„CES 2017“ įdomybė: lipdukas, žinantis visas jūsų paslaptis

Ant kūno priklijuotas lipdukas su mikroschema iš pirmo žvilgsnio primena karnavalo aksesuarą. Bet iš tiesų tai – veikiantis prietaisas, galintis matuoti įvairiausius kūno parametrus. Šią „e. tatuiruotę“ JAV vykstančioje parodoje „CES 2017“ pristato kompanija „Rotex“.

Ši „e. tatuiruotė“ yra laikina, o sykį priklijuota prie kūno gali būti naudojama iki septynių dienų.<br>G.Gasiulio nuotr.
Ši „e. tatuiruotė“ yra laikina, o sykį priklijuota prie kūno gali būti naudojama iki septynių dienų.<br>G.Gasiulio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2017, 6:46 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:30 PM

Greta įmonės stendo stovi vaikinas, prie kurio kūno, ties krūtine, priklijuotas neįprastas prietaisas – minėtoji „e. tatuiruotė“ ir USB atmintinę primenantis nedidelis įrenginys.

„Tai – jo elektrokardiograma, realiuoju laiku“, – rodydama į išmaniojo telefono ekraną paaiškino „Rotex“ bendraįkūrėja Nanshu Lu.

Ši mažiau nei 10 dolerių kainuojanti „e. tatuiruotė“ yra laikina, o sykį priklijuota prie kūno gali būti naudojama iki septynių dienų.

Teksaso universiteto Ostine mokslininkė paaiškino, kad tokiu būdu galima fiksuoti, matuoti ir analizuoti pačius įvairiausius žmogaus kūno parametrus. „Tarkim pritvirtinus prie krūtinės galima fiksuoti širdies ritmą, kvėpavimo dažnį, prakaitavimą, temperatūrą. Visam tam užtenka vieno lipduko. Užklijavus jį ant galvos galima fiksuoti smegenų bangas, registruoti elektroencefalogramą. Priklijuota prie rankų, kojų ar kitų vietų raumenų, tokia „e. tatuiruotė“ gali fiksuoti jų aktyvumą“, – vardijo N.Lu.

Tokių duomenų panaudojimo paskirčių yra daug: nuo sveikatos tyrimų, sportinio aktyvumo sekimo iki kompiuterinių žaidimų ar programų valdymo.

N.Lu su šiuo projektu dirba jau septynerius metus, o startuolis „Rotex“ buvo įkurtas tik prieš kiek daugiau nei metus. Tiesa, pačiai mokslininkei labiau rūpi ne komercija, o produkto tobulinimas.

Šiuo metu tam, kad „e. tatuiruotė“ veiktų, prie jos būtina tvirtinti papildomą įrenginį su baterija. Mokslininkė užsiminė kurianti naują „lipduko“ versiją, kuriai jau nebereiks tokių priedų.

„Ateityje, tikimės, nebereikės prijungiamos „dėžutės“ – visas įrenginys bus minkštas, lankstus, nes galėsime reikiamą elektros energiją perduoti belaidžiu būdu. Taip pat kuriame visiškai skaidrią „e. tatuiruotės“ versiją“, – sakė N.Lu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.