Vis daugiau „iPhone“ bus gaminama Indijoje: priežasčių yra ne viena

Išmaniųjų telefonų gamyklos Indijoje plečiasi stulbinamu greičiu. Daugiausia tai kompanijos, kurios dirba su Jungtinių Valstijų korporacija „Apple“.

Vis daugiau „iPhone“ įrenginių atkeliauja ne iš Kinijos, bet iš Indijos.<br>„Apple“ nuotr.
Vis daugiau „iPhone“ įrenginių atkeliauja ne iš Kinijos, bet iš Indijos.<br>„Apple“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2023, 9:13 AM, atnaujinta May 18, 2023, 9:14 AM

Pati „Apple“ neseniai paskelbė, kad praėjusiais finansiniais metais Indijoje „iPhone“ modelių buvo pagaminta už septynis milijardus eurų – net triskart daugiau nei prieš metus.

Iki šiol daugiausia „iPhone“ surenka Kinijoje esantys fabrikai. Tačiau planuojama, kad jau šių metų rudenį naujausias modelis atkeliaus ir iš Indijos gamyklų, o iki 2025 m. kas ketvirtas parduodamas įrenginys bus pagaminamas būtent šioje šalyje.

Priežasčių yra ne viena. Pekino suvaržymai dėl pandemijos smarkiai kirto „Apple“ tiekėjams, kurių fabrikai buvo uždaryti ilgesniam ar trumpesniam laikui. Taip pat JAV vyriausybė daro vis didesnį spaudimą kinų pramonei, pavyzdžiui, ribodama technologijų lustams gaminti eksportą į šią šalį.

Be to, pagrindinis „Apple“ tiekėjas „Foxconn“ yra įsikūręs Taivane, o pastaruoju metu šios salos ir Pekino santykiai labai prasti. Tad skatinamas gamybos perkėlimas į kur kas ramesnę Indiją. Tai visiškai sutampa su indų valdžios planais pritraukti kuo daugiau investuotojų, kuriems numatyta ir įvairių lengvatų bei kitokių paskatų.

Skelbiama, kad nuo 2021 metų rugpjūčio pagrindiniai „Apple“ produkcijos gamintojai „Foxconn“, „Winstron“, „Pegatron“ bei jų tiekėjai Indijoje sukūrė 50 tūkst. tiesioginių ir dar 100 tūkst. netiesioginių darbo vietų.

O praėjusį mėnesį „Foxconn“ pranešė Indijos pietinėje dalyje statysianti gamyklą, kurioje ilgainiui bus įdarbinta net 100 tūkst. žmonių.

Parengta pagal „Spiegel.de“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.