„Huawei FreeBuds 4i“ testas: kokius gebėjimus parodė ausinės už nedidelę kainą?

„Huawei“ šiemet pristatė jau ketvirtos kartos išmaniąsias ausines – „FreeBuds 4i“. Lrytas.lt išbandė, ką gali šis įrenginys – ir dalinasi įžvalgomis iš kelių savaičių bandymų.

 „Huawei“ šiemet pristatė jau ketvirtos kartos išmaniąsias ausines – „FreeBuds 4i“.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
 „Huawei“ šiemet pristatė jau ketvirtos kartos išmaniąsias ausines – „FreeBuds 4i“.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
„4i“ ausinės kojelė yra ne tokia ilga, kaip „3i“ – bet žymiai ilgesnė už „Pro“.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
„4i“ ausinės kojelė yra ne tokia ilga, kaip „3i“ – bet žymiai ilgesnė už „Pro“.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
 „Huawei“ šiemet pristatė jau ketvirtos kartos išmaniąsias ausines – „FreeBuds 4i“.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
 „Huawei“ šiemet pristatė jau ketvirtos kartos išmaniąsias ausines – „FreeBuds 4i“.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
Tokia „Huawei“ įranga kaip ausinės (ir daug kitų šio gamintojo įrenginių) valdoma per programėlę „AI Life“.
Tokia „Huawei“ įranga kaip ausinės (ir daug kitų šio gamintojo įrenginių) valdoma per programėlę „AI Life“.
„4i“ ausinės kojelė yra ne tokia ilga, kaip „3i“ – bet žymiai ilgesnė už „Pro“<br> R. Danisevičiaus nuotr.
„4i“ ausinės kojelė yra ne tokia ilga, kaip „3i“ – bet žymiai ilgesnė už „Pro“<br> R. Danisevičiaus nuotr.
 „Huawei“ šiemet pristatė jau ketvirtos kartos išmaniąsias ausines – „FreeBuds 4i“.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
 „Huawei“ šiemet pristatė jau ketvirtos kartos išmaniąsias ausines – „FreeBuds 4i“.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 29, 2021, 8:42 PM

Ko jau ko, o įsistatomųjų išmaniųjų bevielių ausinių (angl. smart earbuds) šiais laikais netrūksta. Ir galima pastebėti, kad čia istorija sukrito panašiai, kaip ir kitose technologijų srityse: pirmieji išpopuliarinę tokį dalyką, čia irgi buvo „Apple“, su savo „AirPods“ – bet įsiūbavusi bevielių ausinių bangą, ši amerikiečių kompanija jau keletą metų ramiai sau miega, o produktų klasės progresu rūpinasi kitos kompanijos. Ne paslaptis, didžiąja dalimi tai yra kinų kompanijos.

Vaizdas ir jausmas

Vienu metu su vienu kolega mokslo ir IT žurnalistu juokaudami spėliojome, kokios formos bus kita „Huawei“ ausinių kartos dėžutė. Nes šiuo aspektu šis kinų gamintojas atkakliai evoliucionuoja: pirmųjų į Lietuvos rinką įžengusių „FreeBuds 3“ dėžutė buvo tūrinio skritulio , „FreeBuds 3i“ – pailga, „FreeBuds Pro“ – kažkas tarpinio tarp skritulio ir „FreeBuds Pro“ pailgumo, na o dabar, „FreeBuds 4i“ – elipsė. Leiskite spėti – kokių nors „FreeBuds 5 Pro i“ dėžutė bus kvadratinė?

Bet pamenate, kuo (ne itin maloniai) pasižymėjo pirmieji „Huawei“ telefonai (dar net ne išmanieji)? Jie traškėjo. Ne, ne garsas kalbant jais, bet pats korpusas. Renki SMS mygtukais – ir korpusas braška. Ne, nebūdavo jausmo, kad tuoj tuoj sulūš – na bet taip vis tiek kažkaip nekomfortabliai braškėdavo.

Keista, bet „FreeBuds 4i“ dėžutė – lygiai tokia pati. Vartoma rankose braška. Ir galbūt dėl to atrodo, kad ji ne tokia tvirta, kad dangtelis dar truputį – ir neatlaikys.

Realybėje tas kelias savaites atlaikė be jokių bėdų – ir nepradėjo braškėti nei daugiau, nei mažiau. Na bet kažkoks psichologinis diskomfortas visą laiką buvo.

Antras užkliuvęs dalykas – ausinės kojelės ilgis. Beje, „užkliuvęs“ būtent pažodžiui – aišku, čia sezoninis trūkumas, bet išėjęs iš parduotuvės ir nusiimdamas kaukę, net du kartus iš ausies kartu išroviau ir ausinę. „4i“ ausinės kojelė yra ne tokia ilga, kaip „3i“ – bet žymiai ilgesnė už „Pro“ (kurios šiuo požiūriu buvo bene idealios).

Programinė įranga

Na ir trečiasis, priešpaskutinis didesnis ausinių minusas – nedidelės ir tik pradinės, bet vis dėlto problemos su programine įranga.

Ausinėmis galima naudotis ir be jokios programėlės, tiesiog suporuojant jas su įrenginiu. Bet tokiu būdu vartotojas netenka galimybės reguliuoti triukšmų šalinimo lygių.

Tokia „Huawei“ įranga kaip ausinės (ir daug kitų šio gamintojo įrenginių) valdoma per programėlę „AI Life“. Deja, prieš kelias savaites parsisiuntus šią programėlę iš „Google Play“, ji „4i“ ausinių atpažinti nesugebėjo. Susisiekus su „Huawei“, kompanijos specialistai problemą pripažino – ir pasak jų, programėlės atnaujinimas didžiausioje „Android“ programėlėje parduotuvėje vėluoja – ir pasiūlė parsisiųsti ją arba iš „Huawei AppGallery“, arba tiesiogiai *.apk failą iš „Huawei“ svetainės.

Ta pati problema išliko ir iki šios dienos, kai publikuojama ši apžvalga – bent jau mano bandyta iš „Google Play“ parsisiųsta programėlė ne „Huawei“ telefone „4i“ neatpažįsta. Tad jei norite pilno „Huawei FreeBuds 4i“ funkcionalumo ne „Huawei“ telefone – vieninteliu keliu lieka leidimas telefone naršyklei diegti programėles iš trečiųjų šalių ir „AI Life“ parsisiuntimas iš gamintojo tinklalapio. Po ko būtų labai sveika vėl uždaryti šį priėjimą.

Pati „AI Life“ estetine prasme atrodo gražiai, čia suderintas ir dizainas, ir minimalizmas – bėda tik, kad tas minimalizmas atsiskleidžia ir funkcionalume.

Realiai ausinėse galima pasirinkti tik vieną iš trijų triukšmo pašalinimo režimų (pilnutinis („Noise cancelling), dalinis („Awarness“) ir jokio („Off)) ir galima susikonfigūruoti valdymą prisilietimais – bet vėl gi, minimalistiškai: dvigubu tapšnojimu gali įsijungti „Play/pause“ ARBA „Next song“ ARBA „Previous song“, ARBA „Wake voice assisant“ (ARBA išvis nieko) – bet turėdamas dvi ausines, gali pasirinkti tik dvi iš visų funkcijų, tad pilnavertiškai naviguoti po grojaraštį be paties telefono ar kito įrenginio nepavyks. Tiesa, yra dar ir valdymas „touch and hold“, bet jis kažkodėl dedikuotas vien tik rotavimui per triukšmo šalinimo režimus. Konkurentai čia yra susitvarkę geriau.

Na o bene blogiausias dalykas – programėlė neturi ekvalaizerio.

Tad apibendrinant, savo funkcionalumu „Huawei Freebuds 4i“ nusileidžia konkurentams.

Privalumai

Priskaičius iki tiek, turbūt gali susidaryti įspūdis, kad naujosios ausinės – visiškai niekam tikęs produktas. Ne, taip tikrai nėra. „4i“ turi tris didelius privalumus, iš kurių dviem tikrai stipriai pirmauja.

Pirmasis – skelbiama, kad ausinės vienu įkrovimu (čia turint ne vien pačias ausines, įsistatomas į ausis, bet ir visą dėžutę, kuri yra ir kroviklis, ir akumuliatorius) gali veikti 10 valandų. Kaip yra iš tiesų? Labai panašiai – pati programėlė naudojimo laiko neskaičiuoja (beje – įdomu, kodėl?), o aš nesu toks atidus skaičiuotojas, kaip norėčiau, bet bent jau devynias valandas telefonu klausant „Spotify“ ir žiūrint „Netflix“ tikrai išlaiko.

Antrasis privalumas – kaina. Apie 60-70 eurų už tokias ausines yra tikrai nedaug.

Trečiasis privalumas – garso kokybė. Ne, ji nėra stebuklinga – bet tiesą sakant, aš „stebuklingo“ garso nesugebėčiau prikišti jokioms ausinėms (gal nebent kai kurioms studijinėms). „4i“ garsas yra tiesiog geras – puikiai susitvarko su aukštais, vidutiniais, žemais dažniais. Aišku, kiekvieno klausa yra individuali, bet bent pats tiesiog neradau prie ko čia prikibti.

Ketvirta – „Huawei Freebuds 4i“ palaiko prisijungimą prie dviejų įrenginių (tiksliau, rotaciją tarp prijungtų įrenginių). Žiūrite filmą planšetėje, garsas per ausines – ir jums kažkas paskambina į telefoną? Jei telefonas irgi suporuotas, ausinės pačios persijungia į telefoną, o baigus pokalbį, grįžta prie filmo ir planšetės.

Tiesa, iš gero gyvenimo atsiranda išlepimas – bandydamas užsinorėjau, kad toks prisijungimas veiktų ir su daugiau nei dviem įrenginiais vienu metu. Nes dabar, jei nori suporuoti „4i“ su trečiu įrenginiu, kažkurį vieną tenka „atporuoti“.

Tiesa, sąžininga būtų paminėti, kad toks dvigubas prisijungimas nėra unikali „Huawei FreeBuds 4i“ savybė, tą sugeba tiek „„Huawei FreeBuds Pro“, tiek ir konkurentų modeliai – na bet dar ne visos bevielės ausinės.

Na ir iš dar neaptartų dalykų belieka triukšmų šalinimas – tiek klausant, tiek naudojant kaip laisvų rankų įrangą. Apie triukšmų šalinimą klausant neturiu pasakyti nieko naujo – jis veikia, veikia gerai, bet esminių skirtumų nuo „FreeBuds Pro“ nepastebėjau. Lygiai tas pats ir su triukšmų šalinimais ausinėms veikiant kaip laisvų rankų įrangai. Esant pašaliniam netolygiam, bet momentiniam triukšmui (pavyzdžiui, pravažiuojant automobiliui), besinaudojančiojo ausinėmis kalbėtojo balso kokybė, deja, smarkiai nukenčia, jis suliejamas – ir čia vėl nematau jokių esminių skirtumų nei nuo ankstesnio modelio, nei nuo konkurentų.

Apibendrinimas

„Huawei FreeBuds 4i“ savo parametrais ir galimybėmis smarkiai nesiskiria nuo ankstesnių šios serijos ausinių, išskyrus du esminius aspektus: žemą kainą ir ilgą baterijų veikimo laiką. Garso kokybė – gera (bet trūksta ekvalaizerio galimybių), dizainas – gal kiek sunkiau suderinamas su karantininėmis aplinkybėmis, bet jas atmetus, nekliūna.

Galbūt didžiausiu trūkumu lieka ne itin tvirtai atrodanti ir tikėjimą ilgaamžiškumu neįkvepianti braškanti ausinių dėžutė-kroviklis bei skurdokas ausinių valdymo prisilietimais pasirinkimas.

Ar rinkoje galima rasti pigesnių bevielių įsistatomų ausinių, nei „Huawei FreeBuds 4i“? Be abejo, taip. Ar jų kaina atitiks kokybę ir suteikiamą vartotojo patirtį? Sėkmės reikalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.