ES planuoja visiems įrenginiams įvesti universalų įkrovimo laidą

Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį pareiškė įdiegsianti universalųjį išmaniųjų telefonų ir kitų elektroninių įtaisų kroviklį, suduosianti smūgį JAV technologijų milžinei „Apple“ ir jos plačiai naudojamam išmaniųjų „iPhone“ krovikliui.

 Europos Komisija trečiadienį paskelbė, kad planuoja teisės aktus, kuriais bus įvestas universalus visų mobiliųjų telefonų, planšetinių kompiuterių ir kitų elektroninių prietaisų įkrovimo laidas.<br> 123rf nuotr.
 Europos Komisija trečiadienį paskelbė, kad planuoja teisės aktus, kuriais bus įvestas universalus visų mobiliųjų telefonų, planšetinių kompiuterių ir kitų elektroninių prietaisų įkrovimo laidas.<br> 123rf nuotr.
 Europos Komisija trečiadienį paskelbė, kad planuoja teisės aktus, kuriais bus įvestas universalus visų mobiliųjų telefonų, planšetinių kompiuterių ir kitų elektroninių prietaisų įkrovimo laidas.<br> 123rf iliustr.
 Europos Komisija trečiadienį paskelbė, kad planuoja teisės aktus, kuriais bus įvestas universalus visų mobiliųjų telefonų, planšetinių kompiuterių ir kitų elektroninių prietaisų įkrovimo laidas.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 22, 2021, 5:01 PM, atnaujinta Sep 23, 2021, 4:22 PM

Europos Komisija mano, kad dėl suderinto universaliojo visiems elektroniniams įtaisams tinkančio krovimo prievado sumažės elektroninių atliekų, tačiau „Apple“ aiškina, kad įdiegtas universalusis kroviklis stabdys inovacijas ir skatins taršos didėjimą.

ES rinka turi 450 mln. vartotojų ir USB-C, kaip prievado standarto, įdiegimas gali turėti lemiamos įtakos pasaulio išmaniųjų telefonų rinkai.

„Europos vartotojai jau pakankamai ilgai reiškė nepasitenkinimą dėl jų stalčiuose besikaupiančių netinkamų kroviklių“, – pareiškė už prie skaitmeninio amžiaus prisitaikiusią Europą atsakinga vykdomoji Komisijos pirmininko pavaduotoja Margrethe Vestager (Margrete Vestager), cituojama Komisijos pranešime.

„Pramonei suteikėme pakankamai laiko savo sprendimams pateikti, o dabar atėjo metas imtis teisėkūros veiksmų dėl universaliojo kroviklio“, – pridūrė ji.

Dabar vartotojai turi rinktis vieną iš trijų pagrindinių kroviklių savo išmaniesiems įkrauti: kroviklius „Lightning“, skirtus „Apple“ išmaniesiems telefonams, „micro-USB“, kurie yra plačiausiai naudojami įkraunant daugumą kitų mobiliųjų telefonų, ir vis plačiau naudojamus USB-C.

Šis asortimentas yra gerokai paprastesnis negu 2009 metais, kuomet rinkoje buvo dešimtys skirtingų tipų kroviklių, kurie buvo skirti konkrečių prekės ženklų mobiliesiems telefonams ir dėl kurių kaupėsi kalnai elektroninių atliekų, kai naudotojai pradėdavo naudoti kito prekės ženklo telefoną.

Nepatogu ir netaupu

Pasak ES, dabartinė situacija ne tik kelia nepatogumų, ji taip pat brangiai kainuoja vartotojams, kurie kasmet išleidžia apie 2,4 mlrd. eurų krovikliams, parduodamiems atskirai nuo elektroninių įtaisų

Už vidaus rinką atsakingas Komisijos narys Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas) taip pat nesutiko su elektroninių įtaisų gamybos sektoriaus argumentu, jog, įdiegus universalųjį kroviklį, bus pakenkta inovacijoms.

Jis reporteriams pareiškė, kad JAV technologijų milžinai „nuolat reiškia šį argumentą, kad [ES įstatymai] yra prieš inovacijas... Jie nėra prieš inovacijas ar dar ką nors. Jie yra už Europos vartotojus.“

„Apple“, kuri jau naudoja USB-C kroviklius kai kurių savo planšetinių kompiuterių „iPad“ ir nešiojamųjų kompiuterių įkrovimui, tvirtina, jog yra nepagrįsta priimti įstatymą, pagal kurį visiems mobiliesiems telefonams Europos Sąjungoje būtų privalomas universalusis kroviklis.

„Tebesame susirūpinę, nes griežtos taisyklės, pagal kurias yra privalomas tik vienos rūšies kroviklis, veikiau slopina inovacijas, užuot jas skatinusios, o tai savo ruožtu pakenks vartotojams Europoje ir visame pasaulyje“, – pareiškė „Apple“.

Komisija imasi teisėkūros

Komisija savo pranešime nurodo, jog po daugybės metų savanoriškumo principu pagrįsto bendradarbiavimo su pramonės atstovais mobiliųjų telefonų kroviklių modelių skaičius per pastarąjį dešimtmetį sumažėjo nuo 30 iki 3, tačiau tai nepadėjo rasti visapusiško sprendimo.

Dabar Komisija imasi teisėkūros, siekdama nustatyti visų atitinkamų įtaisų universalųjį įkrovimo sprendimą.

Pasak Komisijos, pateikus pasiūlymą dėl Radijo įrenginių direktyvos peržiūros, bus suderinti krovimo įrenginių įkrovimo prievadai ir greitojo įkrovimo technologija.

USB-C prievadas taps standartiniu visų išmaniųjų telefonų, planšetinių kompiuterių, ausinių, nešiojamųjų garsiakalbių ir nešiojamųjų vaizdo žaidimų pultų prievadu.

Be to, Komisija siūlo atsieti kroviklių ir elektroninių įtaisų pardavimą. Tai vartotojams suteiks daugiau patogumo ir sumažins su kroviklių gamyba bei šalinimu susijusį aplinkosauginį pėdsaką, be to, taip bus prisidedama prie žaliosios ir skaitmeninės pertvarkos.

Komisijos pasiūlymai

Dabartiniuose Komisijos pasiūlymuose numatytas visų pirma suderintas elektroninių įtaisų krovimo prievadas: USB-C bus universalusis prievadas.

Tai, pasak Komisijos, leis vartotojams savo įtaisus įkrauti su tuo pačiu USB-C krovikliu, nepriklausomai nuo įtaiso prekės ženklo.

Taip pat numatyta suderinta greitojo įkrovimo technologija, kuri padės užtikrinti, kad skirtingi gamintojai nepagrįstai neapribotų įkrovimo spartos ir kad įkrovimo sparta būtų vienoda naudojant bet kokį įtaisui tinkamą kroviklį.

Numatomas ir kroviklių bei elektroninių įtaisų pardavimo atsiejimas: vartotojai galės įsigyti naują elektroninį įtaisą be naujo kroviklio. Tai leis apriboti be reikalo įsigyjamų ar nenaudojamų kroviklių skaičių. Manoma, kad sumažinus naujų kroviklių gamybos ir šalinimo mastą, elektroninių atliekų kiekis per metus sumažėtų beveik tūkstančiu tonų, rašoma Komisijos pranešime.

Taip pat numatomas geresnis vartotojų informavimas: gamintojai turės suteikti tinkamą informaciją apie įkrovimo charakteristikas, įskaitant informaciją apie įtaisui reikalingą galią ir tai, ar jis palaiko greitą įkrovimą. Taip vartotojams bus lengviau matyti, ar jų turimi krovikliai atitinka jų naujojo įtaiso reikalavimus, arba tai jiems padės pasirinkti tinkamą kroviklį.

Pasak Komisijos, tai, kartu su kitomis priemonėmis, padės vartotojams sumažinti naujų įsigytų kroviklių skaičių ir sutaupyti 250 mln. eurų per metus, nes nebereiks pirkti nereikalingų kroviklių.

„Daug laiko“ perėjimui

Universaliojo įkrovimo sprendimą mobiliesiems telefonams ir panašiems elektroniniams įtaisams Komisija remia nuo 2009 metų, kuomet ji sudarė palankias sąlygas savanoriškam pramonės atstovų susitarimui, po kurio buvo priimtas pirmasis susitarimo memorandumas ir dėl kurio esamų mobiliųjų telefonų įkrovimo sprendimų kiekis buvo gerokai sumažėjo, tačiau „Apple“ atsisakė jo laikytis.

Komisijos pasiūlyme, kuris prieš ratifikavimą dar gali būti gerokai pakeistas, išmaniųjų telefonų gamintojams bus numatytas 24 mėnesių pereinamasis laikotarpis, taigi bendrovės, pasak Komisijos, turės „pakankamai laiko“ prisitaikyti.

ES vartotojų grupė ANEC atsargiai pasveikino pasiūlymą, bet paragino į jį įtraukti ir belaides įkrovimo sistemas, kurias vis labiau įsisavina telefonų gamintojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.