„Allview P9 Energy“: tikrai ištvermingas rumunas

Rumuniškas išmanusis. Sutikite – skamba neįprastai. Bet išmanusis „Allview P9 Energy“ išsiskiria ne tik neįprasta kilmės šalimi, bet ir kitais keliais bruožais.

„Allview P9 Energy“ – rumuniškas išmanusis su 5000 mAh akumuliatoriumi.<br>Domanto Umbraso nuotr.
„Allview P9 Energy“ – rumuniškas išmanusis su 5000 mAh akumuliatoriumi.<br>Domanto Umbraso nuotr.
Paprastas fotografijos režimas.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Paprastas fotografijos režimas.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
HDR režimas. Su spalvomis kiek persistengta.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
HDR režimas. Su spalvomis kiek persistengta.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Naktinė fotografija. Fotografuota 20 val. 50 min.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Naktinė fotografija. Fotografuota 20 val. 50 min.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Naktinė fotografija. Fotografuota visiškoje tamsoje, 22 val.11 min.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Naktinė fotografija. Fotografuota visiškoje tamsoje, 22 val.11 min.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Prahos Karolio tiltas 70 minučių iki vidurnakčio.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Prahos Karolio tiltas 70 minučių iki vidurnakčio.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2017-05-11 14:07, atnaujinta 2017-05-12 17:26

Pirmi pojūčiai ir skaičiukai

Pirmas įspūdis – telefonas atrodo patikimai. Tvirtas metalinis korpusas, svoris – ne kaip plastiko gabalo, o maloniai juntamas rankoje. Ekranas – patogių proporcijų (5,5 colio įstrižainė, 72 % korpuso, 1080x1920 pix) AMOLED, korpusas – tamsių tonų latės spalvos. Bendras vaizdas – solidus.

Šiek tiek išlenkti ekrano kraštai tarsi mėto užuominas į „Samsung Galaxy Edge“ manieras, bet iš tiesų čia joks išskirtinumas: tokį triuką dabar mėgsta daug telefonų gamintojų.

Telefonas palaiko dvi SIM korteles, jame įdiegta „Android 6.0“. Įrenginys turi 64 GB vidinės atminties ir 4 GB RAM – ne rekordas ir ne elitinių flagmanų konfigūracija, bet iš tiesų visai nemažai. Lygiai taip pat ir dėl kamerų: 13 Mpix galinė, gal ir 8 megapikselių priekinė – ne stebuklas, bet vidutinės klasės lyderio bruožai. Prisijungimas – „senąja“ „MicroUSB“ jungtimi (o ne naująja USB-C).

Bet didžiausiu privalumu – kuris, beje, ir nulemia modelio pavadinimą – „Energy“ – tampa akumuliatorius. 5000 mAh. Tai – tikrai daug. Galima palyginti: naujausias „Samsung S8“ turi tik 3000 mAh, LG G6 – 3300 mAh, „Huawei P10“ – 3200, o „iPhone 7“ – 1960. Tiesa, „Huawei P10 Plus“ turi 3750 mAh bateriją.

Ir ant lipduko, užklijuoto ant telefono, dar skelbiama: „Heavy use – 2 days“ (liet. labai intensyvus naudojimas – 2 dienos). Žinoma, toks ambicingas bei drąsus pareiškimas intriguoja parinkti ir atitinkamai ambicingą bandymą – ir čia kaip tik pasitaiko gera proga.

Ne visai įprastas ištvermės testas

„Ingress“ – tai išplėstosios realybės geolokacinis žaidimas. Galima sakyti – naujos kartos orientacinis žaidimas, tik su strategijos bei taktikos elementais, simuliuojamomis kovomis, daug kelionių ir vaikščiojimo (Lietuvoje yra žaidėjų, kurie vien žaisdami šį žaidimą yra pėsčiomis įveikę ir daugiau nei 8000 kilometrų). Kitais žodžiais tariant, tai žaidimas, kuris nuolat apkrauna telefono modemą, GPS siųstuvą-imtuvą ir dar kažkiek – grafinį procesorių. Vidutinis 3000 mAh akumuliatorių turintis telefonas vidutiniškai atlaiko maksimum 2–4 tokio žaidimo valandas, todėl prisiekę žaidėjai su savimi tamposi 10 000–20 000 mAh išorines baterijas (angl. powerbank).

Gegužės pradžioje Prahoje kaip tik vyko tam tikras šio žaidimo sąskrydis – vadinamoji Misijų diena, o kadangi pats jau penktus metus žaidžiu „Ingress“, tai nepasiimti „P9 Energy“ ir neišbandyti jo tikrai intensyvaus naudojimo sąlygomis būtų buvusi tikra klaida.

Taigi apie 26 kilometrus per 12 valandų pirmąją dieną ir 21 km per 8 valandas antrąją – čia skaičiuojant vien judėjimą pėsčiomis ir nardant tarp aukštų Čekijos sostinės pastatų, kurie neretai apsunkina GPS signalus. Kaip pasirodė telefonas? Ar jis tikrai išlaikė dvi dienas?

Bandymų rezultatai

Ne, neišlaikė nė vienos dienos – apie 9 intensyvaus naudojimo valandą jau buvo likę mažiau nei 10 % energijos, todėl teko jungti prie išorinės baterijos. Tad moralas – girtis reikia atsargiai.

Vis dėlto tokia apkrova telefonui – gana ekstremali ir, akivaizdu, nedaug vartotojų kankina GPS/4G modemą/GPU po pusę paros be perstojo. Dabar, kai telefonas jau naudojamas daugmaž tradicinėmis apkrovomis, jis tikrai ketvirtą dieną laikosi be papildomo įkrovimo ir dar yra likę apie 20 % baterijos.

Tiesa, išryškėjo ir vienas įrenginio minusas – telefonas turi labai silpną GPU (liet. grafikos procesorių, tradiciniame kompiuteryje kalbėtume apie vaizdo plokštę) – įjungus bet kokį sudėtingesnės grafikos žaidimą, telefonas ima labai kaisti – taip, kad net darosi baugu, ar jis tik nepradės rūkti. Tad visokiems sofistikuotos grafikos mėgėjams šis „Allview“ modelis netiks.

Užtat pavyko atrasti ir dar vieną tikrai gerą telefono privalumą – naktinės fotografijos režimą.

Režimo aprašyme minima, kad jis veikia sumažinant ISO triukšmus, bet pailginant ekspozicijos laiką, todėl reikia ilgiau luktelėti nesujudinant aparato. Vis dėlto tai ne taip baisu, kaip skambėtų – net ir vidurnaktį galima fotografuoti iš rankos, jokie trikojai nereikalingi, o rezultatai – tikrai stebinantys.

Užtat su HDR režimu jau kiek persistengia – spalvos pasidaro nebe gyvos, o įkyrios, erzinančios ir visiškai nerealistiškos.

Telefonas turi ir daugiau įdomesnių fotografinių režimų – „time lapse“, teksto atpažinimo, visokių greitųjų užrašinių, specialiųjų scenų, rankinių nustatymų ir dar visokių kitokių, ko daugelis vartotojų tikrai nenaudos. Bet bazinis režimas ir jau minėtas naktinės fotografijos režimas – tikrai geri ir naudingi.

Vienas keisčiausių ir iš pradžių gluminančių telefono sprendimų – jo pagrindinis meniu. Iki šiol visuose mano bandytuose telefonuose jis pasiekiamas atliekant braukimo gestą nuo ekrano viršaus, o „Allview P9“ nusprendė pabūti originalūs, ir meniu iššaukiamas tuo pačiu braukimu, tik nuo ekrano apačios.

Pirmas dienas, žinoma, tai stipriai trikdo, juolab kad viršuje vis dar lieka pranešimų centras (angl. notification center), tad, pavyzdžiui, norėdamas įsijungti ar išsijungti „WiFi“ ar garsą įprastu judesiu valdiklių nepasieksi, bet pamatysi, kiek kokių pranešimų atėjo iš „Facebook“, „Gmail“ ir t.t.
Na, bet prie atvirkštinio gesto gana greitai priprantama ir tai tampa visai patogu (o sugrįžus prie tradicinio telefono naudojimo vėl reikia mokytis gesto).

Nuosprendis

Apibendrinant – „Allview P9 Energy“ pasirodė esantis tikrai neblogas telefonas su įspūdingu akumuliatoriumi ir neblogais resursais, išskyrus grafinio procesoriaus pajėgumus. Telefonas netikėtai pasižymėjo itin gera naktine fotografija, o to, regis, nesitikėtum iš mažai kam žinomo gamintojo.

Vis dėlto, nors gamintojas ir nėra plačiai žinomas, telefonas nėra visiškai pigus – gamintojai savo puslapyje nurodo apie 360 eurų kainą, bet, ko gero, tą kainą visai atidirbtų. Tad jei ieškote alternatyvų populiariausiems flagmanams ir siekiate sutaupyti vieną kitą šimtinę eurų, „Allview P9 Energy“ gal ir visai neblogas variantas.

Ypač jei dažnai pamirštate su savimi pasiimti įkroviklį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.