Nobelio premijos laureatas ir telefonų gamintojai sugalvojo sprendimą, kuris patiks žaidėjams

Žaidimų, virtualios realybės ir filmų mėgėjai jau gali lengviau atsipūsti. Šiemet „Huawei“ su Kembridžo universitetu patentavo inovatyvų sprendimą, kuris leis išspręsti išmaniųjų telefonų perkaitimo problemą. Patobulinę grafeną ir taip eliminavę dalį nepageidaujamų šalutinių reakcijų, inžinieriai žada, kad netrukus patentuotas sprendimas bus diegiamas visuose kompanijos įrenginiuose. Beje, naujasis aušinimo sprendimas jau buvo pritaikytas ir viename iš „Mate 20“ serijos flagmanų, kuris dienos šviesą išvydo šių metų spalį.

 „Huawei Mate 20 X“ telefone panaudota funkcionalizuoto grafeno plėvelė sumažina įkaistančių telefono elementų temperatūrą maždaug 1-2 laipsniais pagal Celsijų.<br> A. Rutkausko nuotr.
 „Huawei Mate 20 X“ telefone panaudota funkcionalizuoto grafeno plėvelė sumažina įkaistančių telefono elementų temperatūrą maždaug 1-2 laipsniais pagal Celsijų.<br> A. Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-13 12:05

Per pastarąjį dešimtmetį „Huawei“ į mokslinius tyrimus ir taikomąją veiklą investavo daugiau nei 44 mlrd. eurų. Remdamasi šiais tyrimais, bendrovė sukūrė įvairiausių sprendimų, kurie skirti spręsti su išmaniaisiais įrenginiais susijusias problemas.

Kaip teigia „Huawei“ Baltijos šalių vartotojų verslo grupės vadovas Yanfei, ilgą laiką buvo ieškoma sprendimo, kaip išspręsti įrenginių perkaitimo klausimą. Anot jo, ši problema atsirado augant žmonių poreikiams, kai telefonas pradėtas naudoti vis daugiau išteklių reikalaujančioms veikloms – pavyzdžiui, žaidimams ar virtualiai realybei.

„Anksčiau kurti žaidimai išmaniesiems telefonams nereikalavo itin daug pajėgumų, tačiau, atsiradus galimybei internete žaisti su kitais žmonėmis, pradėta daugiau reikalauti tiek iš pačių žaidimų kūrėjų, tiek iš telefonų gamintojų. Maža to, pasaulyje žaibiškai populiarėja ir virtualiosios bei papildytosios realybės platformos, reikalaujančios didelių grafinių pajėgumų. Kadangi išmaniųjų telefonų grafinės galimybės dažnai būna ribotos, taip pat kyla ir įrenginių aušinimo problemų. Tačiau tam jau rasta išeitis“, – pasakoja Yanfei.

Anot jo, kompanijos inžinieriai su mokslininkais iš Kembridžo universiteto dėmesį atkreipė į grafeną. Pasižymėdama puikiomis terminėmis savybėmis ši anglies atmaina tapo pamatu kuriant terminę plėvelę, skirtą padidinti šilumos pralaidumui įrenginyje. Tiesa, iki minėtos inovacijos patentavimo viskas nebuvo taip paprasta.

Grafeną teko patobulinti

Grafeną geriausiai galima apibūdinti kaip ploną grafito sluoksnį arba anglies nanomedžiagą, turinčią didelį šiluminį laidumą. Kai kurie mokslininkai jį vadina „šiuolaikinių medžiagų karaliumi“. Pasak Yanfei, nereikia stebėtis dėl tokio pavadinimo, kadangi grafenas keturis kartus efektyviau praleidžia šilumą nei bet kuris kitas aliuminio lydinys ir dešimt kartų geriau nei varis.

Nors grafenas, kaip nanomedžiaga, pasižymi puikiomis savybėmis, jo naudojimas sukelia ir tam tikrų problemų. Pavyzdžiui, jo laidumas gali sukelti trumpąjį jungimą arba neigiamų reakcijų sąlyčio su kitomis medžiagomis metu. Dėl šios priežasties Nobelio premijos laureato Konstantino Novoselovo vadovaujama jungtinė „Huawei“ inžinierių ir Kembridžo universiteto mokslininkų komanda sukūrė patobulintą, arba vadinamąjį funkcionalizuotą, grafeną.

„Funkcionalizuotas grafenas turi vieną ar daugiau aktyvių molekulių, įterptų jo paviršiuje. Tai leidžia išvengti įvairių nepageidaujamų reakcijų su kitomis medžiagomis bei tuo pat metu išlaikyti puikias elektros ir šiluminio laidumo charakteristikas. Būtent tai mums ir pavyko išgauti, kai sukūrėme funkcionalizuoto grafeno terminę plėvelę“, – aiškina Yanfei.

Jis priduria, kad naujai funkcionalizuotas grafenas gali net 50 proc. pagerinti šilumos laidumą. Maža to, panaudojant grafeno nanomedžiagų savybes išgaunamas itin aukštas šiluminio laidumo koeficientas per santykinai nedidelį paviršiaus plotą.

Panaudos būsimuose įrenginiuose

„Huawei“ optimistiškai žvelgia į grafeno panaudojimo ateitį, kadangi šis technologinis sprendimas santykinai nėra brangus bei nekenkia gamtai. Taip pat svarbu yra tai, kad dabartinės technologijos leidžia funkcionalizuotą grafeną lengvai sukurti, todėl jis jau dabar gali būti gaminamas masiniam naudojimui.

Kaip pasakoja Yanfei, kompanija iki patento pateikimo daug investavo į šios medžiagos tobulinimą. Ji dirbo su daugybe gamintojų grafeno kūrimo ir apdorojimo srityse, kad galėtų gauti terminės plėvelės sertifikatą. Visa tai leidžia daryti prielaidą, kad jau netolimoje ateityje „Huawei“ patentuota technologija turės plačias pritaikymo galimybes įvairiose srityse. O pirmieji to pavyzdžiai jau buvo pristatyti šių metų spalį Londone.

„Įveikdama įvairias panaudojimo gamyboje kliūtis ir sunkumus, mūsų kompanija sėkmingai pasiekė savo tikslą ir rinkai pasiūlė „Mate 20 X“ flagmaną, vainikuojantį grafeno terminės plėvelės masinės gamybos pradžią“, – sako bendrovės atstovas.

Šiame įrenginyje panaudota inovatyvi aušinimo technologija, susidedanti iš minėtos plonytės grafeno plėvelės ir aušinimo skysčiu sistemos. Šis tandemas garantuoja, kad įrenginys išlaikys žemą darbinę temperatūrą esant didelėms apkrovoms, pavyzdžiui, žaidžiant žaidimus ar žiūrint filmus.

„Huawei Mate 20 X“ telefone panaudota funkcionalizuoto grafeno plėvelė sumažina „Kirin 980“ lusto, kameros ir kitų įkaistančių elementų temperatūrą maždaug 1-2 laipsniais pagal Celsijų. To pakanka, kad įrenginys išvengtų perkaitimo. Kompanija taip pat planuoja, kad patentuotas sprendimas bus diegiamas ir visuose būsimuose įrenginiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.