Ar galima telefoną krauti per naktį? Atsakymas gali būti netikėtas

Telefono akumuliatoriaus tarnavimo laikui įtaką daro keli veiksniai, kurie lemia laipsnišką akumuliatoriaus degradaciją dėl tokių priežasčių, kaip temperatūros svyravimas, įkrovimo ir iškrovimo įpročiai ir bendras naudojimas.

Telefono įkrovimas per naktį ne tik nereikalingas, bet ir pagreitina akumuliatoriaus senėjimą.<br>123rf nuotr.
Telefono įkrovimas per naktį ne tik nereikalingas, bet ir pagreitina akumuliatoriaus senėjimą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2023, 1:48 PM, atnaujinta Nov 3, 2023, 1:49 PM

Laikui bėgant dėl cheminio ličio jonų akumuliatorių senėjimo mažėja įkrovimo talpa ir akumuliatoriaus tarnavimo laikas, prastėja eksploatacinės savybės.

„Apple“ teigia, kad „įprastas [iPhone] akumuliatorius yra suprojektuotas taip, kad veikdamas įprastomis sąlygomis išlaikytų iki 80 proc. savo pradinės talpos 500 pilnų įkrovimo ciklų“.

2019 m. tyrimais nustatyta, kad  išmaniojo telefono akumuliatorius vidutiniškai gali atlikti 850 pilnų įkrovimo ir iškrovimo ciklų, kol jo talpa sumažėja iki mažiau nei 80 proc. Tai reiškia, kad maždaug po dvejų-trejų metų naudojimo išlieka tik 80 proc. pradinės akumuliatoriaus talpos. Tada akumuliatorius pradeda išsikrauti pastebimai greičiau.

Ar turėtumėte įkrauti telefoną per naktį?

Dauguma naujos kartos išmaniųjų telefonų visiškai įkraunami per 30 minučių – dvi valandas.

Įkrovimo laikas priklauso nuo įrenginio akumuliatoriaus talpos – didesnės talpos akumuliatoriui reikia daugiau laiko – taip pat nuo to, kiek energijos tiekia jūsų įkroviklis.

Telefono įkrovimas per naktį ne tik nereikalingas, bet ir pagreitina akumuliatoriaus senėjimą. Norint maksimaliai pailginti akumuliatoriaus tarnavimo laiką, reikėtų vengti pilno įkrovimo ciklų (nuo 0 proc. iki 100 proc.).

„Samsung“ sako, kad „per dažnas akumuliatoriaus įkrovimas iki 100 proc. gali neigiamai paveikti bendrą akumuliatoriaus tarnavimo laiką“.

Tai panašiai gali paveikti ir „iPhone“ telefonų akumuliatorių būklė.

Vietoj visiško įkrovimo rekomenduojama įkrauti akumuliatorių iki 80 proc. – ir nereikėtų telefonui leisti išsikrauti žemiau 20 proc.

Ar telefonas gali būti per daug įkrautas?

Teoriškai ličio jonų akumuliatorius įmanoma per daug įkrauti. Dėl to gali kilti pavojus – pavyzdžiui, akumuliatorius gali perkaisti ir užsidegti. Gera žinia ta, kad daugumoje šiuolaikinių telefonų yra įdiegta apsauga, kuri automatiškai sustabdo akumuliatoriaus įkrovimą pasiekus 100 proc. – taip užkertamas kelias bet kokiai žalai dėl per didelio įkrovimo.

Tačiau kiekvieną kartą, kai akumuliatoriaus įkrovimas sumažėja iki 99 proc. (dėl fone veikiančių programėlių), jis vėl pradedamas įkrauti.

Laikui bėgant akumuliatorius gali nusidėvėti. Todėl daugelis gamintojų turi jo reguliavimo funkcijų. „Apple iPhone“ telefonuose yra funkcija, leidžianti atidėti įkrovimą, kai įkrovimas viršija 80 proc. „Samsung Galaxy“ telefonuose yra galimybė apriboti įkrovimą ties 85 proc.

Ar telefonas gali sprogti nuo įkrovimo?

Labai mažai tikėtina, kad jūsų išmanusis telefonas sprogs dėl įkrovimo – ypač dėl to, kad dauguma telefonų dabar turi automatines apsaugas.

Vis dėlto žiniasklaidoje buvo pasirodę keletas pranešimų apie netikėtai sprogusius telefonus. Paprastai taip atsitinka dėl gamybos klaidų, nekokybiškos aparatinės įrangos arba fizinių pažeidimų.

Ličio jonų telefonų baterijos perkaista, kai įkrovimo metu išsiskirianti šiluma nespėja išsisklaidyti. Tai gali sukelti nudegimus, o kraštutiniais atvejais – gaisrą.

Be to, šios baterijos efektyviai veikia nuo 0 laipsnių iki 40 laisnių Celcijaus temperatūroje. Esant aukštesnei aplinkos temperatūrai, jos gali išsiplėsti ir sukelti gaisrą arba sprogimą.

Naudojant netinkamą, sugedusį ar nekokybišką įkroviklį taip pat gali kilti perkaitimo ir gaisro pavojus.

Patarimai, kaip prailginti akumuliatoriaus tarnavimo laiką

Nors jūsų telefone tikriausiai yra įmontuoti saugos mechanizmai, saugantys akumuliatorių, atsargiai elgdamiesi užtikrinsite, kad jis tarnautų dar ilgiau. Štai keletas būdų, kaip apsaugoti telefono akumuliatorių:

Įdiekite naujausius programinės įrangos atnaujinimus, kad jūsų telefonas atitiktų gamintojo nustatytus akumuliatoriaus efektyvumo patobulinimus.

Naudokite originalius arba sertifikuotus įkroviklius, nes ne rinkoje parduodamų įkroviklių tiekiama galia (amperai, voltai ir vatai) gali skirtis ir neatitikti reikiamų saugos standartų.

Venkite, kad telefonas būtų veikiamas aukštos temperatūros – „Apple“ ir „Samsung“ teigia, kad jų telefonai geriausiai veikia esant 0–35 laipsnių Celcijaus aplinkos temperatūrai.

Įkraukite telefoną iki 80 proc. visos talpos ir neleiskite išsikrauti žemiau 20 proc.

Nepalikite telefono krautis ilgesniam laikui – pavyzdžiui, per naktį – ir atjunkite jį nuo maitinimo šaltinio, jei akumuliatorius pasiekia 100 proc.

Kol telefonas įkraunamas, laikykite jį gerai vėdinamoje patalpoje ir, prijungę prie maitinimo šaltinio, nedėkite jo ar įkroviklio po antklode, pagalve ar savo kūnu.

Jei pastebėjote, kad telefonas pernelyg įkaista, yra išsipūtęs, kreipkitės į įgaliotąjį aptarnavimo centrą, kad telefoną patikrintų ir sutaisytų.

Jei norite gauti konkrečios informacijos apie konkretų telefoną ir akumuliatorių, geriausia vadovautis gamintojo pateikiamomis gairėmis.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.