2016-ųjų technologijų mados: nepamatę nepatikėsite

Technologijų gerbėjai kasmet laukia Las Vegase (JAV) vykstančios parodos CES. Kadaise būtent čia žmonės pirmą kartą išvydo vaizdo kasečių grotuvą ir kompaktinį diską, plazminius HD ar OLED televizorius. O kokios technologinės naujovės šiemet?

Papildytoji realybė.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Papildytoji realybė.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Visame pasaulyje kasdien populiaresnės skraidyklės, todėl aibė jas gaminančių kompanijų pristato vis daugiau funkcijų turinčius įrenginius.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Visame pasaulyje kasdien populiaresnės skraidyklės, todėl aibė jas gaminančių kompanijų pristato vis daugiau funkcijų turinčius įrenginius.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Tai – dušas, kuris į išmanųjį įrenginį perduoda, kiek sunaudota vandens.<br>AP nuotr.
Tai – dušas, kuris į išmanųjį įrenginį perduoda, kiek sunaudota vandens.<br>AP nuotr.
Šįmetėje CES parodoje galima įsitikinti, kad virtualios realybės technologijos nuolat tobulėja. O kur riba, vargu ar kas nors gali pasakyti.<br>AP nuotr.
Šįmetėje CES parodoje galima įsitikinti, kad virtualios realybės technologijos nuolat tobulėja. O kur riba, vargu ar kas nors gali pasakyti.<br>AP nuotr.
BMW Las Vegase rodė automobilio įrangos valdymo gestais sistemą „Air Touch“.<br>AP nuotr.
BMW Las Vegase rodė automobilio įrangos valdymo gestais sistemą „Air Touch“.<br>AP nuotr.
Išmaniuoju telefonu valdomas „Spero BB-8“ robotas jau tapo itin populiarus.<br>AP nuotr.
Išmaniuoju telefonu valdomas „Spero BB-8“ robotas jau tapo itin populiarus.<br>AP nuotr.
Kokia paroda be lietuvių? CES dalyviams prisistato „Deeper“.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Kokia paroda be lietuvių? CES dalyviams prisistato „Deeper“.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Robotai.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Robotai.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Technologiniai grožio produktai – nauja mada.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Technologiniai grožio produktai – nauja mada.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Šaldytuvas, mokantis apsipirkti.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Šaldytuvas, mokantis apsipirkti.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Virtuali realybė, valdoma... kojomis.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Virtuali realybė, valdoma... kojomis.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Arnoldas Lukošius („Lietuvos rytas“)

2016-01-07 16:59, atnaujinta 2017-06-11 16:48

CES paroda niekada nepasižymėjo kuklumu, tačiau šiais metais – ypač. 223 tūkstančiai kvadratinių metrų (50 futbolo aikščių), 150 tūkstančių dalyvių iš 150 šalių. Tai – 70 proc. daugiau šalių, negu dalyvavo 2014 m. Olimpiadoje Sočyje (Rusija). Savo gaminius rodo 3600 kompanijų, kurios pristato 20 tūkst. visiškai naujų produktų.

„Per CES istoriją čia buvo pristatyta daugybė pasaulį pakeitusių atradimų – nuo pirmojo skaitmeninio CD disko iki didelės raiškos skaitmeninės televizijos ir „xBox“ žaidimo konsolių.

Tačiau per pastaruosius keletą metų gamintojų pozicija pasikeitė. Anksčiau buvo siekiama parodyti, kas tapo įmanoma, visi aptarinėjo naujausias atsiradusias technologijas, bet mažai kam rūpėjo, kokia jų prasmė.

Dabar stengiamasi technologiją pritaikyti prasmingoms užduotims spręsti“, – aiškino parodą rengiančios asociacijos CEA vyriausiasis ekonomistas Shawnas DuBravacas.

Pasak jo, skaitmeninių įrenginių atsiradimo amžius baigėsi. Todėl dabar įdomiausia pamatyti, kas atėjo po to, kai skaitmeninimas jau įvyko.

Kitokia virtuali realybė

Nors virtualios realybės akiniai jau nėra naujovė, šįmet tikimasi lūžio. Bent 100 iš dalyvaujančių kompanijų vienaip ar kitaip užsiima ir virtualios realybės sprendimais. Parodos rengėjų nuomone, 2016-aisiais pasaulyje bus parduota 1,2 mln. vienetų virtualios realybės gaminių, o pajamos viršys pusę milijardo JAV dolerių (dabartiniu kursu – per 465 mln. eurų).

Antai HTC Las Vegase pristatė virtualios realybės šalmo „HTC Vive“ antrosios kartos versiją. „Sony PlayStation VR“ ir „Oculus“ naujovės – irgi čia. Kaip ir jaunojo verslo įmonės „Pockeyes“ pristatyti sulankstomieji virtualiosios realybės akiniai.

Tačiau kur kas labiau stebina netradicinių ir nestandartinių virtualią realybę papildančių sprendimų gausa.

Pavyzdžiui, „3DRudder“ – skraidančiosios lėkštės ir vonios svarstyklių hibridą primenantis virtualios realybės valdymo įrenginys. Sėdėdamas kėdėje kojomis jį sukioji, maigai ir taip judi virtualiame pasaulyje.

Anksčiau galėję tiktai žiūrėti, šiais metais gauname aibę įrenginių virtualiai realybei kurti. 360 laipsnių kampu vaizdą fiksuojanti kamera „Richon Theta“ jau gavo CES apdovanojimą.

O tarp siūlomų naujovių radau ir labai panašią, bet 4K raiškos vaizdą fiksuojančią „ALLie“, mažiau vaizdą iškraipančią „Vuze“, lyg kamuoliukas mėtomą „Panono 360“.

Filmus kursime visi

Virtualios realybės filmus jau galėsime kurti visi. O tai reiškia, kad netrukus ne nuotraukas iš kelionės žiūrinėsime, o keliaujančiojo įspūdžius išgyvensime viską matydami jo akimis. Štai ir nauja pridėtinė vertė be naujųjų technologijų.

Tiesa, yra ir pastarųjų. Prancūzų „Arkamys“ į JAV neatvežė jokio gaminio – jie išsprendė klausimą, kaip įrašyti ir po to atkurti garsą taip, kad jis idealiai tiktų virtualiai realybei. Vadinasi, pasukus galvą su akiniais, garso šaltinis, į kurį „atsisuki“, ir skambės taip, lyg būtų girdimas iš priekio.

„Sprendimas labai tiks automobiliuose. Vairuotojai dažnokai nesupranta, kurioje pusėje yra iš išorės juos pasiekiančio garso šaltinis.

Mūsų sistema leidžia realų aplinkos garsą pateikti per automobilio stiprinimo sistemą taip, kad vairuotojui iš karto būtų aišku, iš kur jis sklinda. Tai gerokai padidintų saugumą“, – sakė „Arkamys“ atstovai.

Skraidyklės irgi tobulėja

Skraidyklėmis net ir Lietuvoje vagys jau apžiūrinėja ūkininkų kiemus. Tačiau jos irgi tobulėja.

Antai Izraelio kompanijos popierinis lėktuvėlis „PowerUP FPV“ – unikalus. Siūloma įranga ne tik paverčia jį valdoma skraidykle, bet ir transliuoja šio lėktuvo filmuojamą vaizdą tiesiai į virtualios realybės šalmą, kurį dėvi pilotas.

Nedidelė Pietų Korėjos kompanijos „Uvify“ skraidyklė gali pasigirti 3D objektų atpažinimo sistema, tad niekur neužklius skraidydama net ir patalpose.

Belgų „Fleye“ besidomintieji skraidyklėmis jau matė. Sunkoka būtų užmiršti skraidantį greitpuodį – šio aparato sraigtai paslėpti po plastikine sfera, todėl jis vadinamas itin saugiu.

Kai kam laukiamiausias įvykis „CES 2016“ skraidyklių fronte turėtų būti žadėtos „GoPro“ skraidyklės „Karma“ pristatymas.

Tačiau britų kompanijos „Inteligent Energy“ į parodą atvežti vandenilio kuro elementai, kurie bet kurią skraidyklę ore išlaikys nebe minutes, o ištisas valandas, atrodo netgi įdomesni. Juolab kad jie pritaikomi ir nešiojamajam kompiuteriui.

Ir namams, ir vaikams

Robotai – dar viena itin sparčiai auganti technologinių naujovių kategorija.

Iš buitinių robotų Las Vegase vienas įdomesnių – LG dulkių siurblys „Hom-Bot Turbo+“ su papildytos realybės funkcija.

Jei nepasitikite įprasta automatika, savo telefone galite matyti tą patį, ką mato šis robotas, ir pirštu tiesiog nurodyti, ką dar reikėtų pavalyti.

Parodoje apsilankė ir prancūzų kompanijos sukurti draugai „Buddy“ ir „Leka“ – robotai, skirti autizmu sergantiems vaikams lavinti.

JAV daug triukšmo sukėlusio vadinamojo socialinio roboto „Jibo“ kūrėjai taip pat atvyko į parodą. Čia buvo galima sutikti ir japonų kompanijos „Flower Robotics“, siekiančios kurti tiesiog estetiškai atrodančius namų robotus, atstovų.

Triukšmą sukėlė kinai

CES nėra automobilių paroda, tačiau jų gamintojų čia kaip reta daug ir siūlo jie išties unikalius sprendimus.

Antai „Ford“ vadovas Markas Fieldsas pats atvyko į CES pristatyti naujovių, nes kompanijos planai vienytis su „Google‘ kuriant autonominį automobilį be vairuotojo – jau niekam ne paslaptis.

Savo sukurtą automobilio įrangos valdymo gestais sistemą „Air Touch“ čia demonstruoja BMW. Lankytojai gali išvysti ir naują šios kompanijos koncepcinį hibridinio automobilio modelį „BMW i8 Spyder“.

Daugiausia triukšmo sukėlė kinų kompanija „Faraday Future“, atgabenusi elektromobilį „FFZERO01“, kuris, anot pačių gamintojų, bus automobilizmo ateitis – jis pajus vairuotojo poreikius ir ketinimus, realiu laiku spręs užduotis ir prisitaikys bei transformuosis.

1000 arklio galių vienvietis elektromobilis turi vartotojo sąsają. Kitaip tariant, į vairą įdedamas išmanusis telefonas tampa lyg ir antromis automobilio smegenimis. Jis tiesiogiai analizuoja automobilio sistemas ir pritaiko viską iš anksto vairuotojo telefono sukurtai užduočiai.

Kiti gamintojai apsiribojo mažiau stulbinančiomis premjeromis. „Volkswagen“ atrideno elektra varomą autobusiuką, kurį įkrovus gali nuvažiuoti 500 kilometrų. Nemažai.

„Kia“ rengiasi pristatyti autonominio automobilio be vairuotojo koncepciją. „Toyota“ – labai tikslią kelio sekimo sistemą autonominiams automobiliams.

O man patiko, kad šiais metais pristatoma saugesnį vairavimą užtikrinančių sprendimų. Pavyzdys – verslo naujokų „Smart Wheel“ siūlomas išmanusis vairas, kuris rinks duomenis apie vairuotojo elgesį ir įspės, jei tas vairuos atsainiai.

Prekės – net augintiniams

Visi žinome, kas yra išmanieji laikrodžiai, bet vis tiek pirkti nesiveržiame. Tačiau gamintojai nerimsta.

Pernai išgirtą įrenginį pristačiusi kinų „Huawei“ šioje parodoje parodė dar vieną išmanųjį laikrodį. Šį sykį – specialiai sukurtą moterims.

Beje, daug dalyvių užsiminė apie tai, kad šiuos įrenginius stengiamasi paversti madingais aksesuarais ir taip pritraukti naujų pirkėjų.

Yra ir priešinga kategorija – tie, kurie lieka nepastebimi, kol jų neprireikia.

Išmanieji prancūzų „Atol“ akiniai yra visai paprasti, tačiau pamesti patys apie tai prisipažįsta jūsų telefonui.

„In & Motion“ atgabeno išmanią saugos pagalvę... slidininkams. Krenti, smūgis, išmanioji liemenė akimirksniu prisipučia – ir esi saugus.

O štai išmaniojo dėvimo įrenginio „PitPat“ kūrėjai nė nesitiki, kad jo naudotojai šį kūrinį pirks. Jie viliasi, kad jį pirksime mes. Mat „PitPat“ – aktyvumo antkaklis, skirtas augintiniams.

„Jutikliai veikdami nuolatos perkėlė į skaitmeninį pasaulį tai, kas anksčiau egzistavo tik analoginėje realybėje. Nueitus žingsnius ir kalorijas galime skaičiuoti ant pirštų, tačiau tik nuolat gaudami duomenis galime daryti išvadas. Pavyzdžiui, nuspėti poreikius. Kuo daugiau suteikiame informacijos apie save – kiek laiko namuose įjungtos šviesos, kiek sunaudoju šilumos, kiek judu, kaip miegu, – tuo geriau mūsų poreikius atitiks paslaugos. Tarkim, paslaugos tiekėjas rekomenduos tiksliau mūsų akimirkos nuotaikai tinkamą filmą. Ligi šiol spėjimai ir rekomendacijos vyko remiantis tik vartojimo istorija, o dabartiniai jutikliai jau padeda matyti ne tik tai, kas yra, bet ir tai, ko trūksta.

CES simbolizuoja judėjimą links visuotinės skaitmenizacijos. Nenustebčiau, jei visi šiais metais pristatomi įrenginiai turi kokį nors jutiklį. Juk kalbame apie tai, kas pakeis visų mūsų gyvenimo, laisvalaikio ir darbo kokybę“, – kalbėjo Sh.DuBravacas.

Nepaminėti „niekučiai“ Taip, „Acer“ čia pristatė naują „Windows 10 „telefoną „Liquid Jade Primo“, o „Huawei“ – naujusią savo išmanųjį „Mate 8“. CES negarsėja naujų telefonų pristatymais, tad tai – gera proga išsiskirti iš kitų.

Taip, LG ir „Samsung“ parodė naujų SUHD televizorių tabūnus. Taip, čia itin daug išmaniųjų namų sprendimų (o kaipgi – juk šiais metais išmaniųjų namų produktai surinks 1,2 mlrd. dolerius pajamų) ir stulbinantis kiekis aukštos kokybės garso sistemų bei ausinių.

Taip, čia šlovės spinduliuose maudosi išgirtas ir išskirtinai pagerbtas tarp kitų „metų geriausių“ lietuvių „Deeper“. Lieka tik visur suspėti.

Didžiausias 2016 m. parodos siaubas Jis, beje, niekaip nesusijęs su tuo, ką čia rodo. Tai, deja, šių dienų pasaulio realybė be jokių jutiklių ar jausmų.

Šiais metais pirmą kartą tikrinami visų įeinančių į parodos teritoriją krepšiai. Net žurnalistams įvesti ribojimai, o organizatoriai prašo neštis daiktus permatomuose krepšiuose, kad būtų galima greičiau atlikti procedūrą. Tačiau esant tokiam dalyvių bei žiūrovų skaičiui ir tik prieš kelias savaites priėmus sprendimą tikrinti visus krepšius, tai tikrai nėra nei greita, nei patogi, nei maloni procedūra. Na, bet gal kažkokį startuolį įkvėps kitiems metams sukurti šios problemos sprendimą?

Šiais laikais tai jau būtų aukso gysla...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.