Taigi, ką žinome apie rusiškąjį išmanujį „Yandex.Phone“?

Prieš kelias savaites Rusijoje buvo išleistas „rusiškosios Google“ telefonas „Yandex.Phone“. Panašu, kad taip kompanija stengiasi parodyti, kad sustoti neketina – „Yandex“ jau prisidėjo prie išmaniųjų garsiakalbių kūrimo, savavaldžių automobilių, o savo taksi paslaugas vasarą ėmė siūlyti ir Lietuvoje.

 „Yandex.Phone“ prekyboje atsirado gruodžio 7 d. ir kainuoja 18 000 rublių, t.y. apie 240 eurų.<br> Sputnik / Scanpix nuotr.
 „Yandex.Phone“ prekyboje atsirado gruodžio 7 d. ir kainuoja 18 000 rublių, t.y. apie 240 eurų.<br> Sputnik / Scanpix nuotr.
 „Yandex.Phone“ prekyboje atsirado gruodžio 7 d. ir kainuoja 18 000 rublių, t.y. apie 240 eurų.<br> Sputnik / Scanpix nuotr.
 „Yandex.Phone“ prekyboje atsirado gruodžio 7 d. ir kainuoja 18 000 rublių, t.y. apie 240 eurų.<br> Sputnik / Scanpix nuotr.
 „Yandex.Phone“ prekyboje atsirado gruodžio 7 d. ir kainuoja 18 000 rublių, t.y. apie 240 eurų.<br> Sputnik / Scanpix nuotr.
 „Yandex.Phone“ prekyboje atsirado gruodžio 7 d. ir kainuoja 18 000 rublių, t.y. apie 240 eurų.<br> Sputnik / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 22, 2018, 9:55 AM

Telefonas turi „Android 8.1“ operacinę sistemą ir visą „Yandex“ programinę įrangą – GPS, muzikos ir oro prognozės programėles. „Yandex.Phone“ turi ir skaitmeninę asistentę „Алиса“ (liet. Alisa), kuris, anot „Yandex“, „rusų kalbą supranta beveik kaip šia kalba šnekantis žmogus“.

„Yandex.Phone“ skaitmeninis pagalbininkas labai primena „Samsung“ telefonuose esantį „S Voice“ arba „iPhone“ telefonuose gyvenančią „Siri“ – nes gali būti aktyvuotas balsu per atstumą ar padėti greitai surasti reikiamą informaciją internete. Rusijoje „Yandex.Phone“ kol kas yra vienintelis įrenginys, pilnai naudojantis „Alisą“.

Iš gruodžio pradžioje atsiradusių nuotraukų galima spręsti, kad tai – vidutinės klasės telefonas. Telefono priekis ir nugarėlė yra įprasto dizaino ir pagaminti iš aliuminio, kas suteikia telefonui daugiau patvarumo. Nugarėlėje įtaisytas piršto atspaudo skaitytuvas.

Ekranas – 5,56 colio, dengtas „Gorilla glass“ stiklu. „Yandex.Phone“ gale turi 12 ir 5 megapikselių kameras, o priekyje – 5 megpikselių, todėl tikrai negali lygiuotis į šių dienų naujausius flagmanus.

Telefonas turi 3050 mAh bateriją, tačiau kaip greitai išsikrauna ir įsikrauna, neišbandžius pasakyti sunku. Vidinė atmintis – 64 GB, tačiau jei neužtenka – ją galima praplėsti. Visos kitos funkcijas, kurias rastume „Samsung“, „Huawei“ ar „Nokia“ telefonuose, yra – tačiau „Yandex.Phone“ labai išsiskiria savo siūlomomis programėlėmis.

Kadangi „Yandex.Phone“ atkeliauja su savo programine įranga – pagrindiniame ekrane pirmiausia išvysite šios kompanijos taksi, naujienų portalo, žemėlapių ir muzikos programėles – tačiau kamputyje yra paslėptos ir „Google“ paieškos sistema ir „Android“ programėlės.

„Rusiška Google“

Tarp „Yandex“ ir „Google“ kova vyksta jau pakankamai seniai, o 2012 m. „Yandex“ pasekė „Google“ pavyzdžiu ir išleido savo programėlių parduotuvę – ir praeitais metais „Yandex“ Rusijoje aplenkė „Google“, tapdama populiariausia šalies paieškos sistema.

„Yandex.Phone“ prekyboje atsirado gruodžio 7 d. ir kainuoja 18 000 rublių, t.y. apie 240 eurų.

„Yandex.Phone“ kūrėme Rusijos žmonėms, kurie nori turėti prietaisą su visomis lokalizuotomis programėlėmis, kurias jie naudoja kiekvieną dieną. Išmaniojo programėlės veikia kaip bendra ekosistema, kurios viduryje – „Alisa“, – telefono pristatyme teigė „Yandex“ atstovas.

Įdomu tai, kad „Yandex“ į išmaniųjų rinką nusprendė įšokti gan keistu laikotarpiu. Visame pasaulyje išmaniųjų telefonų pardavimai per paskutinį metų ketvirtį mažėjo, bet anot „Counterpoint Market Pulse“ surinktų duomenų – Rusijoje viskas atvirkščiai, čia per paskutinį metų ketvirtį išmaniųjų telefonų pardavimai išaugo net 25 proc. Šios įmonės analitikė teigia, kad taip yra ne tik dėl didesnio telefonų vienetų pardavimo, bet ir dėl to, kad žmonės pereina prie brangesnių, aukštesnės klasės telefonų.

Nepaisant to, kad „Yandex“ stengiasi prasimušti į išmaniųjų rinką, Rusijoje kol kas ją vis tiek valdo visame pasaulyje žinomos kompanijos. Pirmojo 2018 m. pusmečio pabaigoje 30 proc. rinkos valdė „Samsung“, po to sekė Kinijos „Huawei“ – 29 proc., „Apple“ – 10 proc., o Kinijos „Xiaomi“ – 8 proc.

Ne pirmas rusiškas telefonas

Kad sužinotume, kaip tokioje Rusijos išmaniųjų rinkoje galiausiai pasisekė „Yandex.Phone“, turi praeiti daugiau laiko. Kompanija labai stengiasi prasiveržti savo šalies rinkoje rusiškais telefonais, kuriuose - patogiai prieinamos programėlės, kurias kiekvieną naudoja eilinis Rusijos gyventojas, tačiau aplenkti didžiausios pasaulio išmaniųjų milžinus gali būti itin sunku.

Tai rodo ir rusišku „iPhone“ pravardžiuoto telefono „Yota Phone“ atvejis. Šis telefonas taip pat buvo kuriamas Rusijoje ir debiutavo kaip „analogų neturintis išmanusis“. Įdomu tai, kad šis telefonas turėjo du ekranus - vienas iš jų įprastas, kaip ir kiekviename telefone, o kitas - telefono nugarėlėje, pagamintas naudojant akis ir energiją saugančią elektroninio rašalo technologiją. Abu ekranai buvo liečiami ir atliko įprastas telefono funkcijas.

Telefono idėją vartotojai priėmė pakankamai gerai, tačiau jos išpildymas visus nuvylė. „Yota Phone“ 2014 m. grįžo su nauju telefono modeliu ir geresniu procesoriumi, tačiau kainavo net 758 eurus. Trečio telefono modelio kūrimas jau buvo perduotas Kinijos kompanijai, kuri  kol kas paskutinį telefono modelį į prekybą išleido 2017 m. rugpjūtį.

Žinoma,  „Yandex.Phone“ neturi tokios neįprastos idėjos, kokią turėjo „Yota Phone“ – be to, naujasis telefonas yra pakankamai gerai apgalvotas. Panašu, kad telefonas su dviem ekranais Rusijos kompanijoms buvo tarsi eksperimentas, tuo tarpu su „Yandex.Phone" siekiama žengti tvirtą žingsnį, kuris užtikrintų telefono sėkmę ir vietą išmaniųjų rinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.