Technologijos gali būti tvarios – išmaniųjų gamyboje naudojami perdirbti žvejų tinklai

Technologijų kompanija „Samsung“ siekia išsikeltų tvarumo tikslų. Per šiuos metus 90 proc. jų gaminamos „Galaxy“ produkcijos buvo naudojamos perdirbtos ir ekologiškos medžiagos, o šimtai senesnių modelių prietaisų paversti medicinos įranga.

 Per šiuos metus 90 proc. jų gaminamos „Galaxy“ produkcijos buvo naudojamos perdirbtos ir ekologiškos medžiagos, o šimtai senesnių modelių prietaisų paversti medicinos įranga.<br> „Samsung“ nuotr.
 Per šiuos metus 90 proc. jų gaminamos „Galaxy“ produkcijos buvo naudojamos perdirbtos ir ekologiškos medžiagos, o šimtai senesnių modelių prietaisų paversti medicinos įranga.<br> „Samsung“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2022, 10:56 AM

„Šiemet naujoji „Galaxy“ gaminių serija buvo pagaminta naudojant perdirbtus žvejybos tinklus, kurie kitu atveju būtų patekę į vandenyną. Tokių tinklų krantuose kasmet yra paliekama apie 640 tūkst. tonų. Jie ne tik teršia aplinką, bet ir gali pražudyti įsipainiojusius gyvūnus“, – pasakoja „Samsung Electronics Baltics“ vadovas Lietuvoje Simonas Skupas.

Perdirbimo procesui reikalingi sudėtingi inžineriniai ir techniniai įgūdžiai, todėl „Samsung“ planuoja toliau investuoti į mokslinius tyrimus ir plėtrą, kad galėtų perdirbti ir kitas medžiagas bei padidinti antrinio naudojimo produktų kiekį savo gaminiuose.

„Galaxy“ įrenginiai virsta medicinos įranga

Labiau nei bet kada elektronikos atliekų mažinimas yra svarbus siekiant plėtoti žiedinę ekonomiką. Pasaulio ekonomikos forumo duomenimis, 2021 m. susidarė 57 mln. tonų elektronikos atliekų. Prognozuojama, kad šis skaičius per metus paaugs dar 2 mln. tonų.

Tam, kad prisidėtų prie problemos sprendimo, „Samsung“ išplėtė „Galaxy Upcycling“ programą, kuri suteikia antrą šansą senesniems išmaniesiems telefonams. Vykdydama šią programą, „Samsung“ pakeičia išmaniuosius telefonus paprastu programinės įrangos atnaujinimu, kuris paverčia juos išmaniaisiais namų įrenginiais, padedančiais kasdienybėje – pvz., prižiūrint vaikus ar naminius gyvūnėlius.

Kompanija taip pat perdirba naudotus išmaniuosius įrenginius į medicininės diagnostikos įrangą – „Eyelike“ akių dugno kameras, kurios teikia būtinas akių priežiūros paslaugas. Jau buvo perdirbta šimtai įrenginių, kurie suteikė pagalbą daugiau nei 13 tūkst. pacientų Vietname, Maroke, Indijoje ir Papua Naujojoje Gvinėjoje.

Mažesnės pakuotės – mažesnė tarša

Siekdama sumažinti prekių transportavimo žalą gamtai, bendrovė sumažino naujausių sulenkiamų telefonų pakuočių dydžius. Atrodytų, kad toks mažas pokytis yra itin reikšmingas – įmonė apskaičiavo, kad pakuočių sumažinimas „sutaupo“ maždaug 10 tūkst. tonų transporto priemonių išmetamo anglies dvideginio.

Kompanija teigia, kad užsibrėžė tikslą iki 2025 m. savo mobiliųjų gaminių pakuotėse nebenaudoti neperdirbamo plastiko. Vien per pirmuosius metus pavyko ženkliai sumažinti plastiko kiekį dabartinėse „Galaxy“ išmaniųjų telefonų pakuotėse, tačiau vis dar aktyviai ieškoma būdų, kaip neperdirbamą plastiką pašalinti galutinai.

Nuo „Galaxy S22“ serijos pristatymo „Samsung“ naudoja 100 proc. perdirbtą popierių pavyzdinių produktų pakuotėms. Dėl tokio sprendimo per šiuos metus bus išsaugota beveik 54 tūkst. medžių. Įmonė ketina pakuotę pritaikyti ir kitiems įrenginiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.