Išrastas minčių skaitytuvas leis bendrauti be žodžių (video)

Iki šiol žodis „telepatija“ dažniau buvo naudojamas anekdotinėms situacijoms apibūdinti, tačiau situacija, regis, greitai gali pasikeisti. Nyderlandų mokslininkai paskelbė, jog išrado būdą žmogui kalbėti, jam nepraveriant lūpų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 2, 2012, 10:00 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:27 PM

Stulbinantis Mastrichto universiteto mokslininkų išradimas birželio 28 d. buvo aprašytas žurnalo „Current Biology“ interneto svetainėje.

Naujoji technologija paremta ankstesniais žmogaus smegenų tyrinėjimais funkciniu magnetiniu rezonansu (fMRI). Mokslininkai seniai ieškojo būdų, kaip bendrauti su žmonėmis, kurie yra sąmoningi, tačiau dėl visiško kūno paralyžiaus negali kalbėti.

„Aš mąsčiau, kad galbūt fMRI ir tam tikrų prietaisų pagalba įmanoma iškoduoti mintis, žmogui žodžius renkant raidę po raidės, ir taip atkurti dvipusę komunikaciją“, - sciencedaily.com sakė viena pranešimo autorių Bettina Sorger.

Mokslininkės komanda įrodė, kad tai išties įmanoma. B. Sorger ir jos kolegos išrado raidžių iškodavimo techniką. Jų bandymuose dalyvavę savanoriai mintimis rinkosi raides ekrane. Išsirinkęs raidę, asmuo būdavo prašomas per nustatytą laiką atlikti mintyse tai raidei skirtą specifinę užduotį. Taip kiekviena raidė smegenyse sukeldavo vis kitą reakciją, užfiksuojamą prietaisais ir taip vėliau atpažinamą.

Kiekvienas eksperimento dalyvis „išmokęs“ abėcėlę, būdavo paprašomas atsakyti į du ilgesnio atsakymo reikalaujančius klausimus. Visi mokslininkų testuoti asmenys į pateiktus klausimus atsakė ne ilgiau kaip per valandą.

Šis naujas metodas gerokai išplėtė fMRI galimybes. Anksčiau jo pagalba taip pat bandyta kalbėtis, tačiau paralyžiuotasis galėdavo rinktis vos iš keleto siaurų atsakymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.