Trikdome jaunąją kartą: kas buvo vienkartiniai fotoaparatai ir kodėl jie buvo tokie populiarūs?

Kad ir koks jaunas būtumėte, tikriausiai žinote, kad kadaise fotoaparatai naudojo juosteles. Išimi juostelę, nuneši išryškinimui (ar išryškini pats, tik tam jau reikėjo priemonių ir įgudimo) ir po kurio laiko turi kelias gražias nuotraukas. Tuo pačiu nusiperki naują juostelę, kad galėtum fotografuoti toliau. Bet ar esate girdėję apie vienkartinius fotoaparatus? Kas tai ir kam jie buvo naudojami?

 Vienkartinius fotoaparatus labiausiai išpopuliarino „Fujifilm“ ir „Kodak“, kurių vienkartiniai įrenginiai, galintys padaryti jau daugiau nei 20 ar net 30 nuotraukų, pasirodė devintojo dešimtmečio viduryje.<br> Wikimedia commons
 Vienkartinius fotoaparatus labiausiai išpopuliarino „Fujifilm“ ir „Kodak“, kurių vienkartiniai įrenginiai, galintys padaryti jau daugiau nei 20 ar net 30 nuotraukų, pasirodė devintojo dešimtmečio viduryje.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2020, 10:10 AM

Juostelės stipriai apribojo kadrų skaičių. Kiekvienas mygtuko nuspaudimas turėjo būti gerai apgalvotas – juk juostelė baigsis ir jos gali neužtekti norint užfiksuoti dar ką nors svarbaus! Juostelės dar visai neseniai buvo parduodamos visuose prekybos centruose – ir jos dar visiškai neišnyko net ir šiandien. Nors dabar jūs kišenėje turite telefoną, kuris fotografuoja geriau nei daugelis senų juostelinių fotoaparatų, juostinės fotografijos entuziastai dar palaiko šios fotografijos technologijos gyvybę.

Nieko nenustebins ir faktas, kad fotoaparatai kadaise buvo labai brangūs. Jie iš esmės buvo surenkami rankomis, iš labai brangių medžiagų. O ir ribota pasiūla iškėlė kainą į tikras aukštumas. Fotografija buvo pasiturinčių žmonių užsiėmimas, tačiau 1949 metais kompanija „Photo-Pac“ pasiūlė įdomią išeitį – kartoninį fotoaparatą. Juo žmonės galėjo padaryti net 8 nuotraukas – to pakanka visai vestuvių šventei užfiksuoti! O tuomet visas fotoaparatas buvo siunčiamas paštu gamintojui, kuris mainais atsiųsdavo nuotraukas.

„Photo-Pac“ fotoaparatai buvo neįtikėtinai pigūs – kainavo vos 1,3 JAV dolerio. 1966 metais prancūzų firma „FEX“ pristatė jau 12 kadrų vienkartinį fotoaparatą. Tačiau vienkartinius fotoaparatus labiausiai išpopuliarino „Fujifilm“ ir „Kodak“, kurių vienkartiniai įrenginiai, galintys padaryti jau daugiau nei 20 ar net 30 nuotraukų, pasirodė devintojo dešimtmečio viduryje. Kiti fotografijos priemonių gamintojai netruko pasekti šių kompanijų pėdomis – ir netrukus rinka buvo užpildyta vienkartinėmis kameromis.

Daug vienkartinių fotoaparatų turėjo iš dalies kartoninius korpusus, plastikinius lęšius ir rankinius juostelės pasukimo mechanizmus. Tačiau kai kurie fotoaparatai turėjo baterijas ir blykstes. Vienkartiniai fotoaparatai buvo parduodami fotografijos prekių parduotuvėse bei pardavimų automatuose. Ir XX amžiaus pabaigoje jie buvo išties populiarūs. Tik kodėl?

Dėl patogumo. Skrendant turistauti, reikėtų pasiimti ir kokį nors fotoaparatą. Bet kam jį vežtis į abi puses? Nuskrisk, nusipirk fotoaparatą ir tada parsivežk jį atgal. Vienkartiniai fotoaparatai buvo labai pigūs. Negi į kelionę imsite savo brangų fotoaparatą? O gal jo jums išvis nereikia? Juk geras fotoaparatas gali sugesti, jam reikalinga priežiūra, juostelės ir taip toliau. Vienkartinis iškrenta iš pardavimų automato ir yra paruoštas naudojimui.

Vienkartiniai fotoaparatai buvo labai populiarūs ir vestuvėse. Organizatoriai nupirkdavo po vieną tokį fotoaparatą kiekvienam stalui. Taip svečiai galėdavo užfiksuoti vestuves iš savo perspektyvos. Vienkartinių fotoaparatų gamintojai net ėmė gaminti specialiai vestuvėms pritaikytus fotoaparatų korpusus. Tokius pigius ir naudoti paprastus įrenginius buvo galima duoti ir vaikams. Sulaužys? Na ir kas?

Epizodas iš serialo „Draugai“, kuriame vaizduojamas vienkartinių fotoaparatų naudojimas vestuvėse:

Vienkartiniais šie fotoaparatai ne visada vadinti teisingai. Ryškinimui reikėjo atiduoti visą fotoaparatą, nes juostelė dažnai buvo suvyniota ant paties fotoaparato mechanizmo (ne ant atskiros kasetės, kaip įprastuose fotoaparatuose). Tačiau meistrai dažniausiai šių fotoaparatų neišmesdavo, o juos atiduodavo gamintojui, kuris juos atnaujindavo ir parduodavo dar kartą.

Vienkartiniai fotoaparatai iš tikrųjų ir dabar nėra visiškai išnykę. Buvo pasirodę ir skaitmeniniai vienkartiniai fotoaparatai, tačiau jie jau neturėjo to žavesio – žmonės skaitmenines kameras turi savo telefonuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.