Dirbtinis intelektas padės akliesiems

„Google“ paprastą „Android“ programėlę nori paversti į dirbtinio intelekto principu veikiantį pagalbininką akliesiems.

„Lookout“ yra nauja programėlė, kuri naudoja vaizdo atpažinimą ir dirbtinį intelektą, kad apibūdintų vaizdą, matomą per telefono kamerą. <br>123RF nuotr. 
„Lookout“ yra nauja programėlė, kuri naudoja vaizdo atpažinimą ir dirbtinį intelektą, kad apibūdintų vaizdą, matomą per telefono kamerą. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2018, 7:57 AM

„Lookout“ yra nauja programėlė, naudojanti vaizdo atpažinimą ir dirbtinį intelektą tam, kad apibūdintų vaizdą, matomą per telefono kamerą. Šią programėlę „Google“ pristatė per savo kasmetinę kūrėjų konferenciją „I/O“.

Programėlė šiuo metu dar yra testuojama, bet bus išleista šiais metais. Pirmiausia – „Pixel“ įrenginiuose.

Įėjus į pastato fojė su „Android“ telefono kamera rankose ar prisikabinus ant kaklo, „Lookout“ atpažins žmones ir objektus – tokius, kaip lifto durys ir pan. – ir perskaitys netoliese esantį tekstą. Ši programėlė veiks ir be interneto.

„Google“ teigia, kad „Lookout“ yra sukurta taip, kad leistų žmonėms sužinoti kas yra aplinkui, bet ne perkrauti juos informacijos. Tai reiškia, kad programėlė apibūdins tik svarbiausius objektus. Jei žmogus norės sustabdyti pasakojimą – galės uždėti ranką ant kameros arba pabelsti į telefoną.

Kompanija praneša, kad programėlė naudoja panašią technologiją, kuri naudojama ir vizualinėje paieškos priemonėje „Google Lens“. Ji sujungia vaizdų atpažinimą ir kelis skirtingus mašininio mokymosi modelius.

„Akliems žmonės reikia priėjimo prie informacijos. Daugybė panašių produktų reklamuoja save kaip kažką, kas suteikia akliesiems regėjimą, bet iš tikrųjų tai turi būti vaizdinės informacijos išvertimas į ne vaizdinę informaciją“, – teigia programos „Lighthouse“ technologijų prieinamumo direktorius Erinas Lauridsenas.

„Google“ nėra pirmoji kompanija, kuri sugalvojo panaudoti dirbtinį intelektą ir išmaniuosius telefonus, kad padėtų akliesiems. „Microsoft“ turi panašią programėlę, skirtą „iOS“ operacinei sistemai, pavadintą „Seeing AI“.

„Seeing AI“ gali perskaityti atspausdintą arba ranka parašytą tekstą, apibūdinti spalvas ir atpažinti nominalus arba valiutas. Ši programėlė turi ir veido atpažinimo funkciją. Nukreipus kamerą į žmogų, „Seeing AI“ apibūdina jį ir pasako kaip toli jis yra. Jei programėlę išmokai atpažinti tam tikrus veidus, vėliau ji pasako tik žmogaus vardą. „Google“ ateityje taip pat planuoja į savo programėlę įdėti veido atpažinimo funkciją.

Programėles, veikiančias dirbtinio intelekto principu, kuria ne tik didelės kompanijos. „VocalEyes AI“ programėlė gali apibūdinti žmogaus emocijas arba jo amžių tik iš veido, o ją sukūrė aštuoniolikmetis moksleivis Masačusetso technologijų instituto (MIT) rengiamoje vasaros stovykloje.

Egzistuoja ir tradicinės programėlės, kurios vietoje DI vis dar naudoja žmones. Štai „Aira“ savo nariams išdalina išmanius akinius su įmontuota kamera, kad apmokyti darbuotojai galėtų papasakoti ką per juos mato. Tuo tarpu „Be My Eyes“ kliaunasi savanoriais, kurie apibūdina tai, ką mato per vaizdo skambutį.

„Mano manymu, dėl dirbtinio intelekto populiarėjimo yra normalu matyti, kaip tai padės akliesiems – bet, žinoma, yra dar daugybė neatsakytų klausimų“, – mano E.Lauridsen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.