To dar nebuvo: numatomos įtemptos kovos danguje?

Dronai į civilinių vartotojų rinką įsiveržė labai jau greitai, ir gal net netikėtai greitai – greičiau, nei galima buvo tikėtis, todėl visuomenė šiuo klausimu yra pakankamai susiskaldžiusi. Žinoma, čia irgi susiduria progresyvios ir konservatyvios pažiūros, ir yra tiek dronų entuziastų, tiek reikalaujančių jei ne išvis uždrausti, tai bent maksimaliai apriboti bepiločių skrydžius.

San Franciskekuriamas dronas, skirtas medžioti dronus.<br>123rf nuotr.
San Franciskekuriamas dronas, skirtas medžioti dronus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2017, 3:00 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 3:58 PM

Ir antrieji gali džiaugtis – San Franciske (JAV) jau keletą metų veikia startuolis „Airspace Systems“, kuris kuria droną... skirtą medžioti dronams.

Tai – lagamino dydžio skraidyklė, kuri galės sulaikyti ore skrendantį kitą droną. Numatomas veikimas yra toks: operatorius telefono programėlėje nurodo ore skrendantį nepageidaujamą droną, dronas-medžioklis priskrenda tinkamu atstumu ir iššauna kevlaro tinklą, kurie įsipainioja į „aukos“ propelerius ir taip nutraukia“aukos“ skrydį. Drono-medžioklio operatorius telefono programėlėje taip pat nurodo vietą, į kurią nori nutempti sugautą droną, ir dronas-medžioklis įvykdo šią užduotį. Jei „auka“ per sunki – projekto kūrėjai numato pagalbinius parašiutus.

Įkvėpimas šiam projektui atėjo iš realios patirties, kai virš startuolio įkūrėjo Jaz Banga'o palapinės festivalyje „Burning Man“ nuolat zirzė kažkieno dronas.

Būsimo drono-medžioklio kaina kol kas neskelbiama, bet žinoma, kad projektas jau pritraukė 8 milijonus JAV dolerių. Prekyba įrenginiu žadama pradėti jau šį ketvirtį.

Žinoma, gynybai nuo nepageidaujamų dronų jau kuriamos ir kitos priemonės – specialūs signalą, kuriuo kontroliuojami dronai, trikdantys ginklai, visokie radijo bangų „nulaužimo“ įrankiai, o Olandijoje – specialiai treniruoti ereliai.

Parengta pagal Bloomberg.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.