Nardymo revoliucija – šis įrenginys leis kvėpuoti vandeniu

Laisvai be jokių oro balionų būti po vandeniu žmonės svajoja beveik taip pat dažnai, kaip skrieti dangumi lyg paukščiams. Jei paukščio skrydį patirti įmanoma su deltaplanu ar valdomu parašiutu, po vandeniu be sudėtingos naro įrangos ligi šiol išbūti galime tik kelias minutes. Įrenginio „Triton“ kūrėjai pasišovė tai pakeisti – dirbtinės žiaunos narui leis kvėpuoti tiesiog vandeniu.

Kūrėjai tikina jau pusę metų bandantys įrenginį įvairiausiomis sąlygomis.<br>Triton nuotr.
Kūrėjai tikina jau pusę metų bandantys įrenginį įvairiausiomis sąlygomis.<br>Triton nuotr.
Nedidelis kvėpavimo aparatas žmogų pavers kiek panašiu į kūjagalvį ryklį.<br>Triton nuotr.
Nedidelis kvėpavimo aparatas žmogų pavers kiek panašiu į kūjagalvį ryklį.<br>Triton nuotr.
„Rankenose“ įrengtas mikrofiltras, kuris iš bet kokio vandens išskiria deguonį.<br>Triton nuotr.
„Rankenose“ įrengtas mikrofiltras, kuris iš bet kokio vandens išskiria deguonį.<br>Triton nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 22, 2016, 12:48 PM, atnaujinta May 31, 2017, 11:45 PM

Apie kvėpavimą vandenyje ištirpusiu deguonimi kalbama seniai. Jau prieš 50 metų buvo atlikti pirmieji eksperimentai, sukurti audiniai, kurie leido šuneliui po vandeniu kvėpuoti kelias minutes, tačiau komercinio gaminio ligi šiol niekas nepateikė.

Ir „Triton“ kūrėjai savo dirbtinių žiaunų prototipą parodė jau prieš kelerius metus, po to visi nutarė, kad tai dar vienas užmirštas projektas. Tačiau dabar jis pasirodė indiegogo.com/projects/triton-world-s-first-artificial-gills-re-breather#/"="">indiegogo.com/projects/triton-world-s-first-artificial-gills-re-breather#/"" target="_blank">sutelktinio finansavimo portale „Indiegogo“ ir likus mėnesiui iki kampanijos pabaigos surinko 655 proc. prašytos sumos (prašė 50 tūkst., o jau surinko – 628 tūkst. dolerių).

Taigi, nori nenori, o pateikti prekę pirkėjams teks.

Dvi prie kvėpavimo respiratoriaus prijungtos dviračio rankenas primenančios žiaunos veikia gana paprastai. Vanduo filtruojamas per labai tankų audinį, kuriame esančios skylutės mažesnės negu vandens molekulė. Tokiu būdu jos nepraleidžia vandens, bet praleidžia jame ištirpusį deguonį (ir kitas mažesnes molekules).

Kadangi žmogaus plaučiai nesugebėtų įveikti tokio pasipriešinimo, čia įrengtas kompresorius, kuris ir traukia pro žiaunas iš vandens orą, o juo užpildomas specialus konteineris. Tad naras jau gali kvėpuoti visiškai laisvai.

Dėl kompresoriaus šis kompaktiškas įrenginys nėra tinkamas gyvenimui po vandeniu. T. y., po vandeniu gyventi negalėtume ne tik dėl to, tačiau elektrinį kompresorių maitinančio įkraunamo akumuliatoriaus pakaks 45 min. darbo, tad ilgiau su šiomis žiaunomis po vandeniu nepabūsi.

Didžiausias gylis taip pat ribotas – panirti galima iki 4,6 metro gylio.

Tačiau 300 dolerių tekainuojantis, tik 29 cm ilgio ir 12 cm pločio „Triton“ vis tiek yra revoliucinis įrenginys. Aišku, jei jis tikrai veikia taip, kaip žada kūrėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.