„Neffos X1 Lite“ apžvalga: ne visi pigūs išmanieji yra prasti

Kiek kainavo jūsų išmanusis telefonas? Daug žmonių naudoja 400 eurų ar daugiau kainuojančius įrenginius ir į pigesnius nesižvalgo. Visiems norisi geros kameros, raiškaus ekrano, ilgai tarnaujančios baterijos ir tiesiog greitai veikiančio įrenginio.

„Neffos“ – biudžetiniai išmanieji telefonai, kuriais siekiama už mažiau pasiūlyti daugiau.<br>Nuotr. iš Skytech.lt
„Neffos“ – biudžetiniai išmanieji telefonai, kuriais siekiama už mažiau pasiūlyti daugiau.<br>Nuotr. iš Skytech.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2017, 7:40 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 8:27 AM

Visgi, išbandžius „Neffos X1 Lite“ tampa aišku, kad ne visi pigūs išmanieji yra prasti. Šis vos 119 eurų kainuojantis įrenginys turi kuo nustebinti.

Kas yra „Neffos X1 Lite“?

Tikriausiai esate girdėję „TP-Link“? Šios kinų kompanijos gaminamų maršrutizatorių galima rasti kas antrame name, tačiau „TP-Link“ produkcija nėra vien šie įrenginiai.

Ši kompanija gamina ir IP kameras, kabelius, komutatorius, serverius ir dar daug kitų daiktų, daugiausia susijusių su tinklais. 2016 metais „TP-Link“ pristatė naują prekės ženklą „Neffos“, kuriuo žymimi kompanijos išmanieji telefonai.

„Neffos“ – biudžetiniai išmanieji telefonai, kuriais siekiama už mažiau pasiūlyti daugiau. Kiniškų telefonų rinkoje dabar yra apstu, prekės ženklų net neįmanoma suskaičiuoti. Tačiau „Neffos“ įsitvirtinti padėjo „TP-Link“ vardas, stebėtinai žema kaina ir dar labiau stebinanti kokybė. „Neffos X1 Lite“ yra vienas iš pigesnių kompanijos įrenginių, Skytech.lt kainuojantis 119 eurus. Ko galima tikėtis už tokią kainą?

„Neffos X1 Lite“ turi 5 colių HD ekraną, 13 ir 5 megapikselių raiškos kameras, 2550 mAh bateriją, du SIM kortelių lizdus ir pirštų antspaudų skaitytuvą.

Pirmieji įspūdžiai

Perkant pigų įrenginį sunku daug tikėtis, tačiau gyvename keistais laikais. Ar dar pamenate, kuomet pigūs daiktai būdavo siaubingai įpakuoti? Tie laikai jau praeityje. Negalėjau atsistebėti „Neffos X1 Lite“ įpakavimo kokybe.

Labai skoningai padaryta kieto kartono dėžė neturėjo jokių papildomų nereikalingų grafinių elementų, šūkių ar reklamos. Visiškai baltą įpakavimą puošia tik „Neffos“ ir „TP-Link“ logotipai ir kelios dekoratyvinės linijos. Raidės ne tik įspaustos, bet ir metalizuotos. Dėžutė laisvai galėtų slėpti kokį „Samsung“ ar net „Apple“ įrenginį. Nepavyko aptikti jokio broko – net gamyklos lipdukai užklijuoti tiesiai.

Viduje rasite įkroviklį, USB laidą, patį telefoną ir instrukcijas. Ant telefono užklijuoti lipdukai išduoda, kuo gamintojas didžiuojasi labiausiai – ekranu, pirštų antspaudų skaitytuvu, kamera ir procesoriumi. „Neffos X1 Lite“ iš karto atrodo neblogai pagamintas.

Nors sulaužyti nebandžiau, jo korpusas atrodo plonas, bet pakankamai standus. Telefonas tikrai maloniai guli rankoje dėl išriesto galinio dangtelio. Akivaizdu, kad „Neffos X1 Lite“ nėra atsparus vandeniui, bet gamintojas apie tai ir nekalba.

Įjungimas ir pirminiai nustatymai praėjo be jokių problemų. „Neffos X1 Lite“ lietuviškai nekalba, bet naudoja pažįstamą „Android 7.0“ operacinę sistemą. Visgi lietuvių kalbos nebuvimas kiek stebina, nes „Android 7.0“ operacinė sistema ją palaiko, tačiau panašu, kad gamintojas yra atjungęs. Kalbantiems angliškai tai problemų nekelia, bet senesniems žmonėms tai gali būti nemalonus siurprizas.

Nustačius atrakinimo kombinaciją ir supažindinus telefoną su pirštų antspaudais belieka telefoną naudoti.

Stipriosios „Neffos X1 Lite“ pusės

Visų pirma, tai telefono kaina – Lietuvoje yra labai nedaug telefonų, kainuojančių taip pigiai ir siūlančių „Android 7.0“ operacinę sistemą. Tačiau kaina tikrai nėra vienintelis privalumas.

Kalbant apie pirštų antspaudus, gamintojas teigia, kad „Neffos X1 Lite“ piršto antspaudą nuskaito ir atsirakina per 0,2 sekundes. Negaliu pasakyti, ar šie skaičiai teisingi, bet iš tikrųjų jis pabunda neįtikėtinai greitai.

Telefono nugarėlėje esantis pirštų antspaudų skaitytuvas yra pačiame centre ir jį lengva surasti. Nors jis suveikia ne visada, priekaištų jam neturiu. Iš tikrųjų, tai jo tikslumas ir greitis nustebino. Vienu metu galima nustatyti kelis naudotojus, įrašyti kelių pirštų antspaudus.

Tarp kelių langų „Neffos X1 Lite“ šokinėja labai greitai ir sklandžiai. Tai užtikrina „MediaTek Octa-core“ procesorius ir 2 GB RAM. Reikia įjungti daug langų, kad telefonas pradėtų strigti – naudojant įprastai taip nenutinka, tad paprastam naudojimui telefono spartos bus daugiau nei pakankamai.

„Neffos X1 Lite“ turi ir vadinamąjį „pirštinių“ režimą, kuris padidina ekrano jautrumą ir jį galima naudoti dėvint piršines. Jis veikia puikiai – su įprastomis pirštinėmis galima labai lengvai naudotis telefonu.

Surinkimo kokybė taip pat yra didelis privalumas. Telefonas rankoje kelia pasitikėjimą ir nesunku sužinoti kodėl. „TP-Link“ bandymuose jis buvo sukinėjamas, visi mygtukai buvo spaudomi tūkstančius kartų, jis buvo mėtomas iš nedidelio aukščio.

Yra ir trūkumų

„Neffos X1 Lite“ turi ir trūkumų, tačiau daugelį jų galima nurašyti ypač mažai telefono kainai. Visų pirma, kad ir koks tvirtas atrodytų telefono korpusas, jį labai lengva subraižyti. Galinio dangtelio plastikas nėra atsparus įbrėžimams. Jei įsigysite šį telefoną, pasirūpinkite ekrano apsauga ir geru dėklu.

5 colių ekranas yra tik HD raiškos. Tai – šio rinkos segmento standartas, tačiau nuotraukos ir vaizdo įrašai jame neatrodo taip gražiai, kaip galėtų, jei būtų FHD raiška. Ar tai rimtas trūkumas ar nelabai, priklauso nuo individualių reikalavimų.

Įdomu tai, kad „Neffos X1 Lite“ turi specialų režimą, kuris turėtų sureguliuoti ekrano spalvas taip, kad jos būtų patogesnės akims, bet man asmeniškai jis tuomet atrodo baisiai geltonai.

Jei jau prakalbome apie vaizdo įrašus, tai reikėtų pripažinti, jog garsas taip pat nėra stipriausia šio telefono vieta. Paprasčiausiai kalbant su telefonu jokio diskomforto nepajusite, tačiau jei norėsite pasiklausyti muzikos ar peržiūrėti vaizdo klipą, natūraliai padidinsite garso lygį. Taip, jis gali groti pakankamai garsiai, bet tuomet garsas tampa šaižus ir iškraipytas. Turiu pripažinti, kad muzikai telefono kolonėlės netinka, bet kas jos šiais laikais taip klausosi? Tam yra belaidės kolonėlės arba ausinės.

Kita vertus, kartu su „Neffos X1 Lite“ ausinės nėra komplektuojamos, bet nežinau ar tai didelis trūkumas – tokios kainos telefonuose į komplektą pridedamos ausinės dažniausiai būna ne ką geresnės kokybės nei patys telefono garsiakalbiai. Tad tokiu atveju lieka dviprasmiška situacija – kankintis su nemokamai gautomis ausinėmis ar pirkti normalias? Šiuo atveju tokios dilemos nėra ir tai beveik kaip privalumas.

Iš visų šitų paminėtų trūkumų turbūt labiausiai erzinantis – jutiminiai mygtukai ekrano apačioje. Lyginant juos su fiziniais mygtukais, skirtumas visada yra ne jų naudai, bet fiziniai mygtukai užima daugiau erdvės, todėl dažnas gamintojas jų atsisako. Žinoma, su laiku galima priprasti ir prie šio telefono jutiminių mygtukų, tačiau bent jau pradžioje vieną mygtuką tenka spausti kelis kartus, kol funkcija suveikia. Yra daug telefonų su jutiminiais mygtukais, tačiau su šiuo modeliu užtruko ilgiausiai, kol įpratau.

O kaip su baterija ir kamera?

Gausių pasiūlymų išlepintas pirkėjas turbūt kritiškai pažiūrės ir į 2550 mAh bateriją – Kinijos rinkoje yra pigių telefonų su 3000 mAh (ar net 5050 mAh), bet žiūrint blaiviai, šių dienų standartu tai yra visiškai normali baterija. Aišku, turite susitaikyti su tuo, jog „Neffos X1 Lite“ reikės įkrauti kiekvieną vakarą, bet tai darome ir su 5 kartus brangiau kainuojančiais flagmanais.

„Neffos X1 Lite“ didžiuojasi dviem SIM kortelių lizdais, tačiau kaip įprasta daugeliui telefonų, jei naudosite atminties kortelę (iki 128 GB), antros SIM pasitelkti negalėsite. Gal kiek ir nepatogu, bet labai retas telefonas turi kitokias galimybes.

Kamera taip pat nėra pati geriausia, tačiau kaip ir baterija, ji nėra trūkumas, todėl apie ją galima kalbėti atskirai.

Viena iš priežasčių, kodėl žmonės nenori pigių išmaniųjų telefonų, yra kameros. Visi mėgstame keliauti ir rinkti prisiminimus. Tam reikalinga gera kamera. „Neffos X1 Lite“ turi 13 MP pagrindinę kamerą, kuri veikia tikrai neblogai – sunku tikėtis kažko daug geriau šiame kainos segmente.

Gamintojas kažkodėl giriasi savo „grožio filtru“, bet jei laikysite jį išjungtą, nuotraukų kokybė tikrai bus ne ką blogesnė. Ypač džiugina, jog „Neffos X1 Lite“ labai neblogai fotografuoja ir prietemoje, tačiau kartais nuotraukos išeina išblukusios vien dėl šiek tiek sujudinto telefono.

„Neffos X1 Lite“ kamera turi keletą filtrų, sulėtintų vaizdo įrašų režimą, profesionalų režimą, kuris leis pasirinkti daugelį nustatymų. Įprastiems keliautojams jos teikiamos nuotraukų kokybės turėtų pakakti. Neskaitant labai jau dirbtinai atrodančio „grožio filtro“, kamerą galima vertinti tikrai teigiamai.

Išvados

Vertinant „Neffos X1 Lite“ visų pirma reikia prisiminti, jog tai biudžetinio segmento telefonas – jei lyginsite jį su 5 kartus brangiau kainuojančiu flagmanu, žinoma, kad nusivilsite. Bet jei lyginsime jį su kitais panašios kainos telefonais, „Neffos X1 Lite“ neabejotinai turi daugiau pliusų nei minusų ir tikrai nustebino savo kokybe, sklandžiu darbu ir pakankamai gera kamera.

Iš apžvalgoje paminėtų trūkumų tik nedaugelis yra tikrai reikšmingesni. Pavyzdžiui, baterijos talpą galima laisvai pražiūrėti – daugelį išmaniųjų tenka įkrauti kasdien, o ir prie jutiminių mygtukų priprantama.

Užsienio rinkoje galima rasti įrenginių, kurie kainuoja panašiai, bet, bent jau iš pirmo žvilgsnio, siūlo daugiau, tačiau negalima pamiršti to, kad už „Neffos X1 Lite“ slepiasi garsus vardas, suteikiama lietuviška garantija ir baziniams poreikiams suteikia visas funkcijas, kokių tik gali prireikti. Taigi, jei Lietuvoje ieškote telefono už mažą kainą (119 eurus Skytech.lt), būtinai pasidomėkite ir „Neffos X1 Lite“, nes tai gražus, kokybiškas ir sklandžiai veikiantis telefonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?