Langų valymo robotas „Cope Rose X6“: traška, braška, bet ar nors kiek valo?

Sutikite, didžiausias ir geriausias žmonijos progreso variklis yra tinginystė. Sunku tąsytis mantą keliaujant per stepes? Kažkas pasuka galvą, ir atsiranda ratas. O dar ir arklys į vežimą įkinkomas, tai ir eini sau šalia pasišvilpiniuodamas ir ietimi patogiai pasiramščiuodamas. Arba dar geriau – sėdi vežime, o visą tavo turtą ir patį tave gyvulys tempia.

  „Cope Rose X6“ – jau iš pat pradžių buvo aišku, kad šis produktas yra ne aukščiausios, bet ekonominės klasės modelis.<br> Tomo Bauro nuotr.
  „Cope Rose X6“ – jau iš pat pradžių buvo aišku, kad šis produktas yra ne aukščiausios, bet ekonominės klasės modelis.<br> Tomo Bauro nuotr.
   „Cope Rose X6“ sveria vos 1,2 kg.<br> Tomo Bauro nuotr.
   „Cope Rose X6“ sveria vos 1,2 kg.<br> Tomo Bauro nuotr.
    „Cope Rose X6“ dugnas.<br> Tomo Bauro nuotr.
    „Cope Rose X6“ dugnas.<br> Tomo Bauro nuotr.
Galima įtarti, kad traškesys atsiranda iš prasisukančių vikšrų, kuriais robotas stumiasi per stiklą.<br> Tomo Bauro nuotr.
Galima įtarti, kad traškesys atsiranda iš prasisukančių vikšrų, kuriais robotas stumiasi per stiklą.<br> Tomo Bauro nuotr.
  „Cope Rose X6“ turi dviejų tipų „velcro“ juostelių metodika prilipinamas pašluostes: vieną tankesnę, kitą – skirtą valyti šlapiuoju būdu.<br> Tomo Bauro nuotr.
  „Cope Rose X6“ turi dviejų tipų „velcro“ juostelių metodika prilipinamas pašluostes: vieną tankesnę, kitą – skirtą valyti šlapiuoju būdu.<br> Tomo Bauro nuotr.
 Pultelyje buvo bent trys automatinio valymo režimai, tačiau bandymo metu susidarė įspūdis, kad visi trys jie vienodai įjungdavo visiškai atsitiktinį krypties režimą<br> Tomo Bauro nuotr.
 Pultelyje buvo bent trys automatinio valymo režimai, tačiau bandymo metu susidarė įspūdis, kad visi trys jie vienodai įjungdavo visiškai atsitiktinį krypties režimą<br> Tomo Bauro nuotr.
 „Cope Rose X6“ veikia siurblio principu: siurbia orą ir taip išsilaiko prisispaudęs prie stiklo<br> Tomo Bauro nuotr.
 „Cope Rose X6“ veikia siurblio principu: siurbia orą ir taip išsilaiko prisispaudęs prie stiklo<br> Tomo Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2018-08-12 13:20, atnaujinta 2018-08-12 16:19

Arkliu reikia rūpintis, jį šerti, įkinkyti, iškinkyti, visaip prižiūrėti – žodžiu, vienas vargas? Va, prie vežimo pritaisom garo mašiną, ir važis važiuoja pats, tau tik katilą užkurt ir paskui vairą patogiai sukiot. Na, turbūt mane supratote – iš tingumo galiausiai turime ir automobilius.

Jau kurį laiką namuose nykų indų plovimą keičia indaplovės, monotonišką ir nugarą laužiantį šiūravimą siurbliu – robotai siurbliai. Bet gyvenimas vis tiek dar nėra pakankamai šviesus.

Nepakankamai šviesus tikrąja to žodžio prasme, nes objektą, pro kurį į namą patenka šviesa – langus – daugumai vis dar tenka valyti patiems. O tai – nelengvas, o jei gyvenate kur aukščiau – ir ne visai saugus darbas, todėl turbūt pas daugelį langų švarumas yra ne idealus, o greičiau atitinka kompromisą.

Bet, žinoma, čia jau irgi veržiasi padėti robotai. Ir Lrytas.lt išbandė vieną iš jų – paprastą ir kuklų „Cope Rose X6“.

Kuklus, bet neatstumiantis

Reikia pripažinti, pakuotė nuteikė optimistiškai. Nelabai mėgstu pompastiškas, prabangias pakuotes, kurių didžiąją dalį realiai sudaro oras. „Rožės“ dėžė buvo paprasta, nedidukė, lengva (pats robotas sveria vos 1,2 kg, tai su pora šluosčių, nuotolinio valdymo pulteliu, laidais ir saugumo virve visa pakuotė svėrė greičiausiai vos daugiau nei 1,5 kg) – jau iš pat pradžių buvo aišku, kad šis produktas yra ne aukščiausios, bet ekonominės klasės modelis.

Kaip manote, kaip gamintojai įsivaizduoja vartotojo elgesį, kai šis įsigyja naują įrenginį? Greičiausiai mano, kad šis išpakuoja prietaisą, pasideda šalia – ir puola skaityti pridėtų instrukcijų?

Ir čia jie labai klysta. Nes šiais laikais vartotojas pirmiausia išsitraukia daiktą, įjungia jį, o prie instrukcijų eina tik tada, jei kažkas neveikia bandant naudotis įrenginiu intuitiyviuoju būdu.

Taip nutiko ir man: ištraukęs iš dėžės „Rožę“, dar redakcijoje prispaudžiau robotą prie stiklo ir įjungiau. Robotas klusniai suūžė, prilipo prie stiklo… bet ir liko kaboti vienoje vietoje, regis, visiškai nesiruošdamas šliaužioti po stiklą darydamas jį švaresniu. Pamaigiau pultelį, išjungiau ir įjungiau robotą (žinokit, vargiai susilaikau nevadinti jo siurbliu. Nes šiaip jau „Cope Rose X6“ veikia siurblio principu: siurbia orą ir taip išsilaiko prisispaudęs prie stiklo), bet rezultatas vis tiek buvo toks pats.

Ir siurbl… atsiprašau, langvalys – juk taip šitą daiktą reikėtų trumpiau vadinti? – taip elgėsi tol, kol parsinešęs namo neišbandžiau dar kartą – tik šįkart jau ilgu laidu pajungęs į elektros tinklą.

Va dabar langvalys jau veikė.

Vėliau instrukcijose perskaičiau – tam, kad jis valytų, aparatas turi būti pajungtas į tinklą, be jo jis tik kybo vietoje – bet, sako, taip gali iškaboti net 20 minučių. Taigi, net jei namuose staiga ir dingtų elektra ir įrenginys nebus pritvirtintas dar ir pridedama saugos virve, turėtumėte pakankamai laiko jį nukrapštyti prieš tai, kai jis išsekęs liuobsis žemyn.

Darbų kokybė

Siurblį gavau testuoti visai neblogu laiku – netrukus po kažkieno ten žydėjimo, tad stiklai buvo padengti gelsvu žiedadulkių sluoksniu. Pačios tos sąlygos testui!

Ir pirmasis bandymas beveik nenuvylė – buvo akivaizdu, kur „Rožė“ prabirbė, ir kur – ne. Tiesa, valymo kokybė gerokai nusileido žmogiškajai, bet vis tiek – o galų gale, pirmasis bandymas ir buvo tiesiog dulkių nubraukimas sausuoju būdu.

Taip, „Cope Rose X6“ turi dviejų tipų „velcro“ juostelių metodika prilipinamas pašluostes: vieną tankesnę, kitą – skirtą valyti šlapiuoju būdu. Tai yra – užpurški langų valiklio ir paleidi siubl… atsiprašau, langvalį, o jis ima ten šliaužioti aukštyn ir žemyn, skersai ir išilgai, ir taip nuvalo langą.

Na, ar bent jau taip turėtų būti teoriškai. Nes realybėje, užpurškus ant stiklo valiklio ir paleidus įrenginį, šis tvirtai prikibo vienoje vietoje ir atsisakė judėti išvis.

Be to, ėmė sklisti keisti garsai.

Jei gyvenote aštuoniasdešimtaisiais (ar anksčiau), neišvengiamai turėjote susidurti su prisukamais žaislais – pasuki raktuku, „užvedi“ spyruoklę, ir tada žaislas jau kažką ten daro. Deja, jei prisukdavai per daug, pasigirdavo kraupokas „trakšt“, spyruoklė ar jos ašis neatsilaikydavo, ir žaislas būdavo sugadintas.

Taigi, „Cope Rose X6“, tvirtai prikibęs prie stiklo, ėmė traškėti lygiai taip pat – po kelis kartus per pusminutę.

Žinoma, išsigandęs tuoj pat išjungiau aparatą ir jau pasiruošiau pranešti roboto savininkams džiugią žinią, kad sugadinau jų testams duotą aparatą. Bet paskui, patyrinėjęs instrukciją, radau, kad išgyventi neverta – nes „taip ir turi būti“.

Žodžiu, baisusis traškėjimas – pagal numatytąjį dizainą.

O prie šių garso efektų pridėjus ir aparato ūžimą, reikia pripažinti, kad būti kambaryje, kai šis įrenginys valė langus, nebuvo labai malonu – triukšmas tikrai didelis (nebent „Rožė“ valo lango išorę). Muzikos klausytis neįmanoma, žiūrėti filmą – nekomfortabilu.

Beje, turiu įtarimą, kad tas traškesys atsiranda iš prasisukančių vikšrų, kuriais robotas stumiasi per stiklą. Bet kodėl tai „pagal konstrukciją normalu“ – neturiu nė menkiausios idėjos.

Ir tai ne viskas

O toliau ėmė darytis dar įdomiau.

Ilgainiui, po kokio 6-7 karto aparatas ėmė valyti tik pusę (bet kurio) lango. T.y., prilipęs prie stiklo, ėmė šliaužti tik į vieną pusę, visiškai ignoruodamas likusiąją, nesvarbu, kur bandydavai jį nuganyti naudodamasis distanciniu pulteliu.

Bandžiau tai ir ant skirtingo dydžio langų (beje, ant mažesnio – paprasto dviejų dalių kambario dydžio – lango aparatas dar ir gana dažnai užstrigdavo kuriame nors kampe – tekdavo jį išjunginėti, perkėlinėti ir vėl įjunginėti) – rezultatas buvo tas pats.

Beje, pultelyje buvo bent trys automatinio valymo režimai, tačiau bandymo metu susidarė įspūdis, kad visi trys jie vienodai įjungdavo visiškai atsitiktinį krypties režimą, tad realybėje būtų pakakę vienui vienintelio mygtuko – „atsitiktinis valymo režimas“. Ir to tikrai būtų pakakę, nes koks iš esmės skirtumas, ar siurbl… – prakeikimas, ir vėl! – LANGŲ VALYMO ROBOTAS valys langą iš kairės į dešinę, ar iš dešinės į kairę?

Apibendrinimas

Ne, deja, negaliu „Cope Rose X6“ laikyti vykusiu langų valymo roboto modeliu. Ir ne, tai nereiškia, kad visi langų valymo robotai yra nevykę ar tai dar nėra pakankamai gerai išvystyta technologija – tiesiog šis biudžetinis modelis yra toks.

Apie ką, tiesą sakant, įspėja ir kaina. Kai, gavęs įrenginį, pradėjau naršyti internete žiūrinėdamas, kiek visas šitas džiaugsmas kainuoja, pasijutau tikrai įtariai: 160-200 eurų kaina kaip tokiam dalykui yra tikrai labai mažai, paprastai tokių aparatų kainos prasideda nuo 400 eurų ar panašiai.

Labai nuvylė, kad beveik neveikė valymas šlapiuoju būdu. Taip, vieną ar du kartus per mėnesį bandymų „Cope Rose X6“ vis dėlto išjudėjo iš vietos ir šiek tiek pavazojo stiklą valikliu (kol užstrigo akivaizdžiai dėl maršuto parinkimo algoritmo problemų). Ir taip, aš bandžiau šlapiąjį valymą net ir apkeitęs šluostes – nes nusprendžiau patikrinti, galbūt kas nors supainiota instrukcijose, arba čia aš pats žioplys, nesugebantis teisingai perskaityti instrukcijų – tačiau abu variantai veikė taip pat, t. y. labai ne kaip.

Tad apibendrinant – ne, pats šio roboto-langų valytojo nepirkčiau. Taip, langų valymas rankomis kainuoja daugiau jėgų, bet užtat – mažiau nervų ir finansų.

Užtat dėl ko galiu pagirti „rožytę“ – per visą bandymo mėnesį ji taip nė karto ir nenukrito, neatsijungė ir kitaip neatsipalaidavo, o sąžiningai ūžė ir braškėjo taip ir neatlipdama (net jei ir atsisakydavo siurbti).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.