JAV turės galingiausią karinį lazerį pasaulyje – skaičiai ir galimybės pribloškia

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) karinės sausumos pajėgos ketina įsigyti ir naudoti galingiausia visų laikų lazerinį ginklą. Nors jo skaičiai ir galimybės pribloškia, tai jau seniai nebėra mokslinė fantastika, nes tokius ginklus iš tiesų turime realybėje. 

IFPC-HEL mūšio lauke turėtų pasirodyti 2024 metais. Šis lazeris bus montuojamas ant sunkvežimio, kurį seks dar vienas sunkvežimis su generatoriumi ir kuro atsargomis. <br>JAV karinių pajėgų iliustr. 
IFPC-HEL mūšio lauke turėtų pasirodyti 2024 metais. Šis lazeris bus montuojamas ant sunkvežimio, kurį seks dar vienas sunkvežimis su generatoriumi ir kuro atsargomis. <br>JAV karinių pajėgų iliustr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-09 08:26, atnaujinta 2019-08-09 09:09

„Indirect Fires Protection Capability-High Energy Laser“ (IFPC-HEL) – tai naujas lazerinis ginklas, kurio nori JAV sausumos pajėgos. IFPC-HEL galia siekia 250-300 kW, na, o jei šie skaičiai jums nieko nesako - reikia žinoti tik tai, kad JAV karinis jūrų laivynas dabar naudoja 10 kartų silpnesnį lazerį.

Lazeriniai ginklai jau kurį laiką domina visas tris pagrindines JAV ginkluotųjų pajėgų šakas - sausumos ir oro pajėgas bei laivyną, tačiau ne be reikalo. Lazeriniai ginklai turi daug privalumų - visų pirma, jų amunicija niekada nesibaigia. Kitaip sakant, jie veikia tol, kol yra energijos, nors jos reikia pakankamai daug. Lazeriniai ginklai yra ir taikliausi ginklai, be to, jie puikiai veikia visomis oro sąlygomis. 

Iš karto kyla klausimas, juk jei lazeriniai ginklai yra tokie puikūs, kodėl jų nenaudoja visos pasaulio kariuomenės? Atsakymas  į šį klausimą yra gana paprastas - lazeriniai ginklai yra brangūs, nors įsigijus jį - šūviai praktiškai nieko nekainuoja. Žinoma, sausumoje esantys generatoriai riboja jų mobilumą, tačiau paprastas iškastinį kurą naudojantis generatorius gali būti ir pakankamai nebrangus. Tokiu atveju vienas šūvis kainuoja apie 10 dolerių, o tai nepalyginamai mažiau nei tradicinės amunicijos kaina.

Dar šių metų pradžioje JAV sausumos pajėgos kalbėjo apie 100 kW lazerį, o jau ir tai būtų labai galingas ginklas. Tiesa, per kelis mėnesius jų ambicijos ženkliai išsaugo - dabar norima turėti 250-300 kW lazerį. Maži lazeriniai ginklai puikiai tinka numušti dronus ir mažus laivus, tačiau šis neįtikėtinai galingas ginklas atremtų ir sparnuotųjų raketų atakas. Jei JAV iš tiesų įgyvendins šias savo ambicijas - tai bus nepaprastas pasiekimas, išnaudojantis lazerinio ginklo greitį ir galią.

IFPC-HEL taptų galingiausiu kariniu lazeriu pasaulyje. Karinio jūrų laivyno „Laser Weapon System“ yra tik 30 kW. Laivuose lazerinius ginklus naudoti yra geriausia, nes laivai pagamina labai daug energijos. „Laser Weapon System“ gali numušti dronus, apgadinti sraigtasparnius, apakinti priešų karius, tačiau realiame mūšyje šis ginklas dar nebuvo panaudotas.

IFPC-HEL mūšio lauke turėtų pasirodyti 2024 metais. Šis lazeris bus montuojamas ant sunkvežimio, kurį seks dar vienas sunkvežimis su generatoriumi ir kuro atsargomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.