Liūdna žinia nuo Kalėdų senio: išmaniųjų telefonų ir žaidimų konsolių gali tekti palaukti

Telefonų, išmaniųjų laikrodžių, televizorių, kompiuterių ir kitos IT įrangos gamintojai jau pristatė svarbiausias šių metų naujienas, o pardavėjai ruošiasi pirkimo bumui prieš didžiąsias metų šventes. Tačiau pasirinkimą jau dabar riboja stringantis dalies prekių tiekimas. Tad ką perka lietuviai ir ko galima tikėtis po Kalėdų eglute, o apie ką – tik pasvajoti?

 Kalėdų senis prašo perduoti, kad, jei bus geri, kitąmet „PlayStation“ 5 jau tikrai atneš.<br> 123rf nuotr.
 Kalėdų senis prašo perduoti, kad, jei bus geri, kitąmet „PlayStation“ 5 jau tikrai atneš.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2021, 10:24 AM

„Įrangos pasirinkimas labai priklauso nuo prekių kategorijos, pavyzdžiui, televizorių tiekimui pasaulyje besitęsianti lustų krizė turi mažesnę įtaką, tačiau išmaniųjų telefonų ar žaidimų konsolių srityje situacija prastesnė. Tiesa, daugeliu atvejų prekės mus pasiekia, tik pristatymai vėluoja ilgiau nei įprastai. Kadangi ne visi žmonės nusiteikę laukti, vis dažniau perkama tai, ką galime pasiūlyti čia ir dabar“, – sako „Telia“ įrangos ekspertas Simonas Tilindis.

Tokia situacija koreguoja ir perkamiausių įrenginių sąrašus, kurie atrodytų kitaip, jei gamintojai sugebėtų užtikrinti visų modelių pasiūlą.

Trūksta ne tik naujausių modelių

Labiausiai komponentų trūkumo įtaka juntama išmaniųjų telefonų kategorijoje. S.Tilindis pastebi, kad kai kurių telefonų modelių su konkrečiais parametrais ar, pavyzdžiui, pageidaujamos spalvos rėmeliu gali tekti laukti kelias savaites.

„Rugsėjį pristatyta „Apple iPhone 13“ serija išlieka geidžiamiausia, o „iPhone 13 Pro“ modelis spalį net įsitaisė antroje perkamiausių išmaniųjų pozicijoje. Tiesa, iki šiol jaučiamas tiek šio, tiek kitų šios serijos išmaniųjų trūkumas – vos gavus papildymą, jie iššluojami per dieną. Dažnai žmonės net nekreipia dėmesio į telefono spalvą ir ima tai, ką turime, o norimą įvaizdį susikuria naudodami dėklus“, – sako S. Tilindis.

Jis priduria, kad žmonės ieško ir senesnių „iPhone 12“ bei „iPhone 11“ serijos modelių, tačiau jų tiekimas taip pat sutrikęs.

Naujausi „Apple“ išmanieji bendrame išmaniųjų TOP10 užima tris pozicijas, dar šešiose įsitvirtinę „Samsung“ modeliai: nuo šiųmečio flagmano „Galaxy S21“ iki vidutinės bei žemesnės klasės išmaniųjų. Beje, į sąrašą veikiausiai būtų patekęs ir pažangusis „Galaxy S21 Ultra“, bet gamintojas nespėjo patenkinti jų paklausos. Užtat į TOP10 prasibrovė „Xiaomi Poco X3 Pro“, kurį žmonės vertina dėl gero parametrų ir kainos santykio.

Prie savo telefonų žmonės derina ir išmaniuosius pagalbininkus, tad čia taip pat karaliauja „Apple“ bei „Samsung“ išmanieji laikrodžiai su eSIM funkcija. Spalį pasirodę „Apple Watch Series 7“ buvo kaip mat išpirkti, o dėl riboto naujųjų modelių tiekimo paklausūs išlieka ir ankstesni šio gamintojo modeliai.

Žaidėjams gerų žinių neturi

Kompiuterių pasiūla mažesnė nei įprastai, tačiau situacija lyginant su pirmąja ar antrąja karantino bangomis, geresnė. „Rudenį žmonės labiausiai perka universalius, tiek darbui, tiek pramogoms pritaikytus vidutinės klasės kompiuterius. Taip pat jaučiamas darbui bei mokslams iš namų skirtų kompiuterių paklausos augimas. Populiariausi gamintojai – HP ir „Lenovo“. Spalio mėnesio staigmena – į TOP3 poziciją pakilęs MSI žaidimų kompiuteris“, – komentuoja S. Tilindis.

Visai kita situacija žaidimų konsolių kategorijoje: prieš metus pristatytų „Sony PlayStation 5“ ir „Microsoft Xbox Series X/S“ tiekimas visame pasaulyje iki šiol yra ribotas. Ir jei naująją „Microsoft“ konsolę Lietuvoje rasti įmanoma, tai „PlayStation 5“ lieka tikra retenybe.

„Panašu, kad tokios konsolės sėkmės nesitikėjo net pats gamintojas, situaciją dar labiau apsunkina komponentų trūkumai. Deja, šįmet prošvaisčių nematyti. Šios konsolės laukiantiems vaikams Kalėdų senis prašo perduoti, kad, jei bus geri, kitąmet „PlayStation“ 5 jau tikrai atneš“, – šypteli „Telia“ ekspertas.

Monitorių segmente jaučiamas pigiausių įrenginių trūkumas, todėl pastaraisiais mėnesiais populiariausi vidutinės ir aukštesnės klasės bei žaidimams skirti „Dell“, MSI ir „Gigabyte“ monitoriai.

Televizorių kategorijai lustų krizė turi mažesnę įtaką – čia tiekimo svyravimai mažiau juntami, o populiariausi išlieka „Samsung“ televizoriai. Dažniausiai pirkėjai renkasi 55 colių (139 cm) įstrižainę, tai – populiariausias pastarųjų metų televizorių dydis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų