Penktadienį danguje patekės Mėlynasis Mėnulis

Penktadienį, rugpjūčio 31 dieną, astronomai ir astronomijos mėgėjai danguje galės stebėti retą reiškinį, vadinamą Mėlynuoju Mėnuliu. Bet tai visai nereiškia, kad Mėnulis iš tiesų atrodys mėlynas – spalvos šis dangaus šviesulys nepakeis. Tai kas gi tas Mėlynasis Mėnulis, kuris patekės rugpjūčio 31 d. 16 val. 58 min. Lietuvos laiku, ir kuris sekantį kartą pasirodys tik 2015-ųjų liepą? „Business Insider“ apie tai paklausė Kolumbijos universiteto astronomijos profesoriaus Jameso Applegate'o.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 30, 2012, 9:40 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 11:42 AM

- Kas yra Mėlynasis Mėnulis?

- Terminas „Mėlynasis Mėnulis“ reiškia antrą Mėnulio pilnatį per tą patį mėnesį. Pirmoji pilnatis patekėjo rugpjūčio 2 d. Antroji patekės penktadienį, rugpjūčio 31 d.

- Angliškai frazė „kartą per Mėlynąjį Mėnulį“ reiškia kažką labai reto. Ar Mėlynasis Mėnulis – retas reiškinys?

- Mėlynasis Mėnulis matomas kas dveji ar treji metai. Paprastai per vieną mėnesį būna tik viena Mėnulio pilnatis. Bet kartais atsiranda ir dar viena, nes mūsų kalendoriniai mėnesiai ir Mėnulio kalendoriaus mėnesiai ne visai tiksliai sutampa. Laikas tarp dviejų pilnačių (laikas, per kurį Mėnulis apsisuka aplink Žemę ir pakeičia visas savo fazes) yra 29,5 dienos. Mūsų kalendoriniai mėnesiai paprastai turi 30 arba 31 dieną. Tai reiškia, kad kiekvieni kalendoriniai metai turi apie 11 dienų daugiau už Mėnulio kalendoriaus metus. Faktas, kad mūsų mėnesiai būna maždaug viena diena ilgesni už laiką tarp dviejų pilnačių reiškia, kad jeigu Mėnulio pilnatis būna 1-ąją arba 2-ąją mėnesio, turinčio 31 dieną, dieną, tai tą patį mėnesį mes turėsime dar vieną Mėnulio pilnatį, arba Mėlynąjį Mėnulį. Tai vidutiniškai nutinka kas 30 mėnesių, tai yra, kad 2-3 metus.

- Ar Mėlynasis Mėnulis iš tiesų atrodo mėlynas?

- Ne, pagal spalvą jis ne mėlynas. Jis atrodo kaip įprasta Mėnulio pilnatis.

- Kodėl tuomet jis vadinamas Mėlynuoju Mėnuliu, jeigu nėra mėlynas?

- Terminas „Mėlynasis Mėnulis“, turint omenyje antrą Mėnulio pilnatį per tą patį mėnesį, susijęs su šiuolaikiniu folkloru.

Paprastai per vieną mėnesį būna viena pilnatis – tai reiškia, 12 pilnačių per metus. Taip pat tai reiškia, kad kiekvienas trijų mėnesių sezonas – žiema, pavasaris, vasara, ruduo – turi tris pilnatis.

Pradžioje kiekvienas mėnulis buvo vadinamas pagal sezoną, kuriame jis pasirodo (pavyzdžiui, gėlių mėnulis birželį arba derliaus mėnulis rudenį). 1932 m. leidinys ūkininkams „Maine Farmers' Almanac“ ketvirtai, papildomai pilnačiai per sezoną, neturinčiai pavadinimo, pavadinti panaudojo Mėlynojo Mėnulio terminą.

1946 m. astronomas Jamesas Hughas Pruettas parašė straipsnį pavadinimu „Kartą per Mėlynąjį Mėnulį“, kuris pasirodė leidinyje „Sky & Telescope“. Jis ne visai korektiškai ūkininkų leidinio išgalvotą pavadinimą panaudojo įvardinti antrajai per mėnesį Mėnulio pilnačiai.

Mėlynojo Mėnulio sąvoka plačiai paplito 1980 m. po to, kai Deborah Byrd ją panaudojo radijo laidoje. Taip ši sąvoka įsitvirtino populiariojoje kultūroje.

- Kada geriausias laikas stebėti Mėlynąjį Mėnulį?

- Mėnulio pilnatis geriausiai matoma rytinėje dangaus pusėje prieš saulėlydį, vidurnaktį – aukštai danguje pietinėje pusėje, o prieš aušrą - žemai vakaruose.

- Jeigu nepamatysime šio Mėlynojo Mėnulio, kada jį bus galima pamatyti vėl?

- Kito Mėlynojo Mėnulio nebebus treujus metus. Tiktai 2015 m. liepą per vieną mėnesį vėl stebėsime dvi Mėnulio pilnatis.

- Ar būna atvejų, kai Mėnulis iš tiesų gali atrodyti mėlynos spalvos?

- Taip, bet tai reti atvejai. Mėnulis gali atrodyti mėlynas arba žalias po ugnikalnio išsiveržimo, kai ore pasklinda raudonai švytinčios dalelės. Mėlyna Mėnulį žmonės matė 1883 m. po Krakatau išsiveržimo Indonezijoje. Apie mėlyną Mėnulį buvo pranešama po Šv. Elenos kalno ugnikalnio JAV išsiveržimo 1980 m. bei Pinatubo ugnikalnio Filipinuose išsiveržimo 1991 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.