Siurblio-roboto apžvalga: „Brangioji, šiandien namus tvarkau aš“

Praeinančio žmogaus vėjo gūsis pakelia pakampėje sugulusių dulkių gniutulą ir šis, tarsi kerėpla ant ledo, nusirita svetainės link. „Vėl traukti šluotą, ar tegul guli?“ – mintyse šmėsteli, ko gero, dažniausias parketinių grindų savininkams kylantis klausimas. Šitą sušluosi – kita išlįs. Tačiau yra ir kita išeitis: kovą su dulkėmis perleisti robotams-siurbliams.

Dulkių siurblys-robotas „Powerbot VR9300“.<br>G.Gasiulio nuotr.
Dulkių siurblys-robotas „Powerbot VR9300“.<br>G.Gasiulio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2017, 7:47 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:54 PM

Samsung Powerbot VR9300“ buvo pirmasis toks įrenginys, apsilankęs mano namuose. Apskritai, iki šiol buvau įsitikinęs, kad siurblys parketu išklotame bute – nereikalingas daiktas. Juk dulkes kuo puikiausiai galima sušluoti. O, kaip aš klydau...

Įrenginio pakuotėje, be paties siurblio, radau jo įkrovimo stotelę, nuotolinio valdymo pultą, instrukciją ir keistą, vazoną primenančią dėžutę. Pasirodo, pastaroji skirta apsaugoti daiktus ar vietas, kur šis siurblys neturėtų kišti savo elektroninės nosies (gamintojas šį įrenginį vadina „virtualia siena“). Tiesa, norint ja pasinaudoti teks įsigyti baterijas. Bet kuriuo atveju, mes, kaip patyrę katės augintojai, nieko dūžtančio ant grindų nelaikom, taigi keistasis vazonas grįžo į pakuotę.

Siurblį-robotą gavau išsikrovusį, taigi pirmoji užduotis buvo jį įkrauti. Įkrovimo stotelę siūloma pastatyti taip, kad siurblys turėtų pakankamai erdvės privažiuoti (bent pora sprindžių iš abiejų šonų). Taip pat netoliese turėtų būti rozetė ir, žinoma, tai turėtų būti tokia vieta, kur esantis daiktas nekliūtų praeinantiems. Radęs šias sąlygas atitinkantį kampelį prijungiau krovimosi stotelę ir liepiau siurbliui ją susirasti, bet jis buvo pernelyg išsekęs, taigi pirmą kartą teko užkelti rankomis.

Nors gaminio aprašyme nurodoma, kad baterija pilnai įsikrauna per maždaug 240 minučių, mano atveju tai truko trumpiau – apie 200 minučių. Prikaupęs jėgų siurblys nieko neklausęs ėmėsi darbų. Žygį po kambarį jis pradėjo keliais taisyklingais zigzagais (penki metrai tiesiai, sprindis į šoną, penki metrai atgal...), kol privažiavo pirmąją kliūtį – baro kėdę.

Ji stovi ant vienos kojos, kurios apačia primena vyno stiklinės kojelę, tačiau neįprasta geometrija siurbliui nebuvo kliūtis – kiek pasimuistęs jis ant šios kojos užsikabarojo ir nulaižė dulkes priekinėje dalyje įtaisytu plaukų rinkikliu. Vėliau atrado ir antrą kėdę, pasisukiojo ant jos atramos, o tada patraukė priešinga kryptimi nei siurbė iki tol, sofos link. Matyt, karstymaisi ant kėdžių apsvaigino.

Čia jo laukė kita kliūtis – stalas. Kaip vėliau paaiškėjo, jis tapo didžiausiu siurblio-roboto priešu visame bute. Tiksliau, ne stalas, o jo kojas jungiantys metaliniai strypai, einantys palei grindis. Jų aukštis siekia mažiau nei du centimetrus.

Siurblys-robotas iš pradžių buvo įsitikinęs, kad tokią žemą kliūtį nesunkiai „peršoks“. Ir tikrai, panaudodamas savo didžiuosius šoninius ratus, kurie dar ir pasikelia, jis tai padarė. Bėda ta, kad už pusantro metro laukė antra tokia pat kliūtis. Perkėlęs vieną ratą robotas nusprendė nebevargti ir suktis atgalios, pamataravo ant to strypo, grįžo po stalu ir... vėl „surado“ pirmąją kliūtį. Žodžiu, kankinosi jis ten kelias minutes, kol galiausiai pasidavė – parodė klaidos pranešimą ir užsnūdo.

Supratau, po stalu teks šluoti pačiam. Pristūmiau stalą prie sofos, o robotą pastačiau vidury kambario ir liepiau tęsti darbą. Tąkart prie stalo jis nebelindo ir nuriedėjo šniukštinėti kitų pakampių.

Bumbtelėjimų tai šen, tai ten buvo dar daug, bet daugiau su problemomis robotas nesusidūrė. Na, sunkoka jam buvo perprasti trikojį, ant kurio stovi eglė, ir prieškambario kilimėlius apstumdė, bet net geriausia kambarinė kartais pasitranko.

Pasidarbavęs dar maždaug pusvalandį „Powerbot VR9300“ grįžo į kambario centrą ir pyptelėjo: „Darbas baigtas.“ Na, bent jau svetainėje, virtuvėje ir koridoriuje. Vonios kambaryje ir miegamajame jis papildomai užtruko apie 40 minučių. Taigi viso buto (68 kv. m.) siurbimas užėmė maždaug pusantros valandos.

Bet, kaip sakoma, laimingi laiko neskaičiuoja. Taigi ir aš daugiau neskaičiavau, kiek ir kur šis robotas važinėjosi – tiesiog paleisdavau į laisvę, o jis jau pats spręsdavo, kur keliauti ir ką valyti.

Gamintojas nurodo, kad „Powerbot VR9300“ yra įmontuotas galingiausias siurblys pasaulyje robotų-siurblių kategorijoje, o jo siurbimo galią galima reguliuoti (yra trys lygiai). Dirbdamas automatiškai šis robotukas pats nusprendžia, kokio galingumo siurbimo reikia ir, pavyzdžiui, užvažiavęs ant kilimo ar kurioje nors vietoje užfiksavęs daugiau šiukšlių ją padidina. Daugiau dėmesio jis skiria ir kampams, specialiai dėl jų priekinė siurblio dalis yra ne apvali, o stačiakampio formos.

Siurbimo galią galima reguliuoti ir rankiniu būdu. Taip pat robotą galima valdyti pulteliu ir nukreipti jį į tas vietas, kurių pats nerado, arba kur šviežiai kažkas prišiukšlino. Tai galima daryti dviem būdais: trimis mygtukais (pirmyn, kairėn, dešinėn) valdyti jį kaip žaislinę mašinėlę, arba nuspaudus mygtuką „žemyn“ pašviesti į tą vietą, kurią reikia išvalyti. Pastaruoju atveju robotas pats ten nuvažiuos ir pasisukios. Abiem atvejais pultelis turi būti roboto matomumo zonoje.

Šiomis funkcijomis teko pasinaudoti ir man. Pavyzdžiui, roboto paprašiau ilgiau padirbėti užsiropštus ant prieškambario ir vonios kilimėlių. Pakartotinai jį nusiunčiau į tas vietas, kurių automatinio siurbimo metu jis nepasiekė (pvz., ten, kur stovėjo kėdės, drabužių kabykla, po radiatoriumi, už lovos).

Beje, yra ir paprastesnis būdas: nurodymus siurbliui-robotui galima siųsti išmaniuoju telefonu. Tereikia savo telefone įsidiegti specialią programėlę, naudojant ją susieti robotą su telefonu ir prijungti prie namų „Wi-Fi“ tinklo. Paliepus robotui išanalizuoti namus, po kelių valandų telefone turėsite apytikslį kambarių planą ir galėsite ne tik robotą išsiųsti dirbti automatiškai, bet ir nukreipti jį į konkrečias vietas. Svarbiausia nejudinti baldų, kad robotas nepasiklystų.

Galima nustatyti ir suplanuotus siurbimus – pavyzdžiui, tuo metu, kai nieko nėra namie, kad ūžimas netrukdytų žiūrėti televizoriaus. Bet aš šią funkciją naudoti pabijojau, mat mūsų katė į nekviestą draugą reagavo baikščiai.

Ant kupros jis nešiojasi ne itin didelę talpą dulkėms ir šiukšlėms, taigi jei kambarių netvarkėte savaitę ar ilgiau, po siurbimo ją teks išvalyti. Taip pat vertėtų kartkartėmis išvalyti plaukų rinkiklį – besisukantį šepetėlį siurblio priekyje. Visa ši procedūra trunka apie 5 minutes.

Siurbia „Powerbot VR9300“ išties gerai – ir dulkes ant parketo randa, ir plaukus surenka, ir kilimus gerai iškedena. Žinoma, siauri užkaboriai už spintos, sofos, lovos ar spintelių liks dulkėti – juos iššniukštinėtų nebent teletabių siurblys su judančia „nosimi“. Taigi siekiantiems idealios švaros teks ir patiems pajudinti užpakalį. Bet nuo savaitgalio „apsišlavimų“ siurblys-robotas išgelbėjo. Na, bent jau šitas dvi savaites.

„Powerbot VR9300“ kaina be nuolaidų – 1 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.