Ką išties sunaikino „Apple“ kartu su ausinių lizdu?

Atrodytų, išmetė vieną mažytį 3,5 mm lizdelį iš telefono, na, ir kas? Vaikščiosime su ausinėmis be laidų, jungsime specialius perėjimo įrenginius, kiti gal ir visai muzikos telefone su ausinėmis neklauso – didelio čia daikto. Tačiau viskas nėra taip paprasta – tas mažas lizdas gali kur kas daugiau, negu daugelis įsivaizduoja. Ir, svarbiausia, netekę jo prarandame dar vieną dalelę laisvės.

„HMB Tec“ gamina į ausinių lizda jungiamą stetoskopą, multimetrą ir net elektromagnetinės taršos matuoklį.<br>Gamintojų nuotr.
„HMB Tec“ gamina į ausinių lizda jungiamą stetoskopą, multimetrą ir net elektromagnetinės taršos matuoklį.<br>Gamintojų nuotr.
Išmetus ausinių lizdą „Apple“ lieka atsisakyti paskutinės jungties ir gaminti telefonus, kuriuos reikės keisti išsikrovus baterijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Išmetus ausinių lizdą „Apple“ lieka atsisakyti paskutinės jungties ir gaminti telefonus, kuriuos reikės keisti išsikrovus baterijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
3,5 mm ausinių ir mikrofono lizdas daugybę metų išliko universalausiu lizdu visų sistemų telefonuose.<br>123rf nuotr.
3,5 mm ausinių ir mikrofono lizdas daugybę metų išliko universalausiu lizdu visų sistemų telefonuose.<br>123rf nuotr.
Turintieji ausines kuriomis dabar labai patenkinti netrukus pasijus kur kas prasčiau.<br>123rf nuotr.
Turintieji ausines kuriomis dabar labai patenkinti netrukus pasijus kur kas prasčiau.<br>123rf nuotr.
Brangus ir kokybiškas „Blue“ mikrofonas seniai gaminamas su „lightning“ jungtimi.<br>Gamintojų nuotr.
Brangus ir kokybiškas „Blue“ mikrofonas seniai gaminamas su „lightning“ jungtimi.<br>Gamintojų nuotr.
Patys matote, kur jungiamas mobilusis „Square“ kreditinių kortelių skaitiklis.<br>Gamintojų nuotr.
Patys matote, kur jungiamas mobilusis „Square“ kreditinių kortelių skaitiklis.<br>Gamintojų nuotr.
Alkoholio ir apšvietimo matuokliai jungiami į ausinių lizdą<br>Gamintojų nuotr.
Alkoholio ir apšvietimo matuokliai jungiami į ausinių lizdą<br>Gamintojų nuotr.
Mažiausia pasaulyje meteorologinė stotis „Weather Point 2.0“ netrukus padidės ir pabrangs<br>Gamintojų nuotr.
Mažiausia pasaulyje meteorologinė stotis „Weather Point 2.0“ netrukus padidės ir pabrangs<br>Gamintojų nuotr.
„Apple“ visuomet pasižymėjo drąsa iš savo gerbėjų uždirbti dar daugiau.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Apple“ visuomet pasižymėjo drąsa iš savo gerbėjų uždirbti dar daugiau.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Sep 15, 2016, 9:50 AM, atnaujinta May 13, 2017, 1:15 AM

Kuklaus lizdo paslaptis

Nuo pirmų mobiliųjų telefonų atsiradimo dienų jų lizdai kito greičiau negu primadonos nuotaikos – nuo įvairiausių maitinimo kištukų iki mikroUSB, USB-C, nuo „Apple 15-pin“ iki „Lightning“. Vienintelis ausinių „džekas“ visą tą laiką sąžiningai ir kukliai tarnavo nenuilsdamas ir rečiausiai gesdamas.

Nesvarbu, kokio gamintojo telefonas, kokia jame operacinė sistema, ausinių lizdas visur tas pats, tokiu pat principu užtikrinantis itin stabilų trijų kanalų ryšį. Vienas kanalas mikrofonui, du – stereogarsui.

Skamba lyg senuko nostalgija geriems seniems vežimams? Deja, šiuo atveju ne visai taip.

Nedaug kas žino, kad standartinis ausinių lizdas ne tik siunčia ir priima analoginį garso signalą, bet yra ir labai mažos įtampos maitinimo šaltinis – elektros srovės reikia, kad veiktų mikrofonas. Ir daugybei išradingų gamintojų bei kūrėjų tos mažos srovės visiškai pakako, kad sukurtų nemažai naudingų įrenginių, kurie veikia tiesiog įkišti į 3,5 mm lizdą.

Ausinės ir mikrofonai

„iPhone“ kamera veikia gerai. Taip gerai, kad jau yra kino filmų, nufilmuotų tik šiuo telefonu. Nufilmuotų, tačiau neįgarsintų. Nes „iPhone“ mikrofonas veikia toli gražu ne taip įspūdingai.

Daugybė geriausių pasaulyje mikrofonų gamintojų netruko sureaguoti, tad seniai galima įsigyti ne vieną fantastiškai kokybišką mikrofoną, kuris jungiasi į telefono ausinių lizdą ir leidžia įrašyti aukštos kokybės garsą.

Dabar tokio lizdo nebeliks, tad visi garso įrašymo entuziastai liks tiesiog su beveik beprasmiškais bent 100 eurų kainavusiais įrenginiais savo stalčiuose. Beveik, nes juos bus galima jungti į specialų adapterį. Beprasmiškais, nes daugelio mikrofonų konstrukcija leido juos patogiai prijungti prie telefono, o su tuo adapterio laideliu tai bus itin nepatogu.

Nei didieji mikrofonų, nei didieji ausinių gamintojai dėl to visai neliūdi. Jie jau persiorientavo prie kito lizdo, „Bluetooth“ jungties. Tiek „Sennheiser“ ausinių, tiek „Blue“, „Shure“ ir kiti mikrofonų gamintojai turi naujai realybei pritaikytų ir gerokai brangesnių modelių, tad dabar atsainiai postringauja apie geresnę kokybę ir ateitį be laidų. Ir godžiai laukia išaugančios prekybos – „Apple“ gerbėjai niekur nedings.

Kur kas daugiau negu ausinės

Nesidomėjusieji gal nė neįsivaizduoja, kiek yra visiškai kitokias funkcijas turinčių įrenginių, kurie jungiami į ausinių lizdą. Iš jo gauna maitinimą, per jį telefonui persiunčia duomenis (garso bangos irgi puikiai perduoda informaciją).

Visame pasaulyje veikianti nedidelė kompanija „Square“ suteikia galimybę prekeiviams bet kurioje vietoje, net toliausiai nuo bet kokio laido ar kasos aparato, priimti atsiskaitymus kreditine kortele. O nutarusiems užsisakyti jų paslaugą ir įsidiegti telefone jų programėlę nemokamai suteikia mobilų miniatiūrinį kreditinių kortelių terminalą. Tai nedidelis kvadratinis kortelės magnetinės juostelės skaitiklis, jungiamas į telefono ausinių lizdą.

O, taip, kompanija nurodo, kad jis veiks ir su nauju „Apple“ ausinių adapteriu. Tik naudotis bus labai nepatogu, bet tai juk ne „drąsuolių“ problemos.

Jei užsuksite į bet kurią interneto parduotuvę, ten aptiksite daugybę alkoholio lygio kraujyje matuoklių, kurie veikia prijungti prie išmaniojo telefono. Pavyzdžiui, „Breathometer“ jungiamas būtent į šį lizdą ir veikia universaliai tiek su „Android“, tiek su „iPhone“ telefonais.

Egzistuoja daugybė kur kas sudėtingesnių įrenginių, kurie prie telefono jungiami būtent per ausinių lizdą. Tai ir „HBM eSmog Meter“ , kuris matuoja supančio elektros lauko stiprumą. Tai ir visas funkcija turintis būtent „Apple“ įrenginiams skirtas osciloskopas, ir net universalus multimetras, galintis išmatuoti įtampą ir aplinkos temperatūrą.

Ta pati „HMB Tec“ siūlo net medicininį stetoskopą, kuris taip pat jungiamas į telefono ausinių lizdą ir pateikia informaciją ekrane.

Prie telefono ausinių lizdo prijungę „Bevel“ paversite jį galingu 3D skeneriu, galinčiu kurti erdvines pasaulio nuotraukas. „Lumu“ paverčia telefoną šviesos srauto matuokliu – įrankiu, kuris būtinas daugybei fotografų profesionalų.

4 pasyvius jutiklius turintis 11 gramų sveriantis mažytis į ausinių lizdą įkišamas „Weather Point 2.0“ – mažiausia pasaulyje asmeninė meteorologijos stotis – matuoja aplinkos drėgnumą, atmosferos slėgį, temperatūrą ir ultravioletinės spinduliuotės intensyvumą. Ir visa tai be jokio maitinimo, tiesiog įjungus į bet kurio išmaniojo telefono ausinių lizdą.

JAV vaistų ir maisto kontrolės patvirtintas „Kinsa“ išmanusis termometras leidžia tiksliai pamatuoti kūno temperatūrą ir matyti rezultatus telefono ekrane. Ir jis jungiamas į tą patį telefono ausinių lizdą. Ir juo JAV prekiauja ta pati „Apple“ parduotuvė!

Net toks niekutis be jokių technologinių paslapčių, kaip „PluggyLock“, leidžia apsaugoti savo telefoną išnaudodamas būtent ausinių lizdo skylutę.

O ateityje, atrodo, nei to lizdo, nei tos skylutės telefonuose tiesiog neliks. Kokios problemos? Galės perdaryti tuos įrenginius, kad veiktų prijungti prie „Lightning“ lizdo… arba prie mikroUSB… arba prie USB-C… Oi…

Drąsa pavadintas godumas

Ausinių lizdas, būdamas universalia, nelicencijuojama jungtimi, tapo tikru išsigelbėjimu mažiems periferinės įrangos kūrėjams ir gamintojams, nes leido apeiti bet kokius vieno ar kito gamintojo reguliavimus bei ribojimus.

Gamindamas įrenginius, kurie jungiami į telefono lizdą, esi visiškai laisvas – nereikia tūpčioti prieš itin uždarą sistemą kuriančia „Apple“, kankintis renkantis jungties formatą. Dabar „Apple“ šias duris užkalė.

„Suprantu, kodėl „Apple“ taip daro, – komentavo ausinių lizdo išnykimą į tą lizdą jungiamą termometrą „Thermodo“ sukūrusios kompanijos įkūrėjas Willis Wu. – Tik gaila, kad įkaitais tapo vartotojai. Jie negalės naudotis turimomis ausinėmis ir tokiais įrenginiais, kaip „Thermodo“. „Apple“ panaikino vienintelę atviro standarto jungtį, kuri buvo likusi „iPhone“ ir dabar vers gamintojus naudotis jų licencijuojama bei apmokestinama „Lightning“ jungtimi.  Beje, bus neįmanoma pagaminti tokio pat mažo „Thermodo“ termometro su „Lightning“ jungtimi.“

Taigi „iPhone 7“ pristatymo metu labai įžūliai ausinių lizdo panaikinimą nė mikronu nepakitusių matmenų telefone pavadinęs „drąsa judėti pirmyn“, Philipas Schilleris išties taip pavadino godumą. Kiekvienas gamintojas, kuris kuria įrenginį su „Lightning“ jungtimi, už kiekvieną savo gaminį „Apple“ moka apie 4 dolerius.

Gauname fantastinį verslo planą tipiška „Apple“ dvasia – iš telefono išimame lizdą ir analoginio garso stiprintuvą ir uždirbame gerokai daugiau. Kiti gamintojai išleis daugiau, parduos brangiau, visi išoriniai garso įrenginiai turės po savo stiprintuvą (išteklių netaupome), bet gerbėjai vis tiek mokės, o kiti  nuseks iš paskos.

Pridėkime tai, kad net susimokėję už „Lightning“ jungtį mažų įrenginių gamintojai susidurs su dilema, kaip tą įrenginį pritaikyti „Android“, ir matome paprastą rezultatą: dingo tik vienas mažas lizdukas, tačiau kartu su juo pasaulyje šiek tiek sumažėjo laisvės, pasirinkimo ir šiek tiek pabrango pragyvenimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.