Vegetarai, ruoškitės – šis įrenginys suteikia augalams balsą!

Sena kaip vartotojų visuomenė ir karšta kaip mėsainis be mėsos diskusija tarp  tik augalus valgančiųjų ir valgančiųjų gyvūnus dažniausiai baigiasi priekaištais pastarųjų sąžinei: kaip galite valgyti tuos, kurie su jumis bendrauja? Atrodo, kad atėjo laikai, kai diskusija taps dar karštesne – kompanija „Vivent“ sukūrė įrenginį, kuris leidžia ir augalams su mumis bendrauti balsu.

Kol kas su augalais bendrausime kaip ir su draugais – per savo įrenginius.<br>VIVENT nuotr.
Kol kas su augalais bendrausime kaip ir su draugais – per savo įrenginius.<br>VIVENT nuotr.
Kol kas su augalais bendrausime kaip ir su draugais – per savo įrenginius.<br>VIVENT nuotr.
Kol kas su augalais bendrausime kaip ir su draugais – per savo įrenginius.<br>VIVENT nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 1, 2016, 3:06 PM, atnaujinta May 20, 2017, 3:27 AM

Pavadintas „PhytlSigns“ įrenginys matuoja augalų elektros įtampos pokyčius. Vienas elektrodas pritvirtinamas prie augalo lapo, antras – įsmeigiamas į dirvą. Sistema sujungiama su garsiakalbiu, kuris pradeda kaukti, kai toji įtampa kinta. Kuo įtampa kinta greičiau, tuo kaukimas aukštesnis, rašo „New Scientist“.

Tiesa, kol kas nei „Vivet“ įkūrėjas Nigelis Wallbridge'as, nei tituluočiausi botanikai nemoka to kaukimo išversti į žmonių kalbą. Nigelis tiesiog tikisi, kad dar vienas kontakto su augalu užmezgimo būdas padės geriau suprasti savo... augintinius (su šaknimis vietoj kojų). O mokslininkai spėlioja.

„Kada ir kam augalai naudoja elektros impulsus ir koks jų vaidmuo augalų bendravimui, nėra gerai žinoma“, – komentavo Gerhardas Obermeyeris, augalų biologas iš Zalcburgo universiteto (Austrija).

Susipažinęs su įrenginio demonstracine versija G.Obermeyeris taip pat suabejojo, ar jis sugeba atskirti augalo generuojamą signalą nuo aplinkos fono: „Palaisčius įtampa kinta akimirksniu. Tačiau tokie elektros signalai atsiranda per staigiai, tad greičiausiai nėra generuojami paties augalo. Kol nesukurtas veiksmingas algoritmas ar kažkoks filtruojantis įrenginys, bet kokia šio įrenginio teikiama naudinga informacija bus neatskiriama nuo triukšmo“, – sako Austrijos mokslininkas.

Lozanos (Šveicarija) universiteto botanikas Edwardas Farmeris pamėgino patikrinti, kiek tiksliai „PhytlSigns“ sugeba atskirti būtent augalo siunčiamus signalus. Laboratorijoje jis matavo, kokį elektros signalų foną augalas išskiria, kai yra žalojamas, ir palygino juos su įrenginio teikiama informacija.

„PhytlSigns“ šiuos signalus išskyrė tiesiog puikiai. Tačiau įrenginys mėgino įgarsinti ir silpnesnius signalus, daugelis kurių nėra biologinės kilmės“, – savo gautus rezultatus komentavo E.Farmeris.

Taigi kol kas daržininkai dar gali neskubėti pirkti įrenginio pasikalbėti su bijūnais, o vegetarai kol kas gali nesibaiminti, kad teks išgirsti, kaip rauda skinamos braškės. Tačiau ir nurašyti įrenginio į keistenybių stalčių skubėti neverta. Dabar augalai tik rėkia įkyriai ir nesuprantamai, bet juk ir tik gimęs kūdikis daro kažką labai panašaus.

N.Waldbridge'as tikisi, kad atsiras gana daug žmonių, kurie panorės pabendrauti su augalais, ir dėl to padės finansuoti jo įrenginio tobulinimą bei kada nors prasidėsiančią gamybą. Todėl ir mėgina laimę sutelktinio finansavimo platformoje „Kickstarter“. Jo tikslas – surinkti 76 tūkst. dolerių „PhytlSigns“ tobulinti.

„Tūkstančiai gamtos mylėtojų, kurie stebės savo sodintus augalus ir įrašinės jų kalbą, leis mums kur kas greičiau suprasti augalų pasaulį“, – sako įrenginio kūrėjas.

Tik jis nepagalvojo, kad gali atsirasti nemažai bijančiųjų jį suprasti. Pavyzdžiui, medienos pramonės darbuotojai...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.