Mistiškieji portalai nėra tik fantastų vaizduotės vaisius?

Viena populiariausių mokslinės fantastikos temų – portalai. Tai nepaprastos kiaurymės erdvėje ar laike, jungiančios keliautojus skirtingose vietose. Portalai gali sutrumpinti kelią, atverti duris į nepažįstamą pasaulį. Išaiškėjo, kad portalai nėra vien tik mokslinė fantastika. Apie tai rašo „Science Dail“.

Mistiškieji portalai gali sujungti keliautojus skirtingose vietose.<br>AP asociatyvi nuotrauka
Mistiškieji portalai gali sujungti keliautojus skirtingose vietose.<br>AP asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 5, 2012, 9:29 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 9:44 AM

„X taškais“ vadinamos kiaurymės erdvėje atsiranda susidūrus Žemės ir Saulės magnetiniams laukams. Taip sukuriamas nepertraukiamas 150 mln. kilometrų ilgio kelias iš mūsų planetos į Saulės atmosferą. Mokslininkai tikina, kad šie portalai kasdien atsiveria dešimtis kartų.

Įprastai „X taškai“ yra nutolę nuo Žemės kelias dešimtis tūkstančių kilometrų. Dauguma jų yra maži ir trumpalaikiai. Vis dėlto daugybė energetinių dalelių gali skrieti portalais, šildydamos Žemės atmosferą, ir sukeldamos geomagnetines audras.

NASA planuoja naują misiją, vadinamą MMS (Magnetospheric Multiscale Mission), tirti šiam fenomenui. Tyrimai bus pradėti po dviejų metų.

Pradėjus planuoti misiją iškilo problema, nes dar nebuvo žinoma, kaip surasti „X taškus“. Magnetiniai portalai yra nematomi ir nestabilūs. Manyta, kad jie atsiveria ir užsiveria be jokių ženklų.

Fizikas Jack'as Scudder'is nustatė, kad vis dėlto galima nuspėti portalo vietą: magnetiniams laukams jungiantis susidaro tam tikra portalo forma. Susimaišiusios magnetinių laukų linijos tarpusavyje susikryžiuoja ir susijungia sukurdamos kiaurymę erdvėje. „X taškai“ yra vietos, kur įvyksta šis susikryžiavimas. Remdamasi J. Scudder'io tyrimu MMS įgula galės nesunkiai atrasti portalus ir vykdyti jų tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.