Kurs mobilią programėlę, kuria kiekvienas galėsime stebėti paliekamą CO2 pėdsaką

Gyventojų energijos sutaupymams ir paliekamam CO2 pėdsakui stebėti norima sukurti mobiliąją programėlę. Kartu svarstoma galimybė įgalinti vartotojus ateityje parduoti savo sutaupymus kitiems.

Gyventojų energijos sutaupymams ir paliekamam CO2 pėdsakui stebėti norima sukurti mobiliąją programėlę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gyventojų energijos sutaupymams ir paliekamam CO2 pėdsakui stebėti norima sukurti mobiliąją programėlę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gyventojų energijos sutaupymams ir paliekamam CO2 pėdsakui stebėti norima sukurti mobiliąją programėlę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyventojų energijos sutaupymams ir paliekamam CO2 pėdsakui stebėti norima sukurti mobiliąją programėlę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 2, 2021, 2:09 PM

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) ieško, kas sukurs telefonams skirtą stebėsenos įrankį, integruojantį bent tris stebimas sritis: transportą, taip pat energetiką (būstą), pirkinius (maisto ir kitų prekių).

Praeitą savaitę paskelbtas tokios priemonės sukūrimo konkursas, nurodoma centriniame viešųjų pirkimų portale.

„Agentūra siekia sukurti įrankį, kuris, pasinaudojant energijos tiekėjų ir kitų pačių mobilių aplikacijų jau kaupiamais duomenimis, leistų aiškiau ir su mažiausiomis vartotojo pastangomis suprasti, kokį poveikį klimato kaitai daro asmuo kasdien vartodamas energiją“, – BNS atsiųstame komentare teigia LEA.

Programėlės kūrimo tikslas – suteikti galimybę kiekvienam asmeniui susiskaičiuoti, kokį CO2 pėdsaką sukuria jo kasdienės veiklos ir įvertinti galimus energetinius sutaupymus.

„Gyventojai patys spręs, ar jie nori įsidiegti šią programėlę, taip pat patys galės nurodyti, kokius duomenis programėlė turi teisę kaupti“, – sakoma komentare.

Techninėje pirkimo specifikacijoje rašoma, jog siekiant įgyvendinti ES užsibrėžtus tikslus mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, turi būti skatinamas galutinės energijos vartotojų, tai yra fizinių asmenų, įsitraukimas į energijos taupymo iniciatyvas.

„Agentūra mano, kad ateityje viena iš priemonių paskatinti fizinius asmenis taupyti energiją ir mažinti CO2 pėdsaką galėtų būti svarstoma galimybė parduoti savo sutaupymus rinkoje (apyvartinių taršos leidimų prekybos sistemos atitikmuo fiziniams asmenims)“, – teigia agentūra.

Planuojama, kad programėlė bus sukurta kitų metų pirmoje pusėje, o prieinama vartotojams – jau antrąjį 2022-ųjų pusmetį.

Prototipui sukurti numatyta 58,4 tūkst. eurų. Iš jų 53 tūkst. eurų skyrė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Dar 5,4 tūkst. eurų prisidės pati Lietuvos energetikos agentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.