Mažytė mikroschema, žadanti stebuklus: „Huawei“ pristatė „Kirin 990“

„Na, kas mėgsta „Rammstein“ nuo pat ryto? Visi, ar ne?“ – tokie buvo pirmieji parodos „IFA 2019“ vykdomojo direktoriaus Jenso Heitcheckerio žodžiai oficialaus renginio atidarymo metu. Iš tiesų ne veltui – paroda buvo atidaryta vokiečių grupės „Rammstein“ dainos „Radio“ ištrauka, o tai savo ruoštu taip pat simboliška – pati IFA parodų tradicija prasidėjo tais laikais, kai vienu moderniausių ir populiariausių namų elektronikos gaminių buvo radijas. Originalus renginio pavadinimas taip pat buvo „Internationale Funkausstellung Berlin“ – t. y. „Berlyno Radio Šou“.

Kinų gigantas Berlyne pristatė savo naujausią mikrotechnologijos kūdikį –  lustų rinkinį integruotąją mobiliąją platformą (angl. system in a chip)  „Kirin 990“.<br>Scanpix nuotr.
Kinų gigantas Berlyne pristatė savo naujausią mikrotechnologijos kūdikį – lustų rinkinį integruotąją mobiliąją platformą (angl. system in a chip) „Kirin 990“.<br>Scanpix nuotr.
Reikia nepamiršti, kad „Huawei“ gamina ne tik telefonus, bet ir kitą techniką, o taip pat ir komponentes.<br>A.Rutkausko nuotr.
Reikia nepamiršti, kad „Huawei“ gamina ne tik telefonus, bet ir kitą techniką, o taip pat ir komponentes.<br>A.Rutkausko nuotr.
Kuriant „Kirin 990 (5G)“, pirmą kartą pasaulyje buvo panaudotas dviejų  branduolių neuroninis procesorius, paremtas „Da Vinčio“ architektūra.<br>A.Rutkausko nuotr.
Kuriant „Kirin 990 (5G)“, pirmą kartą pasaulyje buvo panaudotas dviejų branduolių neuroninis procesorius, paremtas „Da Vinčio“ architektūra.<br>A.Rutkausko nuotr.
Lustas „Kirin 680“ turėjo 6,8 mlrd. tranzistorių, „Kirin 990 5G“ turi 10,3 mlrd.<br>Scanpix nuotr.
Lustas „Kirin 680“ turėjo 6,8 mlrd. tranzistorių, „Kirin 990 5G“ turi 10,3 mlrd.<br>Scanpix nuotr.
Beje, „Kirin 990 5G“ yra kol kas vienintelis toks lustų rinkinys,  palaikantis dvi SIM korteles: vieną galima skirti 4G ryšiui (su VoLTE),  kitą – 5G.<br>Scanpix nuotr.
Beje, „Kirin 990 5G“ yra kol kas vienintelis toks lustų rinkinys, palaikantis dvi SIM korteles: vieną galima skirti 4G ryšiui (su VoLTE), kitą – 5G.<br>Scanpix nuotr.
 Daugiau detalumo  fotografijoje prie prasto apšvietimo, įspūdingos video redagavimo  galimybės<br>A.Rutkausko nuotr.
 Daugiau detalumo fotografijoje prie prasto apšvietimo, įspūdingos video redagavimo galimybės<br>A.Rutkausko nuotr.
Luste yra taip pat ir naujas ISP procesorius, kurį lengviausia tai buvo  pastebėti iš demonstruojamų grafinių pasiekimų, kai, pavyzdžiui, nufilmavus muzikos grupės pasirodymą, galima be jokio vargo keisti foną ar net perstatyti muzikantus vietoje.<br>A.Rutkausko nuotr.
Luste yra taip pat ir naujas ISP procesorius, kurį lengviausia tai buvo pastebėti iš demonstruojamų grafinių pasiekimų, kai, pavyzdžiui, nufilmavus muzikos grupės pasirodymą, galima be jokio vargo keisti foną ar net perstatyti muzikantus vietoje.<br>A.Rutkausko nuotr.
Dar vienas demonstruota pritaikymo galimybė – žmogaus pulso ir kvėpavimo apskaičiavimas vien filmuojant jo veidą.<br>A.Rutkausko nuotr.
Dar vienas demonstruota pritaikymo galimybė – žmogaus pulso ir kvėpavimo apskaičiavimas vien filmuojant jo veidą.<br>A.Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

specialiai Lrytas.lt iš Berlyno

2019-09-06 18:15, atnaujinta 2019-11-18 13:27

Bet IFA parodoms – jau beveik šimtas metų, tad dabar, žinoma, kiti laikai, kiti įpročiai, kiti poreikiai ir kitokia vartotojiškoji elektronika (angl. consumer electornics).

Ir šiandien jos neatsiejama dalimi yra išmanieji telefonai bei mobilumas.

Vienas lustas – daug galimybių

Taip, „Huawei“ dabar išgyvena ne pačius geriausius laikus – turbūt neįmanoma būti negirdėjus apie įtemptą situaciją su JAV, o to pasekoje – „Android“ licenzija. Bet reikia nepamiršti, kad „Huawei“ gamina ne tik telefonus, bet ir kitą techniką, o taip pat ir komponentes. Ir šį rugsėjį kinų gigantas Berlyne pristatė savo naujausią mikrotechnologijos kūdikį – lustų rinkinį integruotąją mobiliąją platformą (angl. system in a chip) „Kirin 990“ ir jos galingesnę versiją „Kirin 990 5G“.

„Kai pirmąkart prakalbome apie dirbtinį intelektą telefone, visi kraipė galvas – o kam tokio dalyko reikia telefone? Bet vos po kelių metų jis jau tapo neatskiriama mūsų telefonų dalimi“, – savo kūrinio pristatymą pradėjo vykdantysis „Huawei“ direktorius Richardas Yu.

Bet „Kirin 990“ – tai ne tik DI namai. Tai ir daug, daug daugiau.

Kuriant „Kirin 990 (5G)“, pirmą kartą pasaulyje buvo panaudotas dviejų branduolių neuroninis procesorius, paremtas „Da Vinčio“ architektūra. Šis sprendimas pirmą kartą buvo pristatytas 2018 m. Pasak R.Yu, turėdamas pajėgų dvigubą neuroninį procesorių, naujasis lustų rinkinys garantuoja didžiausią dirbtiniu intelektu paremtų skaičiavimų pajėgumą. „Huawei“ vadovo teigimu, „Kirin 990 5G“ siūlo 6 kartus didesnį našumą ir iki 8 kartų geresnį energijos vartojimo efektyvumą nei kiti dirbtiniu intelektu paremti mikroschemų rinkiniai.

5G

Čia galios priduos ir būsimas 5G ryšys (na, ryšys jau egzistuoja, tik jo skverbtis dar labai maža, todėl tenka kalbėti būsimuoju laiku). Iki šiol visi DI būtini skaičiavimai būdavo atliekami pačiame telefone, tačiau išplitus žymiai greitesniam 5G ryšiui (o ypač – su žymiai mažesniu vėlavimu, angl. latency), dalį DI veiksmų bus galima iškelti ir į debesiją.

Sprendžiant silpno signalo problemą naujajame lustų rinkinyje buvo įdiegta ir intelektuali tinklo parinkimo technologija. Remdamasi signalo stiprumu, ši technologija automatiškai pasirenka optimalų tinklą, gebantį užtikrinti stabilų ryšį. Skaičiuojama, kad dėl šio sprendimo atsisiuntimo sparta padidėja iki 19 proc., o išsiuntimo – net 5,8 karto.

Beje, „Kirin 990 5G“ yra kol kas vienintelis toks lustų rinkinys, palaikantis dvi SIM korteles: vieną galima skirti 4G ryšiui (su VoLTE), kitą – 5G.

Beje, palyginimui – lustas „Kirin 680“ turėjo 6,8 mlrd. tranzistorių, „Kirin 990 5G“ turi 10,3 mlrd.

„Kirin 990 5G“ taip pat yra pirmasis pasaulyje lustas su 16 branduolių grafiniu procesoriumi („Mali-G76 GPU“), bet tuo pačiu visas justas yra 36 proc. fiziškai mažesnis. Žinoma, jis ir energetiškai efektyvesnis – skirtingomis situacijomis ir vykdant skirtingus procesus, nuo 20 iki 44 proc.

Tuo tarpu skaičiavimo procesoriuje vieno procesoriaus efektyvumas padidintas 10 proc., o skaičiuojant visus branduolius bendrai – 9 proc.

Luste esantis modemas„Balong 5000“ leidžia pasiekti didžiausią 2,3 Gbit/s atsisiuntimo bei 1,25 Gbit/s išsiuntimo greitį.

Luste yra taip pat ir naujas ISP procesorius, kurį lengviausia tai buvo pastebėti iš demonstruojamų grafinių pasiekimų. Daugiau detalumo fotografijoje prie prasto apšvietimo, įspūdingos video redagavimo galimybės, kai, pavyzdžiui, nufilmavus muzikos grupės pasirodymą, galima be jokio vargo keisti foną ar net perstatyti muzikantus vietoje. Beje, bent jau fono keitimą galima atlikti ir realiu laiku. Žodžiu, kuo tikriausias kinematografijoje naudojamas „žaliasis ekranas“, kurį dabar jau sukuria vienintelis mikroschemų lustas.

Dar viena demonstruota pritaikymo galimybė – žmogaus pulso ir kvėpavimo apskaičiavimas vien filmuojant jo veidą.

Naujasis „Kirin 990 5G“ lustų rinkinys palaiko tiek SA (angl. standalone), tiek NSA (angl. non-standalone) tinklo architektūras (gali veikti savarankiškai arba kartu su kitomis sistemomis), taip pat yra suderinamas su TDD/FDD pilno dažnio juostomis, o ši savybė leidžia dirbti su įvairiais tinklais ir režimais.

Pirmieji įrenginiai su „Kirin 990“ rugsėjo 19 d. bus pristatyti Miunchene – jais taps „Mate 30“ telefonai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.