Po 21 metų „Apple“ nutraukia „iPod“ gamybą

„Apple“ paskelbė, kad nutraukia savo muzikos grotuvo „iPod Touch“ gamybą – baigia gaminti įrenginį, kuris buvo giriamas už tai, kad iš esmės pakeitė muzikos klausymo būdą.

 „Apple“ paskelbė, kad nutraukia savo muzikos grotuvo „iPod Touch“ gamybą – baigia gaminti įrenginį, kuris buvo giriamas už tai, kad iš esmės pakeitė muzikos klausymo būdą.
 „Apple“ paskelbė, kad nutraukia savo muzikos grotuvo „iPod Touch“ gamybą – baigia gaminti įrenginį, kuris buvo giriamas už tai, kad iš esmės pakeitė muzikos klausymo būdą.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2022, 4:20 PM

Kai 2001 m. buvo pristatytas pirmasis „iPod“, jame buvo tilpdavo iki 1000 kūrinių. Šiandien „Apple“ muzikinėje bibliotekoje yra daugiau nei 90 mln. dainų.

„iPod Touch“ sukūrė ta pati komanda, kuri vėliau sukūrė „iPhone“ – kuris greitai nustelbė „iPod“.

Paskutinį kartą „Apple“ atnaujino „iPod“ 2019 m.

Per daugelį metų buvo įvairių „iPod“ modelių, įskaitant „Nano“ ir „Shuffle“, tačiau 2007 m. išleistas „iPod Touch“ yra paskutinis modelis, kurio gamyba dabar buvo nutraukta.

Kompanija „Apple“ teigia, kad jį ir toliau bus galima įsigyti, „kol bus atsargų“.

Pirmąjį „iPod“ modelį 2001 m. „Apple“ vadovas Steve'as Jobsas pristatė tipišku „Apple“ stiliumi – su daugybe fanfarų ir vilkėdamas savo firminius džinsus bei juodą golfą.

Kvietime į pristatymo renginį buvo rašoma, kad bendrovė ketina pristatyti naują muzikos grotuvą: „Užuomina: tai ne „Mac“ kompiuteris“.

Muzika yra kiekvieno žmogaus gyvenimo dalis. Muzika gyvuoja nuo seno. Ji visada bus“, – per valandą trukusį pristatymą sakė S. Jobsas.

Pagrindinė vakaro antraštė buvo paprasta: „1000 dainų kišenėje“.

Vėliau BMW pristatė pirmąją automobilio pramogų sistemą su integruota „iPod“ sistema – o po kelerių metų dauguma automobilių gamintojų pasekė jos pavyzdžiu.

Tačiau technologijų analitikai teigia, kad buvo neišvengiama, jog „iPhone“ vieną dieną pakeis „iPod“.

„Kai „Apple“ kūrė „iPhone“, ji žinojo, kad tai galiausiai reikš „iPod“ pabaigos pradžią“, – BBC sakė technologijų konsultacinės bendrovės „CCS Insight“ vyriausiasis analitikas Benas Woodas.

Bendrovės „Creative Strategies“ atstovė Karolina Milanesi teigė, kad „iPod“ pardavimų mažėjimas buvo susijęs su „iPhone“ pardavimų augimu – kaip ir perėjimas nuo skaitmeninių pardavimų prie transliacijų platformos.

„iPod“ žlugimas yra bene geriausias pavyzdys, kaip „Apple“ nepergyvena dėl savo produktų kanibalizavimo“, – sakė ji.

„iPod“ nebuvo pirmasis MP3 grotuvas rinkoje (kaip ir „iPhone“ nebuvo pirmasis išmanusis telefonas) tačiau šis unikalus „Apple“ dizainas tapo tuo postūmiu, kurio reikėjo, kad skaitmeninė muzika pradėtų vilioti žmones atsisakyti kompaktinių diskų ir kasečių grotuvų – bei dalijimosi failais.

2001 m. muzikos pramonė kovojo su neteisėtu dalijimusi failais – nes kūriniai buvo skaitmeniškai perrašomi (angl. rip) ir jais platformose buvo dalijamasi greičiau, nei įrašų kompanijos spėjo paskelbti teisinius ieškinius.

Pradėjus veikti „iTunes“ ir netrukus po to pasirodžius „iPod“, muzikos industrija gavo gelbėjimosi ratą – pajamas už teisėtai įsigytus parsisiuntimus.

Tai taip pat atgaivino „Apple“ sėkmę – pastaroji merdėjo, nes rinkoje dominavo asmeniniai kompiuteriai su „Windows“.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.