man, ir telefonui. Ar, įgijęs unikalią galią virsti kompiuteriu, telefonas neprarado kažko dar reikalingesnio? Ar „Windows 10“ pagydė mobiliuosius „Microsoft“ telefonus nuo juos kankinusių chroniškų ligų? Kodėl po trijų dienų neapsikentęs numečiau „Lumia 950“ į kampą? Ir kodėl po paros paėmęs vėl juo džiaugiausi? Atsakymai – čia.

„Lumia 950“ – telefonas su dviem veidais.<br>A.Lukošiaus nuotr.
„Lumia 950“ – telefonas su dviem veidais.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Stiprioji telefono pusė – „PureView“ „Zeiss“ kamera. Silpnoji – programėlių pasirinkimas.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Stiprioji telefono pusė – „PureView“ „Zeiss“ kamera. Silpnoji – programėlių pasirinkimas.<br>A.Lukošiaus nuotr.
„Windows 10“ telefono ekrane iš esmės nesiskiria nuo „Windows Phone 8“.<br>A.Lukošiaus nuotr.
„Windows 10“ telefono ekrane iš esmės nesiskiria nuo „Windows Phone 8“.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Šie du daiktai pakeičia stacionaraus kompiuterio dėžę.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Šie du daiktai pakeičia stacionaraus kompiuterio dėžę.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Telefoną su išoriniais įrenginiais sujungia „Display Doc“ dėžutė.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Telefoną su išoriniais įrenginiais sujungia „Display Doc“ dėžutė.<br>A.Lukošiaus nuotr.
„Lumia 950“ pati labai aiškiai instruktuoja, kaip ją paversti kompiuteriu.<br>A.Lukošiaus nuotr.
„Lumia 950“ pati labai aiškiai instruktuoja, kaip ją paversti kompiuteriu.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Viską sujungus ant stalo bus nemažai laidų.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Viską sujungus ant stalo bus nemažai laidų.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Įspėjome – laidų sujungus bus nemažai.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Įspėjome – laidų sujungus bus nemažai.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Štai toks vaizdas žiūrint į telefono-kompiuterio monitorių.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Štai toks vaizdas žiūrint į telefono-kompiuterio monitorių.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 4, 2016, 8:17 AM, atnaujinta Jun 12, 2017, 12:00 AM

Beveik flagmanas… proletaro kailiu

„Lumia 950“ vadinu „beveik flagmanu“, nes didesnis brolis „Lumia 950 XL“ keliais parametrais jį lenkia. Tačiau galios ir šis turi daugiau negu reikia.

Puikiai užsirekomendavęs šešių branduolių „Snapdragon 808“ procesorius, 3 GB RAM, 32 GB vidinė atmintis, kuri, ačiū Dievui, be problemų išplečiama SD mikrokortele (matys iki 200 GB talpos, bet man pakako, kad matė maniškę 64 GB).

5,2 colių įstrižainės AMOLED ekrano raiška 1440x2560 – kaip pačių geriausių konkurentų. Priekinė kamera yra 5 MP raiškos, apie nuostabią galinę kalbėsiu atskirai. Ir USB-C jungtis primena – tai naujausias aukštos klasės įrenginys.

Taigi „popierinės“ galios didžiulės, o realybė?

Pirmas nusivylimas – kol neatidariau dėžutės, „Lumia 950“ atrodė solidesnė. Išpakavus net sunku patikėti, kad tai – 600 eurų vertės aukščiausios klasės įrenginys.

Dizaino net negaliu lyginti su 2014 m. gražuoliu „Nokia Lumia 930“. Ten buvo aliuminio rėmas, čia – nugarėlės šalmelis iš plastmasės.

Jei ne kameros objektyvą juosiantis metalinis žiedas, iš išorės šis „beveik flagmanas“ labiausiai primintų taip pirkėjų ir nepasiekusius pigutėlius „Nokia“ telefonus su „Android“ operacine sistema.

Taigi pirmas įspūdis paėmus į rankas nedžiugina – atrodo, „Microsoft“ jau ir nebesitiki gerų pardavimų, tad ir investuoti į gerą išvaizdą nepanoro.

Užtat ekrane vaizdas tikrai labai kokybiškas.

Bet nėra pirštų atspaudo jutiklio. Nors taip norisi galiniame dangtelyje įspaustą „Windows“ simbolį laikyti būtent juo.

Ir vėl ant to paties grėblio

Pasirenku atkurti savo seniai naudotą „Microsoft“ paskyrą. Rezultatais vėl nusiviliu. Taip, telefonų numeriai puikiai atkurti. Tačiau kai kurių turėtų programėlių atkūrimas ir „Windows 10“ telefonui virto neįveikiama užduotimi.

Dalį įdiegė. Dalį labai stengėsi įdiegti, bet galiausiai buvo priverstas pripažinti, kad su šia programine įranga jos nesuderinamos. Kelių, kurias tikrai naudojau, tiesiog neprisiminė. Užtat „Candy Crash“, kurio nepakenčiu, niekada nežaidžiau ir niekada nesidiegiau, įrašė pirmu numeriu – neva imk, dovanėlė.

Taigi jau nežinia kelintą kartą atnaujinama „Microsoft“ mobiliųjų telefonų programinė įranga ir toliau elgiasi lyg įnoringa mergiotė – senas drauges išvaiko, kviečia naujas, toms neatėjus verkia, įkalbinėja senas pasikeisti ir t.t.

Programėlių nesuderinamumas su atnaujinta operacine sistema yra fundamentali bėda. Ypač jei ekosistema ir taip kenčia nuo chroniško naudingų programėlių stygiaus.

Tiek to – nesuderinamos išties pasirodė ne tokios ir svarbios programėlės. Jei jau sutinku savaitę gyventi be savo banko programėlės, be parkavimo Vilniuje ar viešojo transporto bilieto „m.Ticket“ programėlių, be įprastos „Chrome“ interneto naršyklės ir „Google Drive“ debesies, tai be kažkokių fotografijos ar laikrodžio programėlių tikrai išgyvensiu.

Deja, reikalingų kasdienių programėlių „Windows“ telefonuose vis dar trūksta. Teisybės dėlei pripažinsiu, kad daugeliui pasigestų paslaugų pavyko rasti veikiančias alternatyvas (pvz., knygų skaitymo programėlę ar alternatyvią programėlę apmokėti už automobilio statymą Vilniuje), tad jei jau gyveni su „Windows“ telefonu, – prisitaikyti įmanoma. O kitiems gal pakaks ir „Skype“ su „Facebook“.

Per lėtai ir per greitai

Bene didžiausias telefono trūkumas, dėl kurio po trijų dienų netgi buvau metęs jį bandyti, – per greitai išsikraunantis akumuliatorius. Žaidimai ir atnaujinimai akumuliatorių tiesiog geria. Realiai paros nė karto neištempė, nors iš 3000 mAh talpos baterijos tikrai tikėjausi daugiau.

Kai trečią dieną telefonas visiškai išsikrovė ir išsijungė nepraėjus nė 15 val. po įkrovimo, teko jį pakeisti kitu. Ne todėl, kad įniršau. Todėl, kad „Lumia 950“ reikia kroviklio su USB-C jungtimi, o namie nė vieno tokio nerasi.

Užtat įsikrauna telefonas labai greitai. Kartais atrodė, kad net per greitai, nes įkrovimo metu korpusas gerokai įkaista. Beje, kaista ir diegiant programėles.

O kai ką telefonas darė per lėtai. Pavyzdžiui, jei skaitai knygą, po to trumpam atveri interneto naršyklę, paskui žaidimą ir vėl grįžti prie knygos, „Android“ telefonas ją atveria akimirksniu – juk programėlė nebuvo visai uždaryta.

„Lumia 950“ skaityklę kiekvieną kartą atverdavo taip, lyg tai darytų pirmąsyk. Remdamasis vien tuo neteigsiu, kad „Windows 10“ nėra gera operacinė sistema, bet būtų kvaila neigti, kad čia dar yra ką tobulinti.

Vienintelė telefone esanti interneto naršyklė „Microsoft edge“, nors ir trimis galvomis lenkianti „Internet Explorer“, nesužavėjo. Kažkodėl neradau, kaip sinchronizuoti stalo kompiuterio „Edge“ atmintyje esančias nuorodas su telefonu. „Chrome“ tik prisijungus tai tiesiog jau būna padariusi.

Puota akims

Užtat vienas dalykas nuo „Nokia“ laikų „Lumia“ flagmanuose liko nepralenkiamas – tai galinė kamera. 20 MP raiškos, aprūpinta „Carl Zeiss“ optika, optiniu vaizdo stabilizavimu ir trijų spalvų RGB blykste, „Pure View“ kamera, tik įjungus nepalieka abejonių – nuotraukos bus puikios.

Kameros valdymo galimybės taip pat itin plačios – pasirinkus rankinį režimą galima keisti ne tik išlaikymą, diafragmą ar baltos spalvos balansą, bet ir nustatyti ryškumą. Aišku, čia yra ir HDR, ir panoramos, ir veido atpažinimo funkcijos.

Tačiau man svarbiausia pasirodė tai, kad šis telefonas sugeba fiksuoti bene natūraliausias spalvas iš visų, kuriuos bandžiau. O fotografuojant prietemoje neišvengiamai atsirandantis grūdas būtent šiuo telefonu darytose nuotraukose erzina mažiausiai.

Taigi, jei ne fantastiškai veikianti „Samsung S6“ kamera, galėčiau teigti, kad „Lumia 950“ kamera yra pati geriausia. Ir dabar galėčiau, bet reikėtų kažkaip tiesiogiai palyginti…

Continuum“ – kompiuteris iš telefono

„Lumia 950“ įdiegta „Windows 10“ operacinė sistema turi vieną savybę, kurios ligi šiol tiesiog nebuvo. Tą savybę kūrėjai pavadino tęstinumu („Continuum“). „Windows 10“ prisitaiko prie įrenginio galimybių. Prijungei prie planšetinio klaviatūrą ir pelę – prisitaiko. Prijungei prie telefono monitorių ir klaviatūrą…

Kad paverstume „Lumia 950“ kompiuteriu, tereikia už 99 eurus įsigyti papildomą įrenginuką „Microsoft Display Doc“. Pats telefonas tiesiog neturi reikiamų lizdų viskam prijungti. Mums šį gana sunkų stačiakampį (primena kvadratinį ledo ritulį) davė kartu su telefonu, tad liko prisijungti ir išbandyti.

Prijungimas elementarus, kiek sudėtingiau buvo tik su monitoriumi – prijungti galima tik HDMI arba DP jungtimis, tad teko paieškoti laido. Telefonas pats rodė instrukcijas, ką daryti, o prijungus monitorių iškart pradėjo virsti kompiuteriu.

Teko šiek tiek luktelėti, kol pasirengimas baigėsi ir ekrane pasirodė vaizdas, primenantis įprastus kompiuteryje įdiegtus „Windows 10“. Tik kairėje matomas „Start“ ekranas buvo telefono formos ir rodė tas pačias programėles, kurios įdiegtos telefone.

Paties telefono ekranas virto lietimui jautriu paviršiumi, kuriuo galima valdyti pelę. Dalis programėlių langų monitoriuje prigeso – kamera, žaidimai šiuo režimu neveiks. Bet jei reikalavimai minimalūs, interneto naršymas ir biuro programos – tai jau kompiuteris.

Naršyklė „Edge“ ekrane nesiskiria nuo tos, kuri įdiegta kompiuteryje. Tiesa, lrytas.lt svetainė atsiveria, lyg būčiau prisijungęs telefonu, bet tai netrukdo.

„Microsoft“ biuro programos telefone yra nemokamos ir veikia. Dviejų programų šalia paleisti nepavyko, bet kol dirbu „Word“, apačioje matau paleistos naršyklės žymą, tad galima operatyviai programas atidarinėti.

Tiesa, kažkodėl labai prastai veikia pelė, tad viską valdau liesdamas telefono ekraną. Kita bėda nervina labiau. Atrodo, telefono procesoriui tokiu režimu vis dėlto trūksta galios. „Microsoft Word“ renkamas tekstas ekrane pasirodo šiek tiek vėluodamas, o keičiant nustatymus tenka ilgokai laukti.

Taigi kompiuteris lyg ir yra, o tai jau stebuklas. Bet kažkoks nepaslankus, o ir programos veikia ne visos, tad teks save smarkiai riboti.

Lieka tikėtis, kad „Microsoft“ išspręs problemas, ir po kelių atnaujinimų „Lumia 950“ veiks lyg bitė. Tačiau išties labiausiai lauksime ne to. Štai, jei 2016 m. „Microsoft“ vis dėlto drįs parodyti gandais apipintą „Surface“ telefoną su visos galios „Intel“ procesoriumi, tada tai jau bus!

O kol kas laukiame toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?