Jis jau čia – naujo tipo kompiuteris mus pavers kupriais

Staliniai ir skreitiniai kompiuteriai – žila praeitis. Planšetiniai kompiuteriai liečiamais ekranais ir atjungiamomis klaviatūromis – vakarykštė naujiena. Tačiau net tiems, kas jau rašė nekrologus asmeniniams kompiuteriams, šių metų parodoje „Computex 2016“ pristatytos naujovės užgniaužė kvapą. O svarbiausia – čia išvydome visiškai naujo tipo kompiuterių gimimą. Specialiai jums – virtualios realybės turistai.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
MSI kuprinė – norintiems tikrai pasiklysti virtualioje realybėje.<br>MSI nuotr.
MSI kuprinė – norintiems tikrai pasiklysti virtualioje realybėje.<br>MSI nuotr.
„HP Omen X VR PC“<br>HP nuotr.
„HP Omen X VR PC“<br>HP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 7, 2016, 12:25 PM, atnaujinta May 22, 2017, 6:18 PM

Taivane vykusioje ateities asmeninių kompiuterių parodoje daugiausia dėmesio sulaukė 1723 dolerius kainuojantis dešimties branduolių „Intel Core i7-6950X“ procesorius, įperkama stulbinančių parametrų „Nvidia GeForce GTX 1070“ ir nė kiek neprastesnė „AMD Radeon RX 480“ vaizdo plokštė bei nykščio nago dydžio 512 GB talpos „Samsung“ SSD diskas.

Tačiau inovatyviausiu parodoje pristatytu gaminiu ne vienas ekspertas įvardijo netrukus planuojamą pirkėjams pristatyti MSI kompiuterį „Backpack PC“. Jo neįmanoma priskirti jokiai egzistuojančiai kompiuterių klasei, nes šis kompiuteris pats simbolizuoja naujos – kompiuterių-kuprinių klasės – gimimą.

Viskas labai paprasta – kompanija tiesiog nutarė išlaisvinti virtualios realybės žaidimų mėgėjus nuo poreikio sėdėti prisirišus laidu prie pakankamai galingo kompiuterio. Kompiuterio-kuprinės viduje telpa galingo stacionaraus žaidimų kompiuterio procesorius ir vaizdo plokštė (šiuo atveju – „Core i7“ ir „Nvidia GTX 980“), o nešiodamas jį ant pečių gali laisvai judėti užsidėjęs virtualios realybės akinius.

Kadangi daugelis pirmojo asmens šaudyklių ir taip numato, kad šaulys dėvi sunkią kario kuprinę, į kurią gali sutalpinti krūvą patronų, ginklų ir net knygų su informacija, toks kompiuteris ant pečių tik dar sustiprins realumo įspūdį. Kompiuteryje numatyta ir speciali maitinimo jungtis HTC „Vive“ VR akinių jungčių dėžutei.

Kol kas tik neaišku, kiek apie 5 kg sveriantis ir turintis 90 min. žaisti leidžiantį akumuliatorių „Backpack PC“ patuštins piniginę ir ar labai kaitins žaidėjo nugarą.

Tačiau įsivaizduojant netolimą ateitį, kurioje atitrūkę nuo realybės kupriukai kaunasi tik jiems matomuose mūšiuose, jau darosi šiek tiek nejauku. Juolab, kad apie kompiuterį-kuprinę pagalvojo ne tik MSI.

Norintys kažko panašaus, bet lengvesnio galės ieškoti „HP Omen X VR PC“ kompiuterio-kuprinės. Tiesa, bandomajame modelyje kūrėjams kol kas nenumatytas HTC „Vive“ maitinimas, tad kompiuteris labiau tiks „Oculus Rift“ virtualios realybės akiniams. Ir net neaišku, kokio tipo vaizdo plokštė čia gali būti dedama. Užtat numatyta galimybė greitai pakeisti akumuliatorių bateriją ir sveria jis apie 4 kg.

O jei norite kažko dar mažesnio – „Zotac“ parengė savo pasiūlymą virtualios realybės mėgėjams. Tai išties mažas kompiuteris, kurį kompanija tiesiog įkišo į specialią kuprinę.

Ar gali šis kupriukų karnavalas pakeisti tradicinį namų kompiuterį, drįstume suabejoti. Tačiau labai lengva įsivaizduoti dažasvydį išstumsiančias naujo tipo žaidimų sales, kur kiekvienas dalyvis gaus po tokią kuprinę, akinius ir specialiai įrengtoje patalpoje stos į mūšius virtualioje realybėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu