Gudrybė: kaip turint ribotą biudžetą įsigyti gerą nešiojamą kompiuterį

Dauguma, rinkdamiesi nešiojamą kompiuterį, planuoja jį naudoti ne tik darbui ar mokymuisi, bet ir kokybiškam laisvalaikiui. Todėl ieško geriausio varianto už gerą kainą. Deja, geri įrenginiai turi tendenciją kainuoti daug. Bet yra gudrybė, leisianti turint ribotą biudžetą, įsigyti gerą nešiojamąjį kompiuterį.

Egzistuoja alternatyva – nešiojamo kompiuterio saugyklą galima padidinti panaudojant USB atmintinę.<br> 123rf nuotr.
Egzistuoja alternatyva – nešiojamo kompiuterio saugyklą galima padidinti panaudojant USB atmintinę.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-16 08:27, atnaujinta 2021-03-18 08:25

Maža gudrybė suteikia daug naudos

„Renkantis nešiojamą kompiuterį, patariama pirkti tokį, kuris yra aprūpintas SSD, o ne HDD disku. Modeliai su SSD veikia kur kas sparčiau, yra našesni ir pasižymi mažesnėmis energijomis sąnaudomis. Tiesa, nešiojami kompiuteriai su SSD diskais kainuoja daugiau, todėl ieškant kainos kompromiso dažnai aukojama saugyklos talpa“, – sako prekybos centro internete „Varlė.lt“ specialistas Aleksandras Četyrkinas.

Tačiau jis pastebi, kad įsisąmoninę tik šiuos du variantus, pirkėjai pamiršta, jog egzistuoja alternatyvos, kurios leidžia rasti kompromisą.

„Žinoma, visi norime nepriekaištingo kompiuterio ir dar už gerą kainą. Deja, renkantis nešiojamą kompiuterį su SSD disku, visais atvejais tenka sumokėti daugiau nei už HDD. Tačiau nereikėtų pamiršti, jog yra kita alternatyva – nešiojamo kompiuterio saugyklą galima padidinti panaudojant USB atmintinę“, – atskleidžia A. Četyrkinas.

Ką žinome apie USB atmintines?

Yra trys pagrindiniai būdai, kaip padidinti nešiojamojo kompiuterio saugyklos talpą: įsigyjant vidinį SSD diską, įsigyjant vidinį HDD diską, arba pasitelkiant išorinius įrenginius. Vidinių diskų sprendimai yra brangūs ir gali būti sudėtingi daugeliui naudotojų, todėl vis populiaresni tampa išoriniai atminties išplėtimo būdai.

A. Četyrkinas pažymi, kad išoriniai HDD diskai yra pigūs, bet ne tokie spartūs, kaip išoriniai SSD diskai, kurie pasižymi greitu veikimu, tačiau didesne kaina. Optimaliu kainos ir kokybės santykiu šiuo atveju gali būti USB atmintinės.

„Šiandien galime įsigyti didelės talpos USB laikmenų – 265 GB ir didesnės talpos atmintinės jau nėra naujiena, tačiau prieš perkant, visada siūlome pagalvoti, koks bus pagrindinis šio mažo įrenginio tikslas“, – teigia specialistas.

Labai svarbu atkreipti dėmesį ne tik į talpą, bet ir į USB laikmenos greitį. O greitį neretai lemia tai, koks duomenį kiekis saugomas.

„Jei viskas, ko jums reikia yra papildoma saugyklos vieta arba vieta atsarginei kopijai, USB atmintinės tikrai yra protingas sprendimas. Sparčiausi USB modeliai siūlo greitą skaitymo ir įrašymo greitį, kurio gali reikėti visada naudojamiems failams. Tačiau verta atkreipti dėmesį, kad USB atmintinės gali būti nepakankamai sparčios redaguojant ir atkuriant filmukus, ypač 4K raiškos“, – įspėja A. Četyrkinas.

Realistiškai atsižvelgus į poreikius, USB laikmena tikrai gali pakeisti SSD diskus, tačiau labai svarbu nusistatyti prioritetą: jei svarbi talpa – tuomet atmintinė neabejotinai geras variantas, tačiau jei reikalingas ir greitas duomenų apdorojimas – neverta atmesti SSD diskų.

Trys situacijos, kada USB atmintinės – protingas pasirinkimas

Apsikeitimas failais su draugais ar kolegomis. Šiuo atveju greitis ir talpa nėra kritiškai svarbūs, todėl galima rinktis iš tikrai nemažai variantų, kurie bus žymiai patogesni bei pigesni nei išoriniai SSD diskai.

Skubi atsarginė saugykla. USB atmintukas pravers, jei esate toli nuo namų, jūsų kompiuteryje baigiasi laisvos saugyklos vieta, o jums reikia skubiai išsaugoti kelis svarbius failus. Kelių GB talpos USB atmintinės turėjimas po ranka gali tikrai išgelbėti ne vienoje panašioje situacijoje.

Failų perdavimas. USB atmintinė – greičiausias ir patogiausias būdas apsikeisti failais tarp skirtingų kompiuterių ar kitų įrenginių, ypač keliaujant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.