Jūsų augalams per mažai šviesos? Problemą išspręs mielas robotukas

Mokykloje tikriausiai esate girdėję, kad augalai yra heliotropai – tai reiškia, kad jie visada stiebiasi Saulės kryptimi. Šis iš pirmo žvilgsnio paprastas faktas verčia susimąstyti, nes žali augalo stiebeliai, pakrypę į Saulę, yra vienintelis būdas, kuriuo jis parodo, kad trokšta gyventi.

 Jis nuneša gėlę į saulėkaitą ir grįžta į pavėsį tada, kai reikia. Jis taip pat gali „žaisti“ su žmogumi ir pranešti, kai augalui kažko trūksta.<br> Sun Tianqi nuotr.
 Jis nuneša gėlę į saulėkaitą ir grįžta į pavėsį tada, kai reikia. Jis taip pat gali „žaisti“ su žmogumi ir pranešti, kai augalui kažko trūksta.<br> Sun Tianqi nuotr.
Robotas šoka, kai augalui trūksta vandens.
Robotas šoka, kai augalui trūksta vandens.
Prireikus robotas nuneša gėlę į pavėsį.
Prireikus robotas nuneša gėlę į pavėsį.
Robotas gali bendrauti su žmogumi.
Robotas gali bendrauti su žmogumi.
Robotas, kuris primena vorą.
Robotas, kuris primena vorą.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-07-12 17:22, atnaujinta 2018-07-13 13:36

Bet ar pagalvojote, kas būtų, jei augalai mokėtų judėti kaip gyvūnai – ir būtų nepriklausomi nuo savo šaknų? Evoliucija dar kol kas jiems nesuteikė tokios galimybės – bet žmogus visada atranda būdą kaip gali padėti. Robotų kūrėjas ir verslininkas iš Kinijos Sun Tianqi ir jo kompanija „Vincross“ pagamino 6 kojas turintį robotą, kurio tikslas – nešioti gėles.

Rezultatas – robotas su augalu ant galvos, kuris atrodo kaip koks nors lapuotas krabas ar pokemonas Bulbazauras. Jis nuneša gėlę į Saulės apšviestą plotą – ir kai reikia, grįžta į pavėsį. Jis taip pat gali „žaisti“ su žmogumi ir pranešti, kai jam kažko prireikia. Pavyzdžiui, jis jums pašoka, kai augalui trūksta vandens. Tiesa, iš pirmojo roboto kūrėjo įrašo nebuvo aišku, kaip robotas žino, ko reikia augalui, tačiau tai tikrai nebūtų sunku pasitelkiant paprastus šviesos ir drėgmės jutikliuis.

S.Tianqi savo projektą pristatė jau praėjusiais metais – ir sakė, kad tai yra anksčiau jo kurtos technologijos „vaikštantis sukulentas“ tęsinys. Jis šį projektą pavadino „žmonių technologijų dalijimausi su augalais“.

Kūrėjas sako, kad sukurti tokį įrenginį jį paskatino parodoje pastebėta mirusi saulėgrąža, kuri dėl kažkokių priežasčių buvo pastatyta pavėsyje.

„Augalai yra amžinai pasyvūs. Tu gali juos karpyti, deginti, traukti iš žemės – o jie vis tiek nieko nedarys. Augalai iš visų Žemėje egzistuojančių gyvų organizmų turi ir mažiausiai laisvės – ir taip, kaip mes sukūrėme dviračius, traukinius ir lėktuvus, taip galime suskurti ir technologijas, kurios suteiktų augalams daugiau laisvės“, – rašo S.Tianqi.

Augalai – su robotu kaip pagrindu – gali judėti ir sąveikauti su aplinka. Kūrėjas tikisi, kad šis įrenginys suteiks bent kiek įkvėpimo žmonėms stengtis technologijas suderinti su natūraliais dalykais.

Tai tikrai gražus ir mielas išradimas. Judantys augalai būtų išeitis daugeliui gėlių augintojų, nes neretai jas reikia perstatyti vis į kitą vietą, kad gautų pakankamai Saulės šviesos, bet kartu ir neperkaistų. Bet ar turėtume apsistoti tik čia? Įsivaizduokite didesnius, nedidelės meškos dydžio vaikštančius vazonus, kuriuos sutiktume soduose ir parkuose ieškančius vietelės, kur galėtų pasimėgauti Saulės šviesa. Tai ne tik priverstų žmones į augalus žvelgti kitaip – bet ir, tikriausiai, palengvintų sodininkystę.

Parengta pagal theverge.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.