Rusijai pavyko užmegzti ryšį su vienu iš prarastų palydovų

Rusijos specialistams pavyko užmegzti ryšį su kosminiu telekomunikacijų aparatu „Telkom 3“, kuris praėjusią savaitę įvykus raketos nešėjos „Proton-M“ avarijai pradėjo skrieti nenustatyta orbita, rašo newsru.com. Tačiau palydovo naudoti pagal paskirtį vis tiek nepavyks, nes jis nepasiekė planuotos orbitos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-08-13 16:14, atnaujinta 2018-03-17 09:49

„Palydovas orientuotas į Saulę. Jame palaikomas teigiamas energijos balansas. Aparato saulės baterijos išsiskleidė. Telemetrinės informacijos analizė rodo, kad visos darbinės palydovo sistemos veikia puikiai“, – teigia palydovo kūrėja ir gamintoja bendrovė „Rešetnevo informacinės palydovų sistemos“.

Bet specialistai pabrėžia, kad tai nieko nekeičia – palydovas taip ir liks kosmine šiukšle.

Raketa nešėja „Proton-M“ su viršutine pakopa „Briz-M“ iš Baikonūro kosmodromo su Rusijos palydovu „Ekspresss-MD2“ ir Indonezijai priklausančiu „Telkom 3“ pakilo naktį iš rugpjūčio 6-osios į 7-ąją.

Raketa nešėja veikė pagal planą, bet palydovų išvedimo į orbitą etape įvyko sutrikimas, ir palydovai reikiamų orbitų nepasiekė. Pagal preliminarią versiją, viršutinė pakopa išsijungė anksčiau dėl mechaninio kabelio pažeidimo.

Iš karto, kai tik paaiškėjo, kad kosminio bloko orbitos pakeisti nepavyks, aparatai buvo paskelbti kosminėmis šiukšlėmis. Įvairiais skaičiavimais, avarijos nuostoliai sudaro nuo 6 iki 8 mlrd. rublių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.