„iPhone 7“ apžvalga: seksas ant grindų

Ar esate darę kažką, kas vienu metu yra ir malonu, ir sukelia skausmą? Panašiai jaučiausi pastarąsias tris savaites, testuodamas naująjį „iPhone 7“ – ko gero, geriausią telefoną pasaulyje.

Komplekte pridedamos patogios ir kokybiškai grojančios ausinės su „Lightning“ jungtimi. Deja, ne belaidės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Komplekte pridedamos patogios ir kokybiškai grojančios ausinės su „Lightning“ jungtimi. Deja, ne belaidės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„iPhone 7“ turškiasi su naujuoju redakcijos augintiniu – kokodilu Dendžiu-Giena.<br>A.Lukošiaus nuotr.
„iPhone 7“ turškiasi su naujuoju redakcijos augintiniu – kokodilu Dendžiu-Giena.<br>A.Lukošiaus nuotr.
„iPhone 7“ dizainas liko praktiškai nepakitęs.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„iPhone 7“ dizainas liko praktiškai nepakitęs.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Telefono „iPhone 7“ nugarėlė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Telefono „iPhone 7“ nugarėlė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Telefono pirkėjai dėžutėje taip pat ras įkroviklį, ausines su „Lightning“ jungtimi bei laidą, kuris „Lightning“ jungtį paverčia standartine ausinių jungtimi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Telefono pirkėjai dėžutėje taip pat ras įkroviklį, ausines su „Lightning“ jungtimi bei laidą, kuris „Lightning“ jungtį paverčia standartine ausinių jungtimi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Garso reguliavimo mygtukus turi praktiškai visi telefonai. „iPhone 7“ taip pat turi specialų jungiklį, skirtą išjungti telefono garsams (kairėje).<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Garso reguliavimo mygtukus turi praktiškai visi telefonai. „iPhone 7“ taip pat turi specialų jungiklį, skirtą išjungti telefono garsams (kairėje).<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Apačioje liko tik „Lightning“ jungtis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Apačioje liko tik „Lightning“ jungtis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prireikė ausinių jungties? Teks naudotis specialiu laidu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prireikė ausinių jungties? Teks naudotis specialiu laidu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Komplekte pridėtos specialios ausinės su „Lightning“ jungtimi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Komplekte pridėtos specialios ausinės su „Lightning“ jungtimi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 17, 2016, 6:24 AM, atnaujinta May 10, 2017, 6:51 PM

Kol dar nepradėjome, išsyk įspėju – su „Android“ telefonais „iPhone“ nelyginsiu. Nes neteisinga lyginti visų pasaulio automobilių su vienos rūšies motociklais. Produktai skirti skirtingoms pirkėjų grupėms, turinčioms skirtingus poreikius, įpročius, finansinius išteklius ir, ypač, nusistatymus.

Jei jau naudojate „iPhone“ – puiku. Jei svarstote tokį telefoną įsigyti – neatkalbinėsiu (nebent nemokate angliškai, mat „iPhone“ vis dar nėra paruošę lietuviško meniu). Šie telefonai išties kokybiški, patikimi, o jei nesate naudoję „Android“ – dar ir bus patogūs.

Matote, telefonai yra kaip moterys: jei su viena draugauji daugiau nei trejus metus, laikas vedyboms. Žinoma, atsiras tokių, kurie bandys pakeisti nuomonę, įkalbinės skirtis ir vardins viengungystės (ar kitų moterų) privalumus. Gal kažkas ir pats susipras, kad pasirinko neteisingai. Bet dažniausiai tai – ilgalaikis sprendimas.

Todėl jei keletą metų naudojatės „iPhone“, pereiti prie „Android“ gali būti sudėtinga, o ši operacinė sistema atrodys nepatogi, pernelyg kebli. Ir atvirkščiai: jei spėjote įprasti prie „Android“, gavę „iPhone“ jausitės kaip svetimuose namuose.

Aš priklausau antrajai kategorijai. Beje, šįkart susidariau geresnę nuomonę apie „iOS“ nei prieš 3–4 metus, kai paskutinį kartą čiupinėjau „iPhone“. Nors keistenybių čia vis dar netrūksta. Bet prie smulkmenų nesikabinėsiu, naudotis juo galima ir to užtenka.

Tačiau ar tikrai „iPhone 7“ yra tokie geri, kaip teigia „Apple“? Ir ar verta atsinaujinti seną „iPhone“?

Taškykitės į sveikatą

Trumpas atsakymas – taip, šis telefonas yra vienas geriausių pasaulyje, bet ne, jei turite senesnės kartos „iPhone“ atsinaujinti neverta. Nes patobulinimai nėra tokie jau reikšmingi.

Kažkokio vieno esminio patobulinimo, lyginant su ankstesniu modeliu, jame nėra. Todėl kai senesnių „iPhone“ savininkai paimdavo jį į rankas, akylai stebėdavau, ką darys.

Jaučiausi kaip Jimmy Kimmelis, rodantis „iPhone 6S“ ir pristatantis jį „iPhone 7“ vardu – dizainas liko toks pat, o kitus patobulinimus sunku pastebėti (nebent dingusią ausinių jungtį, bet kažin ar tai galima vadinti patobulinimu).

Paprastai sakant, šiame telefone nėra nieko išskirtinio ir ypatingo, ko nebūtų „iPhone 6S“.

Nebent...

Minutėlę.

Ką tik grįžau iš tualeto. Ne, ten ėjau ne dėl savęs, o dėl „iPhone 7“. Prisiminiau, kad per visą testavimo laiką taip ir nepatikrinau šio telefono atsparumo vandeniui. Nes to paprasčiausiai neprireikė.

Nežinau, kaip jūs, bet aš nejaučiu poreikio maigyti telefoną mirkdamas ežere ar prausdamasis po dušu, o lyjant lietui plyname lauke be skėčio per savo 29 egzistencijos metus apskritai nesu atsidūręs.

Žinoma, atsparumas vandeniui – geras dalykas (ypač jei telefonas užsidega... ar ne, „Samsung“?), o draudikai įrenginio suliejimą skysčiais įvardija kaip antrą dažniausiai pasitaikančią žalą (po ekrano dužimo).

Mano įskaitoje kol kas – du sudaužyti ekranai ir nulis kitaip sugadintų telefonų. Matyt, todėl atsparumo vandeniui nevertinu kaip labai rimto patobulinimo. Čia kaip žaibolaidis ant namo: daiktas reikalingas, bet realiai jį prisimeni tik žaibuojant ir tikiesi, kad suveiks taip, kaip turi. O jei ne, vis tiek be draudimo liksi basas.

Bet jei atsparumas vandeniui jums yra būtina savybė, teks atsinaujinti į „iPhone 7“. Na, nes kitas naujoves apskritai sunku vadinti naujovėmis.

Nepatogu? Galvok kitaip!

Ko gero, girdėjote, kad „iPhone 7“ neliko standartinės ausinių jungties. Prisipažinsiu, ir man šis sprendimas atrodė keistas bei nelogiškas. Ir tai tikrai nėra telefono patobulinimas. Ar, tuo labiau, savybė, už kurią verta mokėti papildomai – veikiau atvirkščiai.

Ar šis sprendimas buvo teisingas, parodys laikas. Žinoma, šiokių tokių nepatogumų tai sukelia, bet po trijų savaičių su „iPhone 7“ galiu ramiai konstatuoti: išgyvensite.

Komplekte „Apple“ prideda išties kokybiškas ir patogias ausines su „Lightning“ jungtimi bei specialų laidą tiems atvejams, jei būtinai norėsite naudotis savo jau turimomis ausinėmis, garsiakalbiais ar kitu įrenginiu su šia jungtimi.

Aišku, iškeisti papildomą skylę korpuse į laidą, kurį reikia nešiotis atskirai, nėra pats patogiausias dalykas, bet naudojantis „Apple“ gaminiais visada reikia galvoti kitaip. Pavyzdžiui, tą papildomą laidelį galima nešiotis prijungus prie savo ausinių. Jei esate muzikos mėgėjas, ausines vis tiek visada turite su savimi, taigi jei dar kažkur prireiktų ausinių jungties, tas laidelis visada bus po ranka. Kitu atveju... na, teks kažkaip verstis.

Aš pasirinkau paprastesnį būdą – tiesiog nenaudojau ausinių. O kam? Juk telefone yra net du garsiakalbiai, grojantys dar kokybiškiau ir garsiau. Tegul muzikos visi klausosi su manimi!

Juokauju, žinoma. Aš tiesiog nesiklausiau muzikos per telefoną. Apskritai, tai darau tik skrisdamas lėktuvu, o per pastarąjį mėnesį niekur neskridau, taigi žalos nėra.

Beje, vieno dalyko taip ir nesupratau: kurių galų nuspręsta pašalinti šiaip jau reikalingą ausinių jungtį, o ne jungtuką, skirtą įjungti „netrukdymo“ režimą?..

Vietoje mygtuko – nemygtukas

Dar viena keistenybė šiame telefone – „namų“ mygtukas buvo pakeistas kažkokiu įtaisu, kuris atrodo kaip mygtukas, veikia kaip mygtukas, bet nėra mygtukas. Jį spustelėjus telefone suveikia specifinis mechanizmas, kuris vibravimu imituoja mygtuko paspaudimą, bet jis pats korpuso atžvilgiu nejuda. Šio „trakštelėjimo“ stiprumą galima reguliuoti.

Kam viso to reikia? Ir kuo tai geriau už įprastą mygtuką? Vertinant iš vartotojo pusės, skirtumo jokio.

„Apple“ sako, kad naujieji „nemygtukai“ rečiau ges. Belieka palinkėti, kad taip ir būtų. Žodžiu, dar vienas žaibolaidis.

Yra telefone ir keletas realių patobulinimų. Pavyzdžiui, pagerinta kamera. Nieko nenustebinsiu pasakęs, kad ji fiksuoja puikias nuotraukas įvairiomis sąlygomis, ir fiksuoja jas labai greitai (yra ir sparčiojo fotografavimo funkcija, gaila, ją atradau jau besibaigiant testavimo laikui...).

Reikalas tas, kad kartais tiesiog sunku įvertinti, kas fotografuoja geriau – „iPhone 7“, „iPhone 6S“ ar kokie konkurentai. Sakote, išsigalvoju? Pažiūrėkite čia.  

Tiesa, „iPhone 7 Plus“ turi dvigubą kamerą, tačiau apie ją nieko pasakyti negaliu – aš turėjau mažesnįjį šio telefono modelį.

Nepatikėsite: jis – greitas

Dar „Apple“ pasigyrė telefone įdiegusi A10 procesorių, kuris yra 40 proc. greitesnis už buvusį A9 ir dukart greitesnis už A8 (jis naudojamas „iPhone 6“). Apskritai, „iPhone 7“ tituluojamas sparčiausiu telefonu pasaulyje. Tačiau girti „iPhone“ už spartesnį procesorių yra, švelniai sakant, keista.

Ar esate girdėję, kad koks „Apple“ gerbėjas skųstųsi, kad jų telefonas lėtas? Jei esate, tuomet sutikote apsimetėlį. Nes tikri „Apple“ gerbėjai visada kartojo: koks skirtumas, kokios procesoriaus techninės savybės – svarbiausia, kaip telefonas veikia! Taip ir yra.

Taigi koks skirtumas, koks tas naujasis A10 procesorius – esmė, kad telefonas veikia puikiai, nestringa, greit atidaro programėles. Kaip ir visi ankstesni „iPhone“ modeliai.

Beje, daugelis užsienio apžvalgininkų „iPhone 7“ išpeikė dėl prasto baterijos tarnavimo laiko. Keista, bet man šio telefono baterija tarnavo tiesiog puikiai. Net kai dar aktyviau gaudžiau pokemonus, baterija visada laikydavo ilgiau nei parą. O naudojant taupiai ji dar ištvermingesnė.

Štai, šiuo metu eina jau ketvirta diena, kaip telefono nekroviau, o jis dar turi 25 proc. santaupų. Na, gerai, per tas tris paras telefono labai nekankinau (nustatymuose man rodo, kad naudojamas jis buvo beveik 6 valandas, o budėjimo režimu laukė 72 val.), bet kuriuo atveju, mano vertinimu tai – puikus rezultatas.

Telefoną testavimui suteikė mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.