Mokslininkai įspėja - per 70 metų pusė pandų buveinių gali išnykti

ELTA ir lrytas.lt inf.

Šiuo metu laisvėje gyvena

Anksčiau pandos galėjo laisvai gyventi beveik visoje Pietryčių Kinijoje, Šiaurės Mianmare ir Šiaurės Vietname.
Daugiau nuotraukų (1)
Norėdami apsaugoti šiuos gyvūnus, zoologai siekia išsiaiškinti, kaip būtų galima pagerinti pandų gyvenimą nelaisvėje.
Mokslininkai, atlikę dar vieną tyrimą, išsiaiškino, kad pandų patinai, priešingai nei patelės, gali poruotis daugiau nei šešis mėnesius per metus. Tuo tarpu patelės pasiruošusios poravimuisi yra tik 24-72 valandas per metus.
„Kuo daugiau mes sužinome, tuo geriau suprasime šiuos gyvūnus ir galėsime pagerinti jų apsaugą“, - sakė tyrimus atliekanti vyriausioji veterinarė Copper Aitken-Palmer iš JAV Virdžinijos valstijoje esančio Smitsono biologijos instituto.
C. Aitken-Palmer su kolegomis tyrinėjo pandų patinus daugiau nei trejus metus Kinijoje esančiame Čengdu didžiųjų pandų veisimo centre.
Didžiausias pavojus, su kuriuo susiduria šie gyvūnai, yra tinkamų teritorijų mažėjimas dėl klimato kaitos ir žmogaus brovimosi į jų natūralią aplinką, sako mokslininkai.
Anksčiau pandos galėjo laisvai gyventi beveik visoje Pietryčių Kinijoje, Šiaurės Mianmare ir Šiaurės Vietname, dabar šių gyvūnų gyvenamoji teritorija sumažėjo iki šešių kalnų masyvų tarp Sičuano lygumos ir Tibeto plokščiakalnio.
Pandų natūralios aplinkos bus vis mažiau. Prognozuojama, kad iki 2080-ųjų šie gyvūnai neteks 60 proc. savo buveinių, teigiama žurnale „International Journal of Ecology“ išspausdintame pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2026 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.