Žvalgyba perspėja dėl „Huawei“

Norvegijos žvalgybos tarnyba PST pirmadienį paskelbė perspėjimą dėl Kinijos telekomunikacijų milžino „Huawei“, kurio ryšiai su Pekinu sukėlė nerimą visame pasaulyje dėl saugumo.

Norvegijos žvalgyba perspėja dėl „Huawei“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Norvegijos žvalgyba perspėja dėl „Huawei“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2019, 11:07 PM

„Turime būti dėmesingi dėl „Huawei“ kaip rinkos žaidėjo ir dėl šio komercinio subjekto artimų ryšių su Kinijos režimu“, – sakė Norvegijos valstybės žvalgybos tarnybos PST vadovė Benedicte Bjornland, pristatydama 2019 m. nacionalinių grėsmių apžvalgą.

„Subjektas, kaip „Huawei“, gali būti veikiamas savo šalies, nes Kinijoje galioja duomenų įstatymas, įpareigojantis privačius ir juridinius asmenis bendradarbiauti su Kinijos valdžia“, – tikino Norvegijos žvalgybos tarnybos vadovė.

Norvegijoje pagrindiniai ryšių operatoriai „Telenor“ ir „Telia“ – pasirinkę „Huawei“ kaip pagrindinį 4G mobiliojo ryšio tinklų įrangos tiekėją – ruošiasi diegti 5G tinklus.

Kelios šalys, kaip Jungtinės Valstijos, jau uždraudė „Huawei“ 5G ryšio tinklų įrangą dėl saugumo sumetimų. Norvegija šiuo metu svarsto būdus sumažinti šalies pažeidžiamumą.

„Kiek mums žinoma, turime parengti reguliavimo sistemą, kuri apsaugotų kritinę šalies infrastruktūrą“, – toje pačioje spaudos konferencijoje sakė teisingumo ministras Toras Mikkelis Wara.

„Šiuo metu dirbame ties tuo, kaip atrodys ir ką apims ši reguliavimo sistema“, – pridūrė Norvegijos teisingumo ministras.

Norvegija kol kas atsargiai imasi priemonių „Huawei“ klausimu, prisimindama piktą Kinijos reakciją 2010 m., kai Nobelio taikos premijos laureatu tapo Kinijos disidentas Liu Xiaobo, o tarp šalių prasidėjo ilgas diplomatinis ir prekybos konfliktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras