Operatorių ginčas pagaliau baigsis: paaiškėjo, kurio 4G tinklas Lietuvoje plačiausias

„Telia“ 4G tinklo aprėptis Lietuvoje yra didžiausia ir siekia nuo 99 iki 100 proc. šalies teritorijos – tokį faktą patvirtina naujausi Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenys. Todėl „Tele2“ anksčiau vykdyta reklaminė kampanija apie plačiausią tinklą Lietuvoje dabar jau nebeatitinka tikrovės.

Operatorių ginčas pagaliau baigsis: paaiškėjo, kurio 4G tinklas Lietuvoje plačiausias.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Operatorių ginčas pagaliau baigsis: paaiškėjo, kurio 4G tinklas Lietuvoje plačiausias.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Made In Vilnius

Dec 5, 2021, 2:09 PM, atnaujinta Dec 6, 2021, 9:59 AM

„Didžiausios investicijos į mobiliojo ryšio tinklą ir jau įsivažiavęs bazinių stočių atnaujinimas duoda rezultatą: vienintelės „Telia“ 4G tinklas atvirose vietovėse yra pasiekiamas iki 100 proc. šalies teritorijos. Taigi konkurentai nebegalės girtis neva turėtu tinklo aprėpties pranašumu“, – sako „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Sparta – kone dukart didesnė RRT duomenimis, „Telia“ 4G LTE ryšys atvirose vietovėse aprėpia 99–100 proc. Lietuvos teritorijos, o „Tele2“ ir „Bitė Lietuva“ tinklai yra pasiekiami 97–99 proc. teritorijos.

„Telia“ pirmauja ne tik pagal tinklo aprėptį, bet ir jo techninius parametrus: bendrovė turi daugiausiai 4G LTE bazinių stočių (1588-ias), didžiausias ir jose veikiančių aktyvių celių skaičius (11 903). Būtent tai lemia realią žmonių naudojamo mobiliojo interneto spartą ir kokybę.

A.Šemeškevičius atkreipia dėmesį, kad „Telia“ tinklas Lietuvoje yra ir greičiausias. Naujausiais RRT duomenimis, vidutinė sparta „Telia“ mobiliojo ryšio tinkle siekia 100 Mb/s, tuo tarpu „Tele2“ tinkle ji yra mažesnė nei 60 Mb/s, o „Bitė Lietuva“ nesiekia ir 50 Mb/s.

RRT taip pat skaičiuoja operatorių tinklų tikėtinas spartos zonas esant mažam (10 proc.) ir dideliam (50 proc.) tinklo apkrovimui. Šie skaičiavimai leidžia įvertinti, kokios duomenų atsisiuntimo spartos konkrečioje vietoje žmonės gali tikėtis įprastos dienos vakarą, kai prie tinklo būna prisijungę daugiausiai vartotojų.

Ruošiasi išjungti 3G Iš atnaujintų RRT duomenų taip pat matyti jau įsibėgėjęs „Telia“ 3G dažnių perleidimo pažangesnei 4G technologijai procesas: nors operatorius turi daugiausiai 3G bazinių stočių (1435), jose esančių aktyvių celių skaičius iš visų operatorių yra mažiausias (3961).

„Kol kas „Telia“ 3G ryšys yra prieinamas visoje Lietuvoje, tačiau jau kitąmet palaipsniui atiduosime ir likusius 3G dažnius pažangesnei 4G technologijai. Tai leis užtikrinti dar geresnę „Telia“ 4G ryšio aprėptį ir spartą“, – sako A.Šemeškevičius.

„Telia“ prisideda prie RRT raginimų žmonėms ir verslui naudotis naujos kartos technologijomis ir nepirkti įrenginių, kurie nepritaikyti 4G ar 5G ryšiui. Ateityje RRT planuoja 3G tinklų tikėtinos aprėpties zonų skaičiavimo žemėlapių neskelbti.

Beje, prie „Telia“ 3G tinklo vis dar jungiasi daug įrenginių, kurie palaiko 4G ryšį. Todėl A. Šemeškevičius žmonėms pataria atkreipti dėmesį į prierašą greta mobiliojo ryšio padalų: jei matote 3G, H, 2G, E ar G, tuomet jūsų telefonas yra prisijungęs prie 3G arba 2G tinklo. Tam, kad telefonas jungtųsi prie 4G, eikite į nustatymus ir mobiliųjų tinklų skiltyje pasirinkite automatinį tinklo parinkimo būdą arba pageidaujamą 4G/LTE.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.