„iPhone X“ veido atpažinimo sistema – jau nulaužta

Vietnamo kibernetinio saugumo kompanija „Bkav“ teigia įveikusi „iPhone X“ įdiegtą ir nenugalima skelbtą veido atpažinimo sistemą „Face ID“. Tai jie padarė pasinaudodami savo pačių sukurta kauke, kurią, kompanijos teigimu, jie sukūrė pasinaudoję 3D spauda, makiažu ir dvimatėmis nuotraukomis.

Saugumo kompanija bandymus pradėjo tą pačią dieną, kai gavo telefoną – lapkričio 5-ąją – o sėkmingus rezultatus paviešino lapkričio 9-ąją – taigi, visa operacija truko trumpiau nei savaitę.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Saugumo kompanija bandymus pradėjo tą pačią dieną, kai gavo telefoną – lapkričio 5-ąją – o sėkmingus rezultatus paviešino lapkričio 9-ąją – taigi, visa operacija truko trumpiau nei savaitę.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2017, 1:00 PM, atnaujinta Nov 14, 2017, 1:10 PM

Taip pat taikytas ir „specialus skruostikaulių apdorojimas“, kai dideli odos plotai ir nosis sukurta iš silikono. Demonstraciniame video rodoma, kaip „iPhone X“ atrakinamas pasinaudojus kauke, o iškart po to – ir tikru tyrėjo veidu“.

„Bkav“ teigimu, tokios kaukės savikaina – palyginus nedidelė: vos apie 150 JAV dolerių.

Vietnamiečiai savo saugumo bandymus pradėjo tą pačią dieną, kai gavo telefoną – lapkričio 5-ąją – o sėkmingus rezultatus paviešino lapkričio 9-ąją – taigi, visa operacija truko trumpiau nei savaitę.

Žinoma, kompanija neneigia, kad visa tai tėra idėjos ir galimybių įrodymas, ir kad iš tiesų reikia daug daugiau tyrimų. „Bet šalių ir didžiųjų korporacijų vadovai – jiems reikia žinoti apie šią problemą, nes jų įrenginiai tikrai verti to, kad į juos būtų laužiamasi. Naudotis saugumo spragomis galbūt sudėtinga paprastiems vartotojams, bet tik ne profesionalams“, – teigia „Bkav“.

Prieš savaitę „Apple“ publikavo techninius aprašus, kokiais principais veikia jų sukurta „Face ID“ sistema. Dokumente teigiama, kad veidų atpažinimui „iPhone X“ naudoja neuroninį tinklą, apmokytą atpažinti bandymus sukčiauti, ir „saugantį nuo bandymo atrakinti telefoną naudojantis kaukėmis ar nuotraukomis“. Žinoma, kai kas jau išbandė, ar tai tiesa, ir tąkart „The Wall Street Journal“ žurnalistei nepasisekė – „iPhone“ nuo silikoninės kaukės neatsirakino.

Tuo tarpu rugsėjį pristatydamas „iPhone X“, „Apple“ vadovas Philas Schilleris sakė, kad kurdami „Face ID“, kompanijos inžinieriai dirbo su profesionaliais kaukių gamintojais Holivude – tam, kad išvengtų tokių incidentų. „Čia yra kaukės, kuriomis mokėme „Face ID“ neapsigauti“, – rodydamas į skaidrę su silikoninėmis kaukėmis, tąkart sakė „Apple“ vadovas, beje, taip ir nutylėdamas, kaip kompanijai visa tai sekėsi. Bet jo teigimu, nors ir jokia biometrinė sistema negali būti tobula, vis dėlto tikimybė, kad atsitiktinis žmogus atrakins „iPhone X“ su „Face ID“ yra vienas prie milijono, kai tuo tarpu naudojantis „Touch ID“ – vienas prie penkiasdešimties tūkstančių.

Parengta pagal „The Verge“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.