Rusijos mokslininkai užsimojo klonuoti mamutą

Rusijos glūdumoje mokslininkai rado gerai išsilaikiusį gauruotą mamutą. Tikimasi, kad iš jo ląstelių bus įmanoma klonuoti šiuos seniai išnykusius gyvūnus, rašo „Reuters“. Jakutijoje Rusijos mokslininkų vadovaujama ekspedicija aptiko mamuto palaikus, kuriuose išlikę kailio ir kaulų čiulpų ląstelių su sveikais branduoliais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2012, 12:53 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:51 PM

Kitas mokslininkų žingsnis bus išsilaikiusioje medžiagoje ieškoti gyvų ląstelių.

„Viskas, ko mums reikia klonavimui, yra viena gyva ląstelė – tai reiškia, kad ji gali savarankiškai reprodukuotis. Tuomet mums nekiltų problemų padauginti ją iki dešimčių tūkstančių ląstelių“, - sakė profesorius Semionas Grigorjevas.

Tačiau mokslininkų „Juros periodo parko“ stiliaus ambicijos atgaivinti prieš kelis tūkstančių metų išnykusį milžinišką žinduolį yra kiek perdėtos.

„Mes viliamės, kad mūsų regiono amžinajame įšale pavyko išlikti keletui gyvų ląstelių. Nors tai mažai tikėtina“, - sakė S. Grigorjevas ir paaiškino: tam, kad išliktų gyvų ląstelių, palaikai turi būti pastovioje temperatūroje nuo -4 iki -20 laipsnių Celsijaus.

Anksčiau buvo pranešta, kad rusams pavyko rasti gyvų mamuto ląstelių, tačiau, pasak mokslininko, tai įvyko dėl vertimo klaidos – ląstelės buvo tiesiog „nepažeistos“.

„Mes radome nepažeistų ląstelių, su pilnu branduoliu“, - aiškino mokslininkas, bet pridūrė, kad jeigu pavyktų rasti gyvų ląstelių, to pakaktų padaryti gyvam klonui.

Gerai išsilaikę mamuto palaikai buvo rasti prieš savaitę 5-6 m gylyje tunelyje, kurį iškasė vietos gyventojai, ieškodami retų ir vertingų mamuto ilčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?