Viskas, ką reikia žinoti apie nešiojamus įkroviklius su saulės baterija

Nešiojami įkrovikliai (angl. power bank) ir saulės baterijos – nepakeičiami įrenginiai keliaujant. Jų dėka galima pamiršti apie baimes likti be energijos ir ryšio. Tai įrenginiai, kurie visada pravers ten, kur sunku rasti elektros maitinimo lizdą.

Kadangi nešiojami įkrovikliai dažnai mus lydi kelionių ir išvykų metu, labai svarbu atkreipti dėmesį į jų atsparumą ir medžiagas, iš kurių pagamintas korpusas.
Kadangi nešiojami įkrovikliai dažnai mus lydi kelionių ir išvykų metu, labai svarbu atkreipti dėmesį į jų atsparumą ir medžiagas, iš kurių pagamintas korpusas.
Kadangi nešiojami įkrovikliai dažnai mus lydi kelionių ir išvykų metu, labai svarbu atkreipti dėmesį į jų atsparumą ir medžiagas, iš kurių pagamintas korpusas.
Kadangi nešiojami įkrovikliai dažnai mus lydi kelionių ir išvykų metu, labai svarbu atkreipti dėmesį į jų atsparumą ir medžiagas, iš kurių pagamintas korpusas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 24, 2022, 1:38 PM, atnaujinta May 25, 2022, 9:23 AM

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad nešiojamas įkroviklis – tai paprastas įrenginys, ir praktiškai visi modeliai veikia tokiu pat principu: prie jų prijungiamas norimas įkrauti prietaisas, ir viskas. Tačiau rinkoje yra begalė tiek pigių, tiek brangesnių modelių. Kuo vadovautis renkantis gerą ir patikimą nešiojamą įkroviklį? Pataria prekybos centro internete Varlė.lt specialistai.

Koks turėtų būti geras nešiojamas įkroviklis?

Greitas įkrovimas 20W. Kokybiškas nešiojamas įkroviklis turėtų būti aprūpintas greitojo įkrovimo funkcija. Kadangi dauguma šiuolaikinių išmaniųjų telefonų šiandien jau turi greitojo įkrovimo funkciją, geras nešiojamas įkroviklis taip pat turėtų palaikyti šią tendenciją. Ši funkcija dažniausiai yra žymima PD (angl. Power Delivery) 20W. Nešiojamas įkroviklis aprūpins telefoną energija taip pat greitai, kaip tinklo maitinimas, pavyzdžiui, per 30 minučių. Svarbu tai, kad ši funkcija yra abipusė, o tai reiškia, kad ne tik greitai įkrausime prie nešiojamo įkroviklio prijungtą įrenginį, bet ir paties nešiojamo įkroviklio iš lizdo maitinimas bus spartus. Tiesa, tam reikalingas atitinkamas įkroviklis, palaikantis 20W standartą.

Apsauga nuo perkaitimo. Varlė.lt specialistai atkreipia dėmesį, kad pigiausi nešiojami įkrovikliai ne visada pasižymi apsauga nuo perkaitimo, todėl verta atkreipti dėmesį, ar modelis, kurį ketinate įsigyti, turi atitinkamas apsaugas. Visiškai įkrautas nešiojamas įkroviklis turėtų išjungti maitinimą tam, kad neįvyktų pavojingas perkaitimas, galintis sukelti gaisrą.

USB ir USB-C jungtys. Aukštos klasės nešiojamas įkroviklis privalo turėti mažiausiai dvi USB jungtis, kurios leistų vienu metu įkrauti du įrenginius. Mažiausiai viena jungtis turėtų užtikrinti greitąjį įkrovimą. Idealu, jei abi jungtys suteikia greitojo įkrovimo galimybę. Rekomenduojama rinktis modelį, kuris turi C tipo USB įvestį.

Didelė talpa. Kokios talpos nešiojamą įkroviklį verta įsigyti? Rekomenduojama rinktis modelius, kurie siūlo mažiausiai 10 000 mAh. Atsižvelgiant į tai, kad šiuolaikiniai išmanieji įrenginiai aprūpinami vis talpesnėmis baterijomis, neverta pirkti nešiojamo įkroviklio, kuris yra mažesnės nei 10 000 mAh talpos, nes iš tokio modelio bus nedaug naudos.

Kiek kartų 10 000 mAh talpos nešiojamas įkroviklis gali įkrauti išmanųjį telefoną? Reikėtų turėti omenyje, kad nešiojamo įkroviklio elementų vardinė talpa ne visai atitinka tikrosios talpos. Todėl klaidinga teigti, jog 10 000 mAh talpos nešiojamas įkroviklis gali penkis kartus įkrauti 2000 mAh talpos telefoną. Tačiau galima daryti prielaidą, jog patikimų gamintojų nešiojami įkrovikliai ramiai pasiekia bent 90 % efektyvumą. Žemesnės klasės modeliuose šis efektyvumas gali būti apie 75–80 proc.

Norint sužinoti, kiek kartų geras nešiojamas įkroviklis bus pajėgus aprūpinti energija telefoną, galima pasitelkti tokią formulę: Įkrovimų skaičius = nešiojamo įkroviklio talpa*0,9/telefono baterijos talpa*1,1. Todėl, jei turime 10 000 mAh įkroviklį ir telefoną su 3000 mAh baterija, galime tikėtis, kad nešiojamas įkroviklis ją įkraus 2,72 karto.

Atsparus korpusas. Kadangi nešiojami įkrovikliai dažnai mus lydi kelionių ir išvykų metu, labai svarbu atkreipti dėmesį į jų atsparumą ir medžiagas, iš kurių pagamintas korpusas. Geras nešiojamas įkroviklis turėtų būti atsparus kritimams ir smūgiams bei pasižymėti apsauga nuo vandens, pavyzdžiui, turėti IPX4 sertifikatą. Rinkoje yra nešiojamų įkroviklių, pagamintų iš plastiko ir aliuminio, kuris užtikrina patikimesnę apsaugą nuo mechaninių pažeidimų. Patogūs yra ir nešiojami įkrovikliai, dengti guma, nes mažiau slysta.

Kaip veikia nešiojamas įkroviklis su saulės baterija?

Šiandien itin populiarūs nešiojami įkrovikliai su saulės baterija – įrenginiai, kuriuos įkrauti galima ne tik iš elektros lizdo, bet ir saulės energija. Tai praktiškiausias pasirinkimas atvejams, kai prieiga prie elektros lizdo yra labai ribota. Nešiojamas įkroviklis su saulės baterija aprūpins energija mobilius įrenginius, o kai padėsime jį ant saulės – jis atgaus savo energijos atsargas.

Kiek laiko reikia visiškai įkrauti nešiojamo įkroviklį su saulės baterija?

Nešiojamo įkroviklio su saulės baterija įkrovimas gali užtrukti iki kelių dienų. Idealiomis sąlygomis, t.y. esant giedram dangui ir ryškiai saulei (nuo 9 iki 15 val.) įkraunama nuo 10 iki 20 % energijos per 6 val. Įkrovimas vyksta lėtai, nes saulės skydeliai nešiojamuose įkrovikliuose yra gana maži. Vertėtų turėti omenyje, kad įkrovimas saulės energija yra papildoma nešiojamo įkroviklio funkcija. Kasdien naudojamas toks įrenginys veikia kaip įprastas nešiojamas įkroviklis, kadangi, be saulės skydelių, turi ir normalias baterijas, kurios įkraunamos iš elektros lizdo.

Neleiskite, kad nešiojamas įkroviklis visiškai išsikrautų

Reikėtų turėti omenyje tai, kad norint įkrauti nešiojamą įkroviklį saulės spinduliais, prietaisas neturėtų būti išsikrovęs, privalo būti bet keli įkrovos procentai. Jei nešiojamas įkroviklis išsikraus, norint jį įjungti, reikės maitinimo iš lizdo.

Didesniam įkrovimo galingumui ir greičiui – sulankstoma saulės baterija

Jei daug keliaujate, dirbate lauke arba tiesiog norite savo elektronikos prietaisus įkrauti tik saulės energija, turėtumėte apsvarstyti galimybę įsigyti sulankstomą saulės bateriją.

  • Kuo skiriasi sulankstoma saulės baterija nuo nešiojamo įkroviklio? Sulankstoma saulės baterija paprastai kainuoja daugiau nei nešiojamas įkroviklis su saulės baterijos funkcija, tačiau dėl savo didesnio saulės panelės paviršiaus ji pajėgi kelis kartus greičiau transformuoti saulės energiją į elektrinę.
  • Kaip veikia sulankstoma saulės baterija? Panašiai kaip nešiojami įkrovikliai, sulankstoma baterija turi USB įvestį ir įkrovimo skaitiklį, tačiau, skirtingai nei nešiojami įkrovikliai, nekaupia energijos, nes neturi integruoto akumuliatoriaus. Dėl šitos priežasties sulankstomą saulės bateriją reikia tiesiogiai prijungti prie įrenginio, kurį norima įkrauti. Saulės baterijos privalumas yra jos sulankstymo galimybė, kas lemia kompaktiškus matmenis ir patogumą transportuojant.

Įkroviklis su saulės baterija ar sulankstoma saulės baterija: ką rinktis?

Atsakymas labai paprastas: geriausia turėti abu įrenginius. Nešiojamas įkroviklis su saulės baterijos funkcija saulėje įkraunamas labai lėtai, tačiau jis kaupia energiją. Sulankstoma saulės baterija saulėje įkraunama greitai, tačiau ji neturi integruoto akumuliatoriaus. Todėl jei su savimi turėsite tiek nešiojamą įkroviklį su saulės funkcija, tiek saulės bateriją, galite būti tikri, jog nesusidursite su energijos trūkumo rizika, nes saulės baterija įkrausite nešiojamą įkroviklį, o pastarasis aprūpins energija mobiliuosius įrenginius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.