„Microsoft Surface Headphones 2“ apžvalga: kuo nudžiugino ir nuvylė išmaniosios ausinės

Portalas lrytas.lt neseniai apžvelginėjo du „Microsoft Surface“ linijos produktus: nešiojamąjį kompiuterį „Microsoft Surface Laptop Go“ ir pelę „Arc Mouse“. Bet liko neapžvelgtas dar vienas įrenginys – išmaniosios ausinės „Microsoft Surface Headphones 2“.

 „Microsoft Surface Headphones 2“ – įrenginys, suderinamas tiek su „Windows“ kompiuteriais, tiek su „Android“ ir „iOS“ išmaniaisiais, o laidu taip pat gali būti prijungiamas ir prie klasikinės audiotechnikos.<br> V. Skaraičio nuotr.
 „Microsoft Surface Headphones 2“ – įrenginys, suderinamas tiek su „Windows“ kompiuteriais, tiek su „Android“ ir „iOS“ išmaniaisiais, o laidu taip pat gali būti prijungiamas ir prie klasikinės audiotechnikos.<br> V. Skaraičio nuotr.
 „Microsoft Surface Headphones 2“ dėžės turinys: USB-C ir 3,5 mm audio laidai ir ausinės.<br> V. Skaraičio nuotr.
 „Microsoft Surface Headphones 2“ dėžės turinys: USB-C ir 3,5 mm audio laidai ir ausinės.<br> V. Skaraičio nuotr.
 „Microsoft Surface Headphones 2“ dėžė.<br> V. Skaraičio nuotr.
 „Microsoft Surface Headphones 2“ dėžė.<br> V. Skaraičio nuotr.
 „Microsoft Surface Headphones 2“ jungtys ir valdymas. Iš kairės: įjungimo/poravimo/ išjungimo mygtukas, mute call mygtukas, USB-C jungtis įkrovimui ir 3,5 mm audiojungtis.<br> V. Skaraičio nuotr.
 „Microsoft Surface Headphones 2“ jungtys ir valdymas. Iš kairės: įjungimo/poravimo/ išjungimo mygtukas, mute call mygtukas, USB-C jungtis įkrovimui ir 3,5 mm audiojungtis.<br> V. Skaraičio nuotr.
 Ausinių testavimas kelių priežiūros technikos aplinkoje.<br> A. Rutkausko nuotr.
 Ausinių testavimas kelių priežiūros technikos aplinkoje.<br> A. Rutkausko nuotr.
 Ausinių valdymas „Windows“ aplinkoje.
 Ausinių valdymas „Windows“ aplinkoje.
 Ausinių valdymas „Android“ aplinkoje.
 Ausinių valdymas „Android“ aplinkoje.
 Ausinių valdymas „Android“ aplinkoje: ekvalaizeris.
 Ausinių valdymas „Android“ aplinkoje: ekvalaizeris.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 18, 2021, 11:43 PM, atnaujinta Jul 7, 2021, 3:07 PM

Pats kokius paskutinius dvejus-trejus metus gyvenu, galima sakyti, su įsistatomomis ausinėmis (angl. earbuds). Žinoma, kai namuose norisi papliekti kokį žaidimą, naudoju tradicines, bet lauke vaikštau su įsistatomomis – nes iki šiol neradau man įtikusių, kurios atitiktų daugmaž tokius reikalavimus:

  • veikimas per „Bluetooth“
  • ilgas baterijų veikimo laikas. Na, kad nereikėtų krauti kas dieną.
  • sėkmingas poravimas tiek su telefonu, tiek su kompiuteriu, išlaikant papildomą funkcionalumą
  • mano (šiaip jau pakankamai neaukštus) garso poreikius atitinkanti garso kokybė
  • ekvalaizeris

Dar labai mėgstu 3,5 mm audiojungtį – nes ausines kartais tenka jungti ne tik prie kompiuterio, bet ir kitos audiotechnikos – gitaros stiprintuvo, audio mikserio ir panašiai.

Ir „Microsoft Surface Headphones 2“ pasiūlė viską iš čia išvardintų (o ir dar daugiau). Nors kai kuo ir nuliūdino. Tad kaip viskas atrodė?

Išvaizda ir jausmas

Ko gero pats didžiausias „Surface Headphones 2“ trūkumas – jų išvaizda. Žinoma, tai didele dalimi skonio reikalas, bet šios ausinės atrodo lyg bevardės, beveidės. Visiškai klasikinis dizainas be jokių nuokrypių, o bandyto modelio dar ir pilka spalva nuteikia migdančiai. Taip ir pradedi galvoti apie ofiso planktono armijas, klusniai sėdinčias savo kubuose, ir visus su vienodomis pilkomis ausinėmis ant ausų.

Tačiau pilka spalva tuo pačiu – ir universali spalva, ji tinka prie visko, o spalvų maišalynėje gali suteikti puikų akcentą. Tad jei savaime ausinės atrodo ir nykokai, vis dėlto žiūrint į jas nešiojantį žmogų, vaizdas daug geresnis, nei tiesiog pačių ausinių, numestų ant stalo.

Jausmas nešiojant – na, iš vienos pusės, nieko pernelyg ypatingo, iš kitos – tiesiog patogu. Kaušelių dydis optimalus, prie ausų prisispaudžia gerai, bet ne per stipriai, plastikinis lankelio ir kaušelių išorės korpusas  – iš malonios liesti plastmasės. Vidiniai ausinių kaušeliai maloniai minkšti, gerai apgaubiantys ausis – ir kažkaip padaryta taip, kad ausys neprakaituoja (taip, prakaituojančios ausys gal kai kam ir atrodo juokingai, bet tokiems siūlau pabandyti išbūti su ausinėmis bent porą valandų).

Funkcionalumas

Ausines galima tiesiog suporuoti su įrenginiu (tiek telefonu, tiek kompiuteriu) kaip paprastas „Bluetooth“ ausines, bet įsidiegus programėlę „Surface Audio“ (parsisiųsti galima tiek iš „Google Play“, tiek iš „App Store“, tiek iš „Microsoft Store“), jų funkcionalumas gerokai išsiplečia.

Tiesa, dar apie fizinį valdymą. Vienas nekenčiamiausių dalykų visose „earbuds“ tipo ausinėse bent jau man yra jų valdymas prisilietimais. Įsimink tu tas visas tapšnojimų ir baksnojimų kombinacijas, kurie dar ir vieną iš kokių penkių kartų nesuveikia – ne, ačiū, man jau šito užtenka.

„Surface Headphones 2“ valdomos fiziškais slankikliais. Tai – lyg sukinėtum įprasto stiprintuvo potenciometrą: suki į vieną pusę – garsas didėja, į kitą – mažėja. Būtent taip veikia ir šios „Microsoft“ ausinės: žiedinis slankiklis ant dešinio išorinio ausinių kaušelio reguliuoja garso stiprumą, o kairysis – garso pašalinimo (angl. noise canceling) lygius. Pastarųjų yra trys – visiškas išorinių garsų pašalinimas („uždarų ausinių“ atitikmuo), dalinis išorinių garsų pašalinimas („atvirų ausinių“ atitikmuo) ir išorinių garsų sustiprinimas.

Rezultatas? Žmonai paklausus, ar siurblys šiandien tikrai įsijungė ir prasiurbė kambarius, nes grindys kažkaip įtartinai atrodo, tegalėjau gūžtelėti pečiais. Nuoširdžiai nepastebėjau, nes su maksimaliu garso pašalinimu siurblio įsijungimo laiku maždaug 50 proc. garsumu klausiausi muzikos. Taip, ausinės sėkmingai pritildė maksimaliu galingumu veikiantį siurblį (dar susiradau – dokumentacijoje rašo, kad tokiu atveju jis skleidžia 68 db triukšmą) iki tiek, kad jo net nepastebėjau.

„Atvirų ausinių“ ir sustiprinto aplinkos garso testo ėmiausi jau išbandytu būdu: pasisodinau šalia sūnų ir paprašiau paskaityti ką nors iš jo pasirinktos knygos (taip, visiškas vaikų išnaudojimas, ir dar testas vyko per atostogas). Tai klausantis muzikos 50 proc. garsumu, „atvirų ausinių“ režimu balsas girdėjosi vos vos, sustiprintu aplinkos garsu – geriau, nors abiem atvejais žodžių ir nepavyko suprasti. Maždaug nuo 30 proc. garsumo „sustiprinto aplinkos garso“ režimu režimo jau galima buvo išgirsti ir žodžius.

Eksperimentą tęsiant be muzikos, įjungus „uždarų ausinių“ režimą, skaitovo beveik visiškai nesigirdėjo, įjungus „atviras ausines“ žodžius atskirti buvo įmanoma tik gerokai pasistengus, o „aplinkos garso sustiprinimo“ efektas buvo toks, lyg vaikis ne sėdėtų už pusmetrio, bet stovėtų tiesiai man už nugaros.

Be minėtų fizinių valdiklių, ausinės turi ir jutiklines zonas – jomis galima sustabdyti ar toliau groti dainą (Pause/Play), perjungti į toliau ar anksčiau esančią grojaraštyje, atsiliepti į ir užbaigti skambutį (nors „tylos režimui“, t. y. mute call, yra atskiras fizinis mygtukas). Išmaniojo telefono aplinkoje tapšnojimu per jutiklinę zoną galima ir pasiekti balso asistentą – „Android Assistant“, Cortana ar Siri – ir imti klausinėti jo, kiek dabar valandų, koks oras, prašyti papasakoti anekdotą ir taip toliau.

Tačiau čia išryškėjo ir antras ausinių trūkumas. Koks yra tradicinis šiuolaikinis ausinių naudojimo scenarijus? Kol esi lauke, tol ausinės suporuotos su telefonu, kai esi prie kompiuterio – jos suporuotos su kompiuteriu. Taip, „Surface Headphones 2“ sugeba vienu metu prisijungti prie dviejų įrenginių, bet kurio kontrolę kada perims valdant jutikliškai – panašu, sėkmės dalykas.

Pavyzdys: telefone pažiūrėjęs „Netflix“, perėjau prie kompiuterio, kur įsijungiau „Spotify“. Nuėjęs į kitą kambarį, sėkmingai pasireguliavau garsą ir pabaksnojau per ausines, kad perjungčiau į kitą dainą – bet vietoje to įsijungė kita „Netflix“ serialo serija. Norint suvaldyti abu įrenginius, teko fiziškai grįžti prie jų.

Tiesa, komplimentas būtų – per dvi vidines buto sienas signalas išlieka puikiu. Nors per tris sienas jau pradeda trūkinėti.

Kas liko

Kalbant apie bene svarbiausią ausinių parametrą – garsą – mano vidutiniškai reiklioms ausims jo kokybė visiškai pakankama. Be to, programėlėse (tiek „Windows“, tiek „Android“. „iOS“ nebandžiau) yra ekvalaizeris, tad gali susistumdyti dažnius ir pagal savo skonį (nes baziniai režimai „classical“, „jazz“, „pop“, „rock“ programėlėje bent jau man ne itin įtiko) – ir dar tą susistumdymą išsisaugoti.

Kaip jau turbūt galima buvo suprasti, ausinėse yra ir mikrofonai – tad galima pilnai funkcionaliai kalbėtis telefonu. Ir darant tai kambario sąlygomis, viskas puiku – pašnekovą girdi gerai, pašnekovas tave girdi irgi puikiai. Deja, lauke, esant papildomiems triukšmams (bandžiau šalia kažką dirbančios kelių priežiūros mašinos) tu pašnekovą girdi puikiai, bet jis tave suprasti gali jau sunkiau: ausinės bando šalinti triukšmus, bet nukarpo ir dalį tavo balso, tad tavo pašnekovui suprasti, ką sakai, jau darosi sunku.

Tačiau tai nėra kažkokia unikali šio modelio problema. Tiesą sakant, dar nesu susidūręs su ausinėmis, kurios tokiomis aplinkybėmis veiktų daugiau nei patenkinamai.

Tiesa, dar esant lauke ir įjungus „atvirų ausinių“ režimą (bet dar be aplinkos garsų stiprinimo), per klausą jau ima kirsti ir vėjo šniokštimas. O jei esi įsijungęs aplinkos garsų sustiprinimą – užtenka paeiti greitesniu žingsniu.

Kiek ištempia šių ausinių akumuliatoriai? Dokumentacijoje rašoma, kad 18,5 val. (arba kitur – kad 20 val.). Realybėje – visiškai tiksliai neišmatavau, bet matyt kažkur panašiai, nes atklausius vieną darbo dieną (apie 8 valandas), dar buvo likę 55 proc. įkrovimo. Tiesa, programėlėje įspėjama, kad baterijos laikas priklauso nuo klausomo garso kiekio ir klausomo įrašo kokybės.

Užtat ausinių įkrovimas – tikrai greitas: apie 10 min. krovimas 40W telefono krovikliu ausines įkrovė daugmaž 4 valandų veikimui (beje, kiekvienąkart įjungus, „Surface Headphones 2“ balsu paslaugiai praneša, kiek valandų dar liko klausymui).

Dėkle yra ir 3,5 mm audio laidas, leidžiantis prijungti ausines klasikine audio jungtimi. Ir čia mane aplankė didis nusivylimas – keliskart išbandžius pajungti ausines prie nešiojamojo kompiuterio bei gitaros stiprintuvo, abu kartus ausinės tylėjo kaip studentas per egzaminą. Jau apsidžiaugiau, kad galėsiu nors šį tą parašyti stipriau neigiamo apžvalgoje, bet netrukus vis dėlto pastebėjau, kad laido galai nėra vienodi, ir juos apkeitus pusėmis, viskas susitvarkė. Tad taip, „Microsoft Surface Headphones 2“ galima klausytis ir prijungus jas laidu (tiesa, pridedamas laidas – trumpokas).

Išvados

„Microsoft Surface Headphones 2“ – tikrai galingas ir kokybiškas įrenginys, suderinamas tiek su „Windows“ kompiuteriais, tiek su „Android“ ir „iOS“ išmaniaisiais, o laidu taip pat gali būti prijungiamas ir prie klasikinės audiotechnikos.

Įrenginio privalumai – didelė akumuliatorių talpa, itin greitas jų įkrovimas (pilnas, tarkime, 18 val. įkrovimas trunka virš valandos, 2-3 valandų įkrovimas – daugmaž 10 minučių), valdymas fiziniais valdikliais (ir programiškai per „Windows“ programėlę), veiksmingas triukšmų šalinimas. Taip pat galimybė naudoti kaip laisvų rankų įrangą telefonui.

Trūkumai – nuobodokas dizainas, painiava, kai ausinės prisijungusios prie daugiau nei vieno įrenginio per „Bluetooth“, ne itin kokybiškai perduodamas kalbėtojo balsas, kai jis yra stipriai triukšmingoje aplinkoje. Taip pat neaiškus atsparumas sudėtingesnėmis oro sąlygomis – dokumentacijoje neurodomas jos IP standartas, tad neaišku, ar, tarkime, atlaikytų bent pusvalandį dulksnoje – ar vis dėlto geriau nereikia rizikuoti.

Tad viską sudėjus – žinoma, ne tobulas, bet tikrai vykęs įrenginys. Be to, tokioje klasėje ir gana pigus – kainos prasideda nuo daugmaž 250 eurų, ir turint omenyje pakankamai platų funkcionalumą bei itin patogų fizinį valdymą – tai tikrai neblogai.

Už galimybę išmėginti įrangą dėkojame „Skytech“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.