Amazonės staigmenų dėžutėje - penį primenantis varliagyvis

Brazilijoje Amazonės regione biologams pavyko aptikti ypač retos rūšies gyvūnų – iki šiol pasaulyje buvo rasti tik du šios keistos rūšies egzemplioriai. Tai į gyvates panašūs varliagyviai, kuriuos dėl išvaizdos bulvarinė žiniasklaida netruko pakrikštyti penio formos gyvatėmis. Nieko nebuvo žinoma apie šių gyvūnų kilmę, išskyrus tai, kad jie iš „Pietų Amerikos“. Šįkart mokslininkams pavyko sugauti net penkis šios rūšies atstovus. Du buvo paleisti atgal į upę, vienas nugaišo, o du mokslininkai pasiliko tolesniems tyrimams.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-08-02 09:42, atnaujinta 2018-03-17 15:59

Kaip rašo brazildispatch.com, biologai varliagyvius sugavo gelbėdami gyvūnus, kuriems iškilo grėsmė upės vagoje pastačius kesoną. Jeigu ne ši aplinkybė – projektui vadovaujantis biologas Juliano Tupanas įsitikinęs, kad retųjų varliagyvių jie niekaip nebūtų aptikę. Gyvūnai glaudėsi į Amazonę įtekančios Madeiros upės dugne tarp akmenų.

Mokslinis keistųjų padarų pavadinimas - Atretochoana eiselti. Tai ypač reti gyvatės formos akli varliagyviai. Jie buvo atrasti dar pernai gruodį, bet iki šiol nebuvo nustatyta, kokia tai rūšis. Pirmą kartą atradus šiuos gyvūnus upės dugne, jie buvo pavadinti tiesiog „minkštomis gyvatėmis“.

Cilindriškas varliagyvio kūnas daugelį vertė galvoti, jog tai – keistos rūšies gyvatė. Bet J. Tupanas aiškina, kad Atretochoana eiselti neturi nieko bendra su ropliais. „Šis varliagyvis yra artimas salamandrų, varlių ir rupūžių giminaitis. Jis panašus į gyvatę, bet nėra gyvatė“, - sako mokslininkas.

„Kalbant apie varliagyvius ir roplius, Amazonė yra tikra staigmenų dėžutė. Dar daug kas neatrasta“, - sako jis.

Pasak J. Tupano, atrasti, kur gyvena Atretochoana eiselti, buvo svarbu. Iki šiol pasaulis žinojo tik du šios rūšies atstovus – vienas užkonservuotas Gamtos istorijos muziejuje Vienoje, kitas – Brazilijos universiteto Biologijos mokslų katedroje. Bet apie jų kilmę nieko nebuvo žinoma.

„Taigi, kesonas padėjo mums iš naujo atrasti šią rūšį. Dabar mes tikrai žinome, kad šis gyvūnas gyvena Madeiros upės baseine, Paros valstijoje“, - sako biologas.

Atretochoana eiselti rūšies atstovai neturi akių, taip pat plaučių. Mokslininkai mano, kad jie kvėpuoja per odą. Manoma, kad jie maitinasi mažomis žuvimis ir kirmėlėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.