Kaip pasirinkti namų internetą visoms gyvenimo aplinkybėms?

Greitas ir patikimas internetas šiuolaikiniams namams reikalingas ne mažiau nei tvirti pamatai, šiltos sienos ir ilgaamžis stogas. Gyvenant ketvirtosios pramonės revoliucijos laikais, niekas neginčija, kad internetas privalo būti kiekvienuose namuose. Yra įvairių būdų, kaip prisijungti prie pasaulinio kompiuterių tinklo ir užsitikrinti saugų bei spartų ryšį. Geriausio varianto pasirinkimas priklauso nuo namų interneto greičio, duomenų apimties, kainos ir reikalingų technologijų bei įrangos optimalaus derinio. Vienais atvejais tinkamiausias variantas yra šviesolaidinis, kitais – mobilusis ar plačiajuostis interneto ryšys.

 Asociatyvi nuotr.
 Asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2019, 2:15 PM, atnaujinta Mar 27, 2019, 2:23 PM

Šviesolaidinis internetas – naršykite kosminiu greičiu

Maksimalios greitaveikos namų interneto technologija neabejotinai yra šviesolaidinis internetas. Ši technologija leidžia naudotis stulbinančiu interneto greičiu, siekiančiu net iki 1 Gb/s. Išskirtinis ryšio stabilumas ir patikimumas pasiekiamas duomenis perduodant optiniais laidais. Šviesolaidinio interneto greitaveikos užtenka net siunčiant dideles duomenų apimtis ir prie bendro tinklo prijungus kelis kompiuterius ir kitus išmaniuosius įrenginius.

Kiekvienais metais vis didėja namų ūkių, kuriuose galima įdiegti šviesolaidinį internetą, skaičius. Lietuvoje šviesolaidinio tinklo skvarba perkopė 45 % ir nenustodama auga toliau. Šviesolaidinio interneto technologija suteikia galimybę žiūrėti aukščiausios raiškos filmus, nevaržomai bendrauti vaizdo pokalbiuose ir žaisti aukštų grafikos reikalavimų žaidimus su žaidėjais iš viso pasaulio.

Mobilusis internetas – kad ir kur bebūtume

Nors šviesolaidinio interneto technologinis tinklas sparčiai plečiasi, daugelyje atokesnių Lietuvos vietovių jis nepasiekiamas. Tokiais atvejais optimalus sprendimas yra mobiliojo 4G interneto planai, suteikiantys galimybę, esant reikiamoms sąlygoms, naudotis iki 300 Mb/s duomenų parsiuntimo greičiu. Mobiliojo 4G interneto tinklas siekia net 99 % Lietuvos teritorijos, todėl juo galima naudotis nuošaliausiose šalies kampeliuose.

Mobiliuoju internetu galima naudotis tiek namie, tiek už jų ribų, todėl jis itin patogus keliaujant ir atostogaujant Lietuvoje. Naujos kartos mobiliojo ryšio technologija 4G puikiai tinka aukštos kokybės vaizdo peržiūrai, tiesioginėms transliacijoms ir vaizdo skambučiams, be to, visus reikiamus duomenis galima atsisiųsti patogiai ir greitai.

Plačiajuostis internetas – patikimas sprendimas atokesnėms vietovėms

Pasitaiko atvejų, kai stabilus ir patikimas interneto ryšys reikalingas vietovėse, kuriose dar nėra techninių galimybių naudotis šviesolaidiniu internetu. Daugelį atokiau esančių miestelių ir gyvenviečių pasiekia plačiajuosčio interneto paslaugos, suteikiančios iki 19 Mb/s, 100 Mb/s arba net iki 250 Mb/s duomenų siuntimo spartą. Tokio greičio visiškai užtenka aukštos vaizdo kokybės transliacijų peržiūrai, be to, šis sprendimas suteikia galimybę jungtis prie interneto keliais įrenginiais vienu metu ir siųstis neribotą kiekį duomenų.

Šiuo metu Lietuvoje vyksta plačiajuosčio interneto tinklo atnaujinimas, kurio metu sena infrastruktūra pakeičiama naujomis VDSL ir S-VDSL technologijomis, užtikrinančiomis dar geresnę teikiamų paslaugų kokybę. Vietovėse, kuriose dar nėra pasiekiamas naujos kartos plačiajuostis internetas, bet yra galimybė naudotis ankstesnės kartos technologijomis, galima pasirinkti taip vadinamąjį hibridinio tipo internetą. Šio tipo internetas sujungia plačiajuostį internetą ir mobilųjį 4G tinklą, kas leidžia pasiekti iki 100 Mb/s duomenų parsiuntimo spartą ir suteikia ryšiui papildomo patikimumo.

Belaidis internetas – visuotinė namų internetizacija

Pasirinkus interneto rūšį, pats metas pagalvoti apie jo įrengimą namuose. Nors vietinis tinklas, kuriame visi internetiniai prietaisai sujungiami laidais, turi akivaizdų duomenų siuntimo greičio pranašumą, niekas negali paneigti belaidžio interneto išskirtinio komforto. Belaidis namų internetas suteikia galimybę bet kuriuo metu ir bet kurioje namų vietoje greitai ir patogiai prisijungti prie interneto visais namų įrenginiais.

Belaidžiam internetui reikalingas specialus prietaisas – maršrutizatorius, kurį galima, atsižvelgiant į esamus poreikius, įsigyti pačiam arba išsinuomoti iš tiekėjo (rekomenduojama, nes tik tokiu atveju tiekėjas gali maksimaliai užtikrinti ryšio kokybę). Prie maršrutizatoriaus galima prijungti bet kokį anksčiau aptartą interneto tipą ir padaryti jį prieinamą visoje namų erdvėje.

Geriausias sprendimas – pasitarus su profesionalais

Telekomunikacijų paslaugų rinkoje yra nemažai ne tik skirtingų interneto rūšių, bet ir įvairius paslaugų paketus siūlančių interneto tiekėjų, kurių planų gausybėje galima nesunkiai pasiklysti. Savarankiška geriausiai tinkančio sprendimo paieška dažnai užima daug laiko, kurio retai užtenka išsamesniam siūlomų paslaugų palyginimui.

Norėdami sutaupyti laiko ir pinigų, visada galite kreiptis į profesionalią „myPlan“ komandą. Nemokamos konsultacijos metu „myPlan“ specialistas įsigilins į visus jūsų poreikius, įvertins esamas technines galimybes ir pasiūlys geriausius variantus iš daugiau nei 200 skirtingų interneto planų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.