Galingiausias pasaulyje nešiojamas žaidimų kompiuteris: jokie lūkesčiai nebus per dideli

Kompiuteriniai žaidimai – unikali patirtis, neretai pranokstanti bet kurias kitas pramogų alternatyvas. Ir nors kasmet tobulėjanti grafika juos daro itin realistiškais, dažnu atveju visi kompiuterinių žaidimų siūlomi malonumai lieka pilnai neišpildyti galios ir kokybės stokojančiuose įrenginiuose.

Žaidimų kompiuteris „ASUS Rog Flow X16“.<br>„Asus“ nuotr.
Žaidimų kompiuteris „ASUS Rog Flow X16“.<br>„Asus“ nuotr.
Žaidimų kompiuteris „ASUS Rog Flow X16“.<br>„Asus“ nuotr.
Žaidimų kompiuteris „ASUS Rog Flow X16“.<br>„Asus“ nuotr.
Žaidimų kompiuteris „ASUS Rog Flow X16“.<br>„Asus“ nuotr.
Žaidimų kompiuteris „ASUS Rog Flow X16“.<br>„Asus“ nuotr.
Žaidimų kompiuteris „ASUS Rog Flow X16“.<br>„Asus“ nuotr.
Žaidimų kompiuteris „ASUS Rog Flow X16“.<br>„Asus“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-01-11 19:00

Būtent dėlto priėmiau sprendimą kompiuterinėmis linksmybėmis mėgautis tik tam skirtu prietaisu. Lygiai taip, kaip naujausius ir įspūdingiausius filmus renkuosi žiūrėti kino teatre, realistiškiausius, pažangiausius ir įdomiausius kompiuterinius žaidimus nusprendžiau žaisti geriausiais kompiuteriais. Kad ir kaip būtų, mano nuomone, net ir išskirtinai žaidimams skirtas kompiuteris privalo turėti galimybę būti lankstus kitiems užsiėmimams – todėl iš karto atmečiau stacionarius variantus ir ėmiau dairytis galingo nešiojamojo kompiuterio.

Tikriausiai turiu puikią nuojautą kada įsigyti naujus pirkinius. Geriausius pasaulyje nešiojamuosius kompiuterius gaminantis „ASUS“ savo gerbėjams visai neseniai paruošė nuostabią dovaną – naująjį žaidimų kompiuterį „Rog Flow X16“. Man tai buvo tarsi ženklas, kad, nusprendęs mėgavimąsi kompiuteriniais žaidimais perkelti į aukštesnį lygį, pasielgiau teisingai. „Rog Flow X16“ – galingiausias kada nors sukurtas nešiojamas žaidimų kompiuteris. Tad iš planuoto aukštesnio lygio persikėliau į pati aukščiausią – ir galiu drąsiai teigti, kad šiuo sprendimu nenusivyliau. Šiame straipsnyje apžvelgsiu savo „Rog Flow X16“ patirtį.

Išvaizda ir dizainas

Nors renkantis kompiuterį jo išvaizda niekada neturėtų būti pirmenybė, „ASUS“ pasirūpino, kad „Flow X16“ būtų mažų mažiausiai stilingas, jei ne elegantiškas ir išskirtinis. Užlenkto kompiuterio estetika yra itin daili, bet taip pat ir neiššaukianti – „X16“ galima drąsiai neštis į ofisą ar verslo susitikimus „neišsiduodant“, kad po ranka turi žaidimų kompiuterį. Jo korpusas tvirtas ir patvarus, šiomis savybėmis pasižymi ir liečiamas kompiuterio ekranas.

„Rog Flow X16“ yra žymiai didesnis už savo pirmtakus, tačiau jo klaviatūra išliko tokio paties dydžio. Nors iš pradžių buvau skeptiškas dėl šio sprendimo (ant kompiuterio korpuso liko išties daug tuščios erdvės), tai leido kompiuteriui turėti gerokai didesnį ir patogesnį lietimo kilimėlį bei ventiliacines angas, neužgožiančias korpuso erdvės.

Be to, kompiuteris gali lankstytis 360 laipsnių kampu! Nors asmeniškai šia savybe naudojausi retai, ją neabejotinai pamils grafikos dizaineriai, fotografai ir virtualaus meno kūrėjai. Kita vertus, ką gauti neabejotinai turi ir žaidimų mėgėjai – kompiuterį galima paversti „beklaviatūriu“, prijungti prie jo žaidimų konsolės kontrolerį ir mėgautis unikalia žaidimų patirtimi. Vėlgi, pačiam to išbandyti neteko – esu užsispyręs pelės ir klaviatūros naudotojas.

Be galo išraiškingas ir spalvingas

Ne paslaptis, kad „ASUS“ nešiojamų kompiuterių ekranai bene visada lepina savo išraiškingumu. Naujasis „Rog Flow 16“ – ne išimtis. Nors mane asmeniškai labiau stebina ir žavi OLED ekranai, „X16“ pasižymi Mini LED ir kuria ne ką prastesnį vaizdą QHD (2560x1440) raiškos ekrane. Itin ploni ekrano rėmai taip pat leidžia žymiai labiau įsitraukti į jame rodomą vaizdą, o 165 Hz atsinaujinimo dažnis jį paverčia itin sklandžiu ir maloniu akiai. Neabejotinai patraukliausia ekrano savybė – tai DCI-P3 spalvų gama, kurią galima sutikti kino teatruose. Lyginant su sRGB, skirtumas – akivaizdus ir stebinantis, ypač mėgaujantis masyvius biudžetus turinčiais filmais, kadangi patirtį galima prilyginti nuosavam kino teatrui.

Galiausiai, „X16“ palaiko HDR technologiją ir turi daugiau nei 500 pritemimo taškų ekrane. Tai leidžia atkurti vaizdą man dar nematytu kontrastu ir kokybe, pritemdant ar pašviesinant atskiras ekrano dalis. Dėl šios priežasties, „Rog Flox X16“ ekranas neturi rimtų konkurentų tiek mėgaujantis įspūdinga kino patirtimi, tiek žaidžiant įvairius žaidimus.

Pačiame veiksmo sūkuryje

Nepaisant to, kad vien kompiuterio atkuriamo vaizdo pakaktų neišdildomai žaidimų patirčiai, ją kaip niekada anksčiau pagyvina ir išties įspūdinga garso kokybė. Keturgubi garsiakalbiai, kurių garsą kokybiškai didinti leidžia integruoti dirbtinio intelekto algoritmai, žaidžiant leidžia atsidurti pačiame veiksmo centre. Atkuriamo garso kokybė – vienareikšmiškai geriausia, kokią teko patirti naudojantis kompiuteriu, ypač žaidžiant šaudykles. Sklandus, detalus, galingas ir balansuotas garsas dar labiau papildo įspūdingą vaizdo atkūrimą ir leidžia visiškai pasinerti į neišdildomą kompiuterinių žaidimų patirtį. Vėlgi, šis privalumas puikiai papildo ir filmų žiūrėjimą – bet kompiuterį pirkau ne tam.

Be to, „X16“ pasižymi ir dvipusiu triukšmo slopinimu – dirbtinis intelektas leidžia pašalinti foninius trikdžius kalbant pačiam ir panaikina jį klausantis triukšmingoje aplinkoje esančių kolegų.

Nepaprastai galingas ir protingas

Nors kompiuterio raiška ir garso kokybė yra nepaprastai svarbūs faktoriai siekiant įtraukiančios žaidimų patirties, visi sutiks, kad svarbiausia yra tai, kas dedasi jo viduje. Na, o „Rog Flow X16“ savo galia priblokš kiekvieną. Nors „ASUS“ siūlo ne vieną kompiuterio variaciją, pats rinkausi 32 GB ir 4800 Hz DDR5 atminties, Ryzen 9 6900 HS procesorių ir RTX 3070 Ti vaizdo plokštę. Galiu drąsiai sakyti, kad kompiuteris patenkino kiekvieną mano lūkestį žaidimų atžvilgiu. Žaisti renkantis pačią geriausią siūlomą grafiką – milžiniškas privalumas, prie kurio pripratęs sugrįžti atgal nebegalėsiu. Kompiuterio parametrų dėka, mėgautis aukščiausia grafika galima nesibaiminant, kad nuo to nukentės sklandumas ir kokybė, atsiras trikdžių.

Be to, „X16“ dar turi ir ne vieną vidinį „triuką“, kad žaidimų patirtis būtų dar nepaprastesnė:

  • NVIDIA DLSS dirbtinis intelektas, paverčia žaidimų patirtį dar sklandesne.
  • MUX perjungiklis leidžia apeiti kompiuterio CPU perduodant informaciją tiesiai į GPU, taip dar iki 15 % pagerinant jo našumą.
  • „Rog GameVisual“ leidžia pasirinkti vieną iš šešių grafikos režimų, pritaikytų skirtingiems žaidimų žanrams. Pavyzdžiui, „FPS“ (šaudyklių) režimas ženkliai pagerina matomumą tamsioje aplinkoje, o „Racing“ (lenktynių) režimas gerina grafiką spartaus judėjimo metu.

Tai kas nebūtina, bet malonu

Iki dabar apžvelgiau pačias svarbiausias kompiuterio funkcijas ir ypatybes – tačiau jų jis turi ir daugiau. Taigi, trumpai apie jas.

Net ir veikiant pilnu pajėgumu, „Flow X16“ niekada neįkaista iki nemalonaus lygio. Nors našiausiai dirbant kompiuterio ventiliatoriai ir yra kiek garsūs, dažnu atveju pilno galingumo naudoti nereikia ir „X16“ veikia santykinai tyliai. Na, o patys tyliausi galės išnaudoti ir 0 dB režimą.

Kompiuteris pasižymi WiFi 6E, kuris yra gerokai spartesnis už WiFi 5. Greičio skirtumas – akivaizdus ir juntamas.

Kompiuteris turi 90 W bateriją, kuriai išsikrauti veikiant pilnu pajėgumu reikia kelių valandų. Na, o atkurti vaizdą pilnai pakrautas kompiuteris gali daugiau nei 10 valandų. Nors tai ir nėra įspūdingi skaičiai, greituoju įkrovimu „X16“ gali būti pakrautas 50 % per viso labo 30 minučių!

Nepaisant savo galingumo, patvarumo ir dydžio, „Flow X16“ sveria tik kiek daugiau nei 2 kilogramus. Manau, kad kaip galingiausiam nešiojamam žaidimų kompiuteriui, toks svoris yra nepriekaištingas.

Taigi, išbandęs „ASUS Rog Flow X16“, jau ne pirmą kartą sakau, kad „ASUS“ ne be reikalo užsitarnavo geriausiųjų vardą pasaulinėje nešiojamų kompiuterių rinkoje. „X16“ pranoko kiekvieną mano lūkestį, o, pasimėgavęs išties įspūdinga žaidimų patirtimi, prie prastesnių kompiuterių tam grįžti nebegalėsiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.