Per bandymus sudužo NASA planetų tyrimo zondas

Anksčiau šią savaitę JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso agentūra (NASA) sėkmingai

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2012-08-10 10:54, atnaujinta 2018-03-17 11:24

7 mln. dolerių kainavęs į vorą panašus kosminis aparatas „Morpheus“ buvo išbandomas Kanaveralo kyšulyje, tačiau pradėjęs skrydį pakrypo, rėžėsi į žemę ir užsiliepsnojo.

NASA atstovė Lisa Malone nurodė, kad zondas, kurio raketinių variklių degalai yra metanas ir suskystintas deguonis, buvo nepataisomai sugadintas. Ji pridūrė, kad per šį eksperimentą žmonės nenukentėjo, o gaisras buvo užgesintas.

NASA pranešime nurodoma, jog aparatas sudužo veikiau dėl kokio nors mechaninio gedimo negu dėl valdymo klaidų.

„Morpheus“ yra pigaus, aplinkai draugiško planetų tyrimo zondo prototipas. Ketvirtadienį jį pirmąkart buvo mėginama paleisti nepritvirtintą lynais. Anksčiau Johnsono kosminiam centre Hjustone, kuri jis buvo sukonstruotas ir pagamintas, buvo atlikta apie 20 bandomųjų skrydžių, tačiau tuomet aparatas visada būdavo pritvirtintas prie gervės, aiškino NASA atstovas Kelly Humphriesas.

Praeitą savaitę bandymai buvo perkelti iš Teksaso į Floridą, o „Morpheus“ penktadienį sėkmingai pakilo, būdamas pririštas.

NASA planavo tęsti bandymus tris mėnesius. Naująjį zondą ketinta skraidinti specialiame bandymų poligone, kurio paviršius yra panašus į Mėnulio - su dideliais akmenimis, uolomis, šlaitais ir krateriais.

NASA reklamavo „Morpheus“ kaip „žaliąjį“ projektą, nes metanas yra labiau ekologiški degalai negu dažniau naudojamas itin toksiškas raketų kuras.

Metanas, kuris yra pagrindinė gamtinių dujų sudedamoji dalis, taip pat yra gerokai pigesnis ir, NASA mokslininkų nuomone, gali būti gaminamas netgi iš Mėnulyje arba Marse esančio ledo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.