Norėdami apsaugoti šiuos gyvūnus, zoologai siekia išsiaiškinti,
kaip būtų galima pagerinti pandų gyvenimą nelaisvėje.
Mokslininkai, atlikę dar vieną tyrimą, išsiaiškino, kad pandų
patinai, priešingai nei patelės, gali poruotis daugiau nei šešis
mėnesius per metus. Tuo tarpu patelės pasiruošusios poravimuisi yra
tik 24-72 valandas per metus.
„Kuo daugiau mes sužinome, tuo geriau suprasime šiuos gyvūnus
ir galėsime pagerinti jų apsaugą“, - sakė tyrimus atliekanti
vyriausioji veterinarė Copper Aitken-Palmer
iš JAV Virdžinijos valstijoje esančio Smitsono biologijos
instituto.
C. Aitken-Palmer su kolegomis tyrinėjo pandų patinus daugiau
nei trejus metus Kinijoje esančiame Čengdu didžiųjų pandų veisimo
centre.
Didžiausias pavojus, su kuriuo susiduria šie gyvūnai, yra
tinkamų teritorijų mažėjimas dėl klimato kaitos ir žmogaus
brovimosi į jų natūralią aplinką, sako mokslininkai.
Anksčiau pandos galėjo laisvai gyventi beveik visoje Pietryčių
Kinijoje, Šiaurės Mianmare ir Šiaurės Vietname, dabar šių gyvūnų
gyvenamoji teritorija sumažėjo iki šešių kalnų masyvų tarp Sičuano
lygumos ir Tibeto plokščiakalnio.
Pandų natūralios aplinkos bus vis mažiau. Prognozuojama, kad
iki 2080-ųjų šie gyvūnai neteks 60 proc. savo buveinių, teigiama
žurnale „International Journal of Ecology“ išspausdintame pranešime.
