Mokslo revoliucija: fizikai išsiaiškino masės prigimtį

Paskutinės dvi galimybės mokslui būtų labiausiai jaudinamos.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“-AFP-BNS ir lrytas.lt inf.

2012-07-04 12:57, atnaujinta 2018-03-18 11:12

Tarptautinė mokslininkų grupė antradienį paskelbė aptikusi ženklų, jog iš tikrųjų egzistuoja vadinamieji Higso bozonai - elementariosios subatominės dalelės, kurios, kaip manoma, atliko itin svarbų vaidmenį ankstyvajame Visatos raidos etape po Didžiojo sprogimo.

„Galiu patvirtinti, kad rasta dalelė atitinka Higgso bozonų teoriją“, - per renginį Londone sakė britų Mokslo ir technologijų infrastruktūros tarybos vadovas Johnas Womersley.

Vienos iš dviejų Higgso bozonų ieškančių komandų atstovas Joe Incandela auditorijai CERN laboratorijoje netoli Ženevos sakė: „Tai preliminarūs rezultatai, bet mes manome, kad jie labai stiprūs“.

Pagal vadinamąjį standartinį fizikos modelį, bozonai laikomi veiksniu, suteikusiu medžiagai masę ir energiją pirmosiomis Visatos egzistavimo akimirkomis prieš 13,7 mlrd. metų, todėl Higso bozonas buvo pramintas „Dieviškąja dalele“.

Be Higgso bozonų nebūtų susidariusios žvaigždės planetos, nebūtų atsiradusi gyvybė - dalelės, iš kurių sudaryta Visata, būtų likusios tarsi „sriuba“, teigia teorija.

Šių dalelių atradimas užpildytų paskutinę spragą standartiniame modelyje. Tačiau teoriniai samprotavimai dar nereiškia, kad šios dalelės privalo egzistuoti.

Mokslininkai dar tvirtai negali pasakyti, ar atrastoji dalelė yra standartinio modelio nusakomas Higgso bozonas, koks nors jo variantas ar visiškai nauja subatominė dalelė, galinti priversti iš naujo svarstyti fundamentinę materijos struktūrą.

Paskutinės dvi galimybės mokslui būtų labiausiai jaudinamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.